fbpx
Skip to main content
Željko Rebrača

REBRAČA ZABRINUT: Nemamo talente, Jokić i Bogdanović su poslednji koji su bili na VRHUNSKOM nivou

Foto: MN Press
Timski rad nije dovoljan.

Bivši srpski košarkaš Željko Rebrača dao je intervju za "Nezavisne". Rebrača je sa svojih 20 godina osvojio Evroligu sa Partizanom, da bi kasnije izgradio sjajnu karijeru i čak šest godina proveo u NBA ligi.

PREUZMI ČAK 1.500 DINARA - KLADI SE U NAJUZBUDLJIVIJOJ VEČERI LIGE ŠAMPIONA

PREUZMI ČAK 1.500 DINARA - KLADI SE U NAJUZBUDLJIVIJOJ VEČERI LIGE ŠAMPIONA

NBA: Senzacija - Šampion IZGUBIO od najgore ekipe u ligi! (VIDEO)

NBA: Senzacija - Šampion IZGUBIO od najgore ekipe u ligi! (VIDEO)

ZADOVOLJSTVO NA KALIŠU: Bek potpisao na četiri godine (VIDEO)

ZADOVOLJSTVO NA KALIŠU: Bek potpisao na četiri godine (VIDEO)

Govorio je i o stanju u srpskoj košarci, rekavši da nije sjajno, ali da talentovane dece ima.

- Iskreno, trenutno ne vidim nešto na vrhunskom nivou. Zadnji su Bogdan Bogdanović i Nikola Jokić. Potrebno je mnogo odricanja i mnogo rada. Uvek kažem da je Duško Vujošević imao najbolji sistem rada s klincima. Radio je s njima individualno i onda ih kao mlade igrače gurao u vatru. Sada u klubovima ima mnogo stranaca, pre svega na pozicijama jedan i četiri. Kad pogledamo reprezentaciju Srbije, posle Vasilija Micića i Miloša Teodosića nemamo nekoga ko može da igra na tom nivou na toj poziciji. Ne kažem da se to neće promeniti, ali moramo da radimo. Timski trening nije dovoljan, mora da se radi samostalno - rekao je Rebrača.

On je nedavno pokrenuo i sopstvenu košarkašku akademiju, i Rebrača je upitan da li postoji neko od te dece da ga podseća na igrača iz njegove generacije.

- Od generacije 2000. pa ovamo mentalni sklop se promenio. Ne kažem da nema potencijala, ali moraš da voliš košarku i mnogo da radiš. Svi bi neku prečicu. Menadžeri prave medveđe usluge igračima, stvara se pogrešna slika. Znam da se sada sve vrti oko para. Roditelji često pokušavaju kroz decu da izađu iz krize. To su sve neke prepreke i to pokušavam da objasnim deci u "Akademiji". Razumem da, ako neko teže živi, donosi odluke na brzinu. Novac u suštini treba da bude posledica napornog rada, a ne uzrok. Moraš da budeš gladan košarke i uspeha. Ako je tako, materijalna strana će doći. To je normalna posledica. Kroz sve to smo mi prošli i to želim da usadim klincima - smatra Željko.

Rebrača je tokom karijere radio sa brojnim kvalitetnim trenerima: Dušan Ivković, Željko Obradović, profesor Aleksandar Nikolić, Duško Vujošević, Majk Dantoni...

Lacio je kod kuće nanizao sedam pobeda, Bajern je uzdrman posle poraza od Ajntrahta, ali kao aktuelni vladar Evrope svakao je favorit sa kvotom 1,87 na današnjem meču (21.00). Tip GG se plaća sa 1,57. Pogledajte sve kvote MOZZART kladionica za meč Lacio – Bajern.

- Klince je potrebno prepoznati. Neko može biti trenutno talentovan, ali to ne znači da će sutra biti vrhunski košarkaš. Ima neko ko čuči u ćošku i kome treba naći dugme da ga upališ, a koji može da bude vrhunski igrač, kao, na primer, Jokić. Ko je očekivao od njega da bude vrhunski? Na kraju je uspeo. Možemo da se pravimo pametni da smo to očekivali, ali nismo. Takva situacija pokazuje drugim klincima, koji imaju višak kilograma, da mogu da uspeju i da ne moraš da budeš atleta i da skačeš nebu pod oblake da bi bio odličan igrač. Ali, moraš da se trudiš i radiš. Ove generacije su mnogo lenje. Socijalne mreže i igrice im uzimaju puno vremena. Naše generacije su stalno bile vani, igrali smo se, a sad je većina za računarima. Ni u školi više nije kao pre. Sad kad klinci dođu da treniraju, prvo je potrebno naučiti ih kako da trče, da poprave motoriku. 

SD košarka

SD fudbal

SD treće poluvreme

SD ostali sportovi

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd