fbpx
Skip to main content
Miloš Zarić

FENOMEN: Miloš je preživeo tešku SAOBRAĆAJKU, sam se IZBAVIO iz požara, a onda počeo da stvara ŠAMPIONE

Foto: MN Press
Mnogi da mu pozavide.

Kada je novembra 2007. godine, tokom vožnje kroz Užice, tada 20-godišnjak Miloš Zarić doživeo tešku saobraćajnu nesreću vozeći se sa drugom i prelom kične, činilo se da je san o životnom uspehu za ovog mladića završen.

SRBI DOMINIRALI U NBA: I Bjelica DVOCIFREN, Vrelina SPRŽILA Klivlend (VIDEO)

SRBI DOMINIRALI U NBA: I Bjelica DVOCIFREN, Vrelina SPRŽILA Klivlend (VIDEO)

MAGIČNI BOBI: Marjanović dabl-dablom RAZBIO Vašington, Luka ZASENIO Rasa (VIDEO)

MAGIČNI BOBI: Marjanović dabl-dablom RAZBIO Vašington, Luka ZASENIO Rasa (VIDEO)

U BRAKU SA POZNATOM VODITELJKOM: Vujadina znate svi, a evo kako izgleda DRUGI SIN Duleta Savića

U BRAKU SA POZNATOM VODITELJKOM: Vujadina znate svi, a evo kako izgleda DRUGI SIN Duleta Savića

Stravična sudbina, ipak, nije pokolebala Užičanina, koji je podigao glavu i nastavio da se bori kao nikada pre, svestan da će se, pre ili kasnije, o njegovoj borbenosti pričati u celoj Srbiji.

- Nesreća mi nije ubila volju za životom. Ostao sam jak u glavi i nisam dozvolio da me iko sažaljeva. Tražio sam cilj kome ću da stremim i na putu do njega da istrajem. Odlučio sam da se bavim sportom, paraatletikom - rekao je Zarić za "Blic".

Posle dugog lečenja i rehabilitacije, kada je postalo jasno da od oporavka u toj meri da će opet stati na svoje noge nema ništa, počeo je da trenira. Od te 2009. kada se sreo sa bacačkim rekvizitima, i prvi put potrošio sebe do zadnjeg atoma snage i kapi znoja, Miloš je postao svetski i dvostruki evropski šampion i rekorder u bacanju koplja. Još niz medalja osvojio je na planetarnim i kontinentalnim prvenstvima u koplju, kugli, disku.

U međuvremenu, Miloš je postao jedini Srbin i jedan od retkih na svetu koji je učestvovao i na letnjim i na zimskim paraolimpijskim igrama. Na zimskoj Paraolimpijadi u južnokorejskom Pjong Čangu, Zarić se takmičio u nordijskom skijanju, u disciplini kros - kantri.

Užičanin je šampion pod čijim budnim okom stasavaju novi budući prvaci. Pitanje je šta bi bilo sa Nebojšom Đurićem, takođe paraatletičarem iz Užica, evrpskim prvakom u bacanju diska da mu Zarić, nije pokucao na vrata.

Nebojša Đurić
Foto: Printscreen/Youtube

Posle saobraćajne nesreće koju je doživeo vozeći kamion, utučen, pomiren sa sudbinom i bez volje za životom, Đurić je, za razliku od Miloša, četiri godine sedeo u četiri zida.

- Miloš me je izvukao iz pakla samoće. Došao mi je na vrata, ponovio mi sto puta da ne smem da klonem, da moram da dignem glavu, da pronađem sebe. Nije sramota, govorio je, biti invalid, moraš imati cilj, ponavljao je i terao me da se pokrenem. Sport je, uporan je bio, fizički i mentalni izlaz i samoće i patnje. Pomogao mi je da savladam sebe i strah od tuđih pogleda. Počeli smo zajedno da treniramo - evocirao je uspomene Nebojša Đurić.

Sad i Đurić, kao njegov spasilac Zarić, ređa vrhunske rezultate u bacanju diska i kugle. Pre pet posle osvojenih medalja zajedno su razvili srpsku trobojku na Evropskom prvenstvu u Grosetu.

Nije Miloš ni na tome stao. Osnovao je atletske klubove „Pora“ u Užicu i „Kosijer“ u Kosjeriću, te Para ski „Užice“ gde kao vičan smučar uvodi svoje saborce u tajne ovog sporta. Prvi je čovek paraatletike pri Atlestkom savezu Srbije. Njegovom zaslugom u Kojseriću je otvorena prva teretana za paraolimpijce, bez obzira kojim sportom se bave.

Ujedno, Zarić je ostao upamćen kao jedini paraolimpijac koji je sam sebe spasao iz zapaljene kuće. U Šljivovici, gde je prenoćio, izvukao se u poslednjim trenucima.

- Upalio sam uljanu peć, legao da spavam i prekrio se ćebetom preko glave. U sred noći sam čuo da neko hoda i da mi se približava - pamti Miloš.

Kućom, kojom se širio dim iz podruma u kome je izbio požar, niko nije hodao. Nema drugog objašnjena Zarić nego da ga je probudio sam Bog.

- Ošamućen i polustvestan, još ne razumejući šta se dešava, sam se kroz oblak dima probio do predsoblja i pesnicom izvalio zaključana vrata kuće. Silazeći niz stpenice sam ispao iz kolica, osetio jak bol u rukama i vratu. Puzeći sam nastavio sam niz stepenište, tek kada sam sišao u dvorište shvatio sam da kuća gori. Nekako sam stigao do česme, dohvatio crevo, i punih 45 minuta, dok komšije nisu čule moje pozive u pomoć, gasio vatru, - seća se.

Pre desetak dana diplomirao je u Nišu i stekao licencu atletskog trenera. Njegovi đaci Ivana Petrović iz Kosjerića i Nenad Jeremić iz Despotovca, na Balkanijadi su uzeli medalje i izborili norme za Evropsko prvenstvo u Poljskoj. Ovih dana u Puli su, na otvorenom prvenstvu Hrvatske, Srbiji doneli pet odličja.

Da mu sreća bude upotpunjena, Miloš je 27. februara postao otac, njegova supruga rodila je sina Bogdana.

 

 

SD ostali sportovi

SD fudbal

SD košarka

SD treće poluvreme

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
1 Beograd