Utorak 19. mar 2024.
Žreb za EP košarkašice

ŽREB ZA EP: Srpske košarkašice u grupi SMRTI (FOTO)

Foto: Srbija Danas
Domaćini kontinentalnog šampionata Srbija i Letonija, finale u Štrak Areni.

U skupštini grada Beograda je održan žreb za 37. po redu Evropsko prvenstvo u košarci u konkurenciji dama, koje će se igrati u Srbiji i u Letoniji od 27. juna do 7. jula naredne godine. Reprezentacija Srbije će se takmičiti u grupi D, a protivnice našoj selekciji će biti Belgija, Rusija i Belorusija.

KONAČNO U GLAVNIM ULOGAMA: Rivers dao šansu Bobiju i Teu, evo šta se desilo (VIDEO)

PARTIZAN ZAMALO DA PROSPE VOĐSTVO U FRANCUSKOJ: Evo zašto je Trinkijeri spominjao đubre

- Velika mi je čast da vam u ime KSS i u svoje ime poželim dobrodošlicu. Podsećam da je 1954. na Tašmajdanu organizovan Evropski šampionat za košarkašice i od tada je Beograd prepoznat kao domaćin evropskih prvenstava. Ove godine obeležavamo 95 godina od dolaska košarkaške lopte i 70 godina postojanja Saveza, kao i najveće uspehe naše košarke - rekao je predsednik KSS Predrag Danilović, koji je i naglasio da je Beograd prvi grad koji je tri puta organizovao kontinentalni šampionat u konkurenciji muškaraca.

- Svim učesnicima EP za košarkašice garantujemo iskustvo koje neće zaboraviti. Svim takmičarima mogu da poželim uspeh na terenu i sticanje prijateljstva van terena, što je često i važnije - poručio je Danilović.

Predrag Danilović
Predrag Danilović
Foto: MN Press

Osim Danilovića, prisutnima su se obratili i predsednik Košarkaškog saveza Letonije Valdis Vojnis i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, kao i predsednik i generalni sekretar FIBA Evrope Turgaj Demirel i Kamil Novak. Žrebu su prisustvovale mnoge poznate ličnosti iz sveta košarke, između ostalih Aleksandar Đorđević, Dejan Tomašević, Horhe Garbahosa, kao i potpredsednik Olimpijskog komiteta Srbije Žarko Zečević.

Završnica turnina će biti odigrana u Beogradu, pa je naš glavni grad bio domaćin žreba. Grupe su izvlačile Nataša Kovačević i letonska košarkašica Anet Jekabson-Žogota uz pomoć Ljubomira Mandića, čije su instrukcije devojke pratile. Dve grupe će se igrati u Nišu i Zrenjaninu, dok će preostale dve grupe biti stacionirane u Rigi.

Iz svake grupe će se prvoplasirana ekipa kvalifikovati za četvrtfinale, drugoplasirane i trećeplasirane reprezentacije će igrati meč osmine finala, dok će poslednja ekipa u grupi završiti takmičenje odmah.

Budući šampion Evrope će obezbediti plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, dok će reprezentacije koje osvoje od drugog do petog mesta igrati dodatne kvalifikacije. Titulu brani reprezentacija Španije, koja je u finalu prošle godine u Pragu savladala Francusku.

 

Sve najnovije sportske vesti možete da pročitate OVDE.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd