Utorak 19. mar 2024.
Vaterpolo reprezentacija Srbije

BEOGRAD SPREMAN ZA SVETSKU LIGU: Prvi put u istoriji vaterpola koristiće se VAR (FOTO)

Foto: Profimedia
Finalni turnir se održava od 18. do 23. juna.

Sve je spremno za početak Finalnog turnira Svetske lige koji se od 18. do 23. juna održava na otvorenom bazenu SC Tašmajdan. Hram srpskog vaterpola je u potpunosti adaptiran za potrebe ovako značajnog turnira, a montažne tribine već su postavljene i moći će da prime četiri hiljade posetilaca. Poslednjoj konferenciji za medije našeg nacionalnog tima pred start takmičenja prisustvovali su i visoki funkcioneri FINA Mark Koganov, potpredsednik tehničkog vaterolo komiteta FINA i Vin Keman počasni sekretar. Finalni turnir Svetske lige biće istorijski jer će se prvi put u vaterpolu koristiti VAR tehnologija.

RANĐELOVIĆ: Igramo li kako umemo, rivalima će biti teško

RANĐELOVIĆ: Igramo li kako umemo, rivalima će biti teško

PIJETLOVIĆ: Nadam se da će publika biti naš sedmi igrač

PIJETLOVIĆ: Nadam se da će publika biti naš sedmi igrač

Mandić: Želimo da osvojimo trofej pred domaćim navijačima (FOTO)

Mandić: Želimo da osvojimo trofej pred domaćim navijačima (FOTO)

 - Osim što će se pobedniku dodeliti prva viza za učešće na Olimpijskim igrama u Tokiju 2020, važno je napomenuti da je nagradni fond povećan i znosi 350.000 dolara. Takođe, po prvi put u Beogradu u istoriji vaterpola koristiće se video tehnologija, slično VAR sistemu u fubalu, gde će se uz pomoć video snimaka jasno razrešiti svaka dilema da li je gol postignut ili ne. Probaćemo taj novi sistem, videti kako funkcioniše, proveriti efikasnost. Želja je da se video tehnologija koristi na Svetskom prvenstvu u Koreji i mislim da bi to bio veliki korak napred - rekao je Koganov.

Dejan Savić
Dejan Savić
Foto: MN Press

Selektor reprezentacije Srbije Dejan Savić i kapiten našeg tima Filip Filipović konstatovalisu su da spremno dočekuju očetak završnog turnira.

 - Pripreme za Svetku ligu su gotove. Šta smo uradili, uradili smo. Pristupili smo malo drugačijoj metodologiji rada, jer je sezona za igrače bila veoma naporna. Zato je fokus u našem radu bio na oporavku. Ulog je veliki, nije samo borba za prvo mesto i zlatnu medalju, već i za mesto na Olimpisjkim igrama. Uveren sam da ćemo dati svoj maksimum i da ćemo pokušati da osvojimo pehar. Očekujemo veliku podršku navijača - poručio je Savić.

Filip Filipović
Foto: MN Press

Filipović je naglasio da naporna sezona nije i neće biti nikakvo opravdanje za nastup delfina na Finalnom turniru Svetske lige:

 - Igra se za reprezentaciju i zna se kako se nastupa za nacionalni tim. Svaka priča o iscrpljenosti u tom slučaju je suvišna. Ekipa je pre svega zdrava, i to mi je drago. Spremo se i idemo od utakmice do utakmice, bez preskakanja protivnika. Pokušavali smo da se u što kraćem periodu prilagodimo na tu odbranu u zoni od šest metara gde može da se ostvari najveća prednost. Ali, ne treba da se obaziremo previše na to. Siguran sam da ćemo se blagovremeno adaptirati, a iskreno se nadam da kriterijum suđenja neće neće biti kao u Zagrebu na Evropka kupu, jer nas u tom slučaju čeka velika nepoznanica. Ne samo nas, već i publiku koja će doći na bazen. Što se tiče ostalih pravila, po mom mišljenju ona su više kozmetičke prirode, ali ima ljudi koji znaju vaterpolo bolje od nas - rekao je Filipović.

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda Neda Luković, devojka Partizanovog fudbalera Nemanje R.Miletića

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd