fbpx
Skip to main content
Naser El Sonbati i Miloš Šarčev

NESUĐENI MR. OLIMPIJA: Ukrali su mu pobedu, kritikovao je Švarcenegera, a njegov kraj bio je tragičan (VIDEO)

Foto: printscreen/Instagram/nasserelsonbaty
Ostao zapamćen kao legenda sporta.

Nasel El Sonbati je legenda svetskog bodibildinga koje je samo zbog nepravde ostala bez najvrednijeg priznanja u ovom sportu - Mr. Olimpija. Takmičio se pod jugoslovenskom zastavom pošto mu je majka bila iz Novog Pazara, a otac Egipćanin. Bio je poznat pod nadimkom Profesor zbog naočara sa kojima je pozirtao, ali i zbog činjenice da je govorio sedam jezika i imao zvanje profesora istorije, političkih nauka i sociologije stečeno u Nemačkoj. Nažalost, El Sonbati je preminuo 2013. u 48. godini od infekcije povezane sa prestankom rada bubrega u snu tokom posete Kairu.

NOVE INFORMACIJE: Šumaher više nije u Švajcarskoj, prevezen je u drugu državu (FOTO)

OD SVINJCA DO SVETSKIH RINGOVA: Trenirao u šupi na džaku od šatorskog krila. Idol mu je bio VELIKI Van Dam (FOTO)

Bodibildingom je počeo da se bavi 1983, a prvi put je na takmičenje Mr. Olimpija otišao 1994. pod jugoslovenskom zastavom u vreme sankcija i zauzeo sedmo mesto. Tri godine kasnije je doživeo i najveću nepravdu u karijeri kada je nezasluženo završio na drugom mestu iza šampiona Dorijana Jejtsa. Iako su svi znali da je Profesor šampion, sudije nisu bile tog mišljenja, a taj događaj je uticao na karijeru i život bodibildera. Razočaran zbog toga što je bio bolji od Dorijana kojem sudije pokolonile pobedu Naser je prekinuo ćutanje i glasno izražavao svoje nezadovoljstvo, a kasnije izgubio i motivaciju

Sve to je dovelo do toga da postane nepoželja u svetu bodibildinga, a bez obzira što i danas ima brojne poštovaoce, nije mali broj onih koji smatraju da mu nije dozvoljeno da bude najbolji i zbog zastave pod kojom se takmičio. Za 16 godina bavljenja bodibildingom učestvovao je na 66 takmičenja i 33 puta završavao na podijumu.

El Sonbati je bio i među retkima koji su se usudili da kritikuju i najveću legendu bodibildinga, Arnolda Švarcenegera, rekavši i da on nije osoba na koju bi se ugledao.

- Nisam imao idola. Nisam želeo da izgledam kao Arnold. On je imao slabe noge, spištena ramena i ogroman struk. Ja sam analitična osoba. Odmah vam kažem koje su vam mane. Moj "prekidač" je bio kad su me u teretani upitali da li se takmičim. Nisam se takmičio tada, ali rešio sam da vidim kako mogu da se nosim sa onima koji pokazuju svoje telo na takmičenjima. On je bio neko ko je postigao fantastične uspehe, ali ja sam bio na Univerzitetu toliko godina, i ja sam kao osoba mnogo više od bodibildinga. Postoje ljudi kojima se divim, koji su mentalno razvijeni - rekao je svojevremeno Naser. 

 

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda italijanska odbojkašica Ana Danesi.

 

Pročitajte i:

SD ostali sportovi

SD fudbal

SD košarka

SD euro2020

SD treće poluvreme

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd