Utorak 19. mar 2024.
Nadica Božanić

NJENO VREME TEK DOLAZI: Nadica je druga u Evropi, Tokio joj je IZMAKAO za dlaku, ali već je postavila novi ZADATAK!

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Najuspešanija takmičarka TK "Imperium" ima čime da se ponosi.

Tekvondisti „Imperiuma“ nalaze se na međunarodnom turniru u Sloveniji. Pred put u zemlju bivše Juge, mlada i najbolja takmičarka ovog zemunskog kluba Nadica Božanić i njen trener Jugoslav Nastasić otkrili su planove vezane za budućnost.

JA NE MOGU VIŠE! Trener Crvene zvezde podeno OSTAVKU! (FOTO)

JA NE MOGU VIŠE! Trener Crvene zvezde podeno OSTAVKU! (FOTO)

ISTORIJA OVO NE PAMTI: Partizanu preti NAJGORE!

ISTORIJA OVO NE PAMTI: Partizanu preti NAJGORE!

DOBIO BATINE KAO NIKADA PRE: Fjuri PREBIO Vajldera! Nije znao gde udara, Kralj Cigana VLADA svetom (VIDEO)

DOBIO BATINE KAO NIKADA PRE: Fjuri PREBIO Vajldera! Nije znao gde udara, Kralj Cigana VLADA svetom (VIDEO)

- Sada smo se vratili sa turnira u Helsinborgu, gde, nažalost, nismo uspeli da uzmemo medalju. Dušan je sakupio neke poene, Nadica nažalost nije, pošto je ispala u prvom kolu, ali već smo okrenuti takmičenju u Sloveniji, gde imamo novu šansu da osvojimo neku od medalja. Nadam se da će to biti najsjajnije odličje i 10 poena za svetsku i olimpijsku listu – počeo je izlaganje trener „Imperiuma“ Jugoslav Nastasić, a zatim nastavio:

- Mi krećemo u proces skupljanja bodova i održavanja pozicije za Svetsko i Evropsko prvenstvo, odnosno, za svetsku i evropsku listu na kojoj je Nadica trenutno drugoplasirana već godinu i nešto. Cilj nam je da pred EP zadržimo istu, da bi bila drugi nosilac i imala što bolji renking i osvojila medalju. Da ponovi rezultat od prošle godine iz Dablina.

Nadica ovog leta neće biti učesnik Olimpijade u Tokiju?

- Za Olimpijske igre zatvoren je krug, završili smo kao 14. nismo uspeli, jer je prvih šest prošlo u Tokio. Bili smo blizu, Nadica ima tek 18 godina i zato nije imala šanse više da skuplja bodove, inače, mislim da smo imali još jednu sezonu, šanse bi joj bile mnogo veće da ode u Japan. Šta je tu je, okrećemo se OI 2024. već sada razmišljamo o tim bodovima, da pokušamo preko olimpijske i svetske liste da se plasiramo u prvih šest pred Pariz, to je glavni cilj. Na tom putu ima mnogo evropskih i svetskih prvenstava na koje ćemo izlaziti svaki put i pokušati da osvojimo što više medalja – kaže Nastasić.

Nadica Božanić
Nadica sa trenerom Nastasićem
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Što se tiče vremena, Božanićeva ne mora da brine jer vreme radi za nju.

- Nadica je jako mlada, može da radi tri naredna olimpijska ciklusa, ali u Parizu 2024. ima priliku da preko olimpijske liste izbori plasman. U slučaju i da ne prođe na taj način, tu su predolimpijski turniri, tako da težimo ka Parizu, svu energiju ulažemo u taj cilj. Na tom putu biće jako teško, između toga su Prvenstva Evrope i sveta, nekoliko Gran prija, svugde moramo da uzimamo medalje, ali Olimpijske igre 2024. su prioritet.

Prvi sledeći kratkoročni cilj Nadice je Evropsko prvenstvo u Zagrebu?

- To je u maju, za to se borimo i skupljamo bodove, da zadržimo drugu poziciju na svetskoj listi, gde imamo dobar renking i da probamo da osvojimo medalju, to je što se tiče ove godine – kaže Nadica.

Iskustvo sa daleko poznatijim asovima poput Milice Mandić, Tijane Bogdanović i ostalim reprezentativcima u Tekvondu, za 18-godišnju takmičarku „Imperiuma“ je mnogo značilo.

- Sviđa mi se što, čim sam prešla u seniorsku konkurenciju, dobila sam mogućnost da treniram sa celim nacionalnim timom, jer sam se plasirala za to Evropsko i pre toga za svetsko, tako da smo od početka zajedno na okupu i to mi se mnogo dopada – istakla je najuspešnija takmičarka „Imperiuma“.

Koliko Vam pomaže rad sa članovima reprezentacije Srbije?

- U principu, najviše radim sa svojim bratom Dušanom u našem TK „Imperium“ u Zemunu, ali imamo pripreme pred evropska i svetska prvenstva, tako da naravno znači rad sa što više raznovrsnih takmičara u selekciji Srbije.

U „Imperiumu“ rade na omasovljenju škole?

- Pokušavamo da proširimo broj članova, jako je teško, trenutno imamo oko 100 polaznika. Ritam to ne dozvoljava, svaki dan ili vikend je neko takmičenje, probaćemo da odemo po školama, to radimo godinama, ta praksa donela je rezultate. Zbog ogromnih obaveza koje imamo, malo smo zapostavili omasovljenje, ali naćićemo energiju da obogatimo broj dece. Postoje ideje SO Zemun da se Nadičini rezultati ispromovišu po bilbordima, ako se to ostvari, samo može da pomogne omasovljenju Tekvonda. Sve više ljudi čuje za nas, ali ima prostora za još veći napredak.

Slično razmišlja i najuspešnija takmičarka zemunskog kluba:

- Ima i mladih, novih pionira i kadeta, koji su došli, ali ti što su tu dosta su kvalitetni, vole ovaj sport i rastu iz dana u dan.

Nadica Božanić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Imperium“ može da se podiči kao jedan od retkih klubova koji u svojim redovima poseduje reprezentativce u raznim uzrastima.

- Imamo stotinak takmičara, koji treniraju u Beogradu, Zemunu i Novoj Pazovi, uvek može bolje i više. Trenutno Nadica i Dule beleže najbolje rezultate, ali u našim redovima pažnju zaslužuju i Marko Hreljica koji je u kadetima uzeo evropsku medalju, Sandra Stamevski je treća na EP, to su ogromni i jako retki uspesi. U našem klubu rastu četiri takmičara sa evropskim medaljama, u kadetskoj konkurenciji dajemo četiri reprezentativca Srbije, tako da je to više nego odličan uspeh – veli Jugoslav.

Nadica se prisetila svojih početaka i kako je počela da trenira:

- Moja sestra je bila na demonstracijama „Imperiuma“, uzela je glajer i njoj se svidelo. I pošto sam trenirala gimnastiku, Dušan fudbal, a sestra Milica plivanje, odlučili smo svi zajedno da pređemo na tekvondo. Otišli smo na prvi trening i tako je sve krenulo – rekla je Nadica, na šta se nadovezao Nastasić:

- Njena sestra Milica je dobila flajer u školi, upisala se, a posle mesec-dva stigli su Nadica i Dušan. Milica više ne trenira, ali ima deset odsto od svega, naravno, šala – kroz smeh ističe Nadičin trener.

Dušan Božanić
Dušan Božanić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Da li su treninzi jači posle uspeha u Dablinu i da li je nedelja ostala slobodan dan ili se ukaže šansa za još neki?

- Nije više ni nedjelja. Sada smo na turnirima, pripreme za početak sezone, sada idu šest vikenda turniri, tako da nema odmora – sa žaljenjem napominje Nadica.

Jugoslav Nastasić posebnu zahvalnost duguje školi „Lazar Savatić“.

- To je jako teško uskladiti, termine i obaveze na časovima. Zahvaljujem se direktoru škole koji ima razumevanja za to, ali u našem slučaju je saradnja odlična. Nadica je odličan đak, Dule isto uči dobro, sa te strane je njoj omogućeno da postiže sjajne rezultate – dodaje Nastasić.

Nadica Božanić
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Što se tiče pomoći Olimpijskog komiteta, trener „Imperiuma“ tu stavlja poseban akcenat.

- Mi smo u programu OKS, ovo što je uradio za male sportove je prava stvar, jer se ovako prave kandidati za Olimpijske igre. Zahvaljujemo se Ministartstvu za sport i omladinu, Tekvondo Asocijaciji Srbije i našoj matičnoj SO Zemun, Sportskom savezu Zemuna, prepoznali su ono što radimo. Ove godine će Zemun prvi put biti pokrovitelj međunarodnog turnira, koji organizujemo u „Pinkiju“, ustupio nam je salu za godišnju proslavu kluba, šta god tražimo izađu nam u susret. Prošle godine smo imali goste iz Bugarske, Republike Srpske, Crne Gore, organizovaćemo i letnji „kamp prijateljstva“ u avgustu, na kome će učestvovati 200 država, a Nadica je ove godine naš promoter.

Na pitanje da li joj je draže zlato na juniorskom ili srebro na seniorskom EP, Nadica nema dilemu:

- Ova poslednja medalja mi je pomogla da vidim da mogu da se nosim sa svakim protivnikom. Žao mi je što nije bila zlatna, jedna greška me je koštala bodova, ali i juniorska mi je draga, jer sam je osvojila sa bratom, on je tada bio treći – kaže najuspešnija takmičarka TK „Imperium“.

BONUS GALERIJA

Pogledajte kako izgleda ruska atletičarka Darija Klišina.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
3 Beograd