Skip to main content
Vladimir Putin

AMERIČKA VALUTA BAČENA NA KOLENA! Putin zlatnom rubljom oduvao dolar, stručnjaci upozoravaju na POTPUNI SLOM

Foto: Profimedia
Poverenje u dolar drastično je opalo nakon početka rata u Ukrajini.

Stručnjaci banke Goldman Saks kažu da bi dolar mogao da doživi sudbinu britanske funte, koja je polovinom 20. veka prestala da bude glavna svetska rezervna valuta.

ODGOVOR ZAPEČATIO SUDBINU UKRAJINE! Nemačka molila Zelenskog da pristane na KLJUČNO pitanje pregovora

ODGOVOR ZAPEČATIO SUDBINU UKRAJINE! Nemačka molila Zelenskog da pristane na KLJUČNO pitanje pregovora

Poznati srpski advokat otkrio zašto su BAJDENOVE izjave o suđenju PUTINU potpune nebuloze

Poznati srpski advokat otkrio zašto su BAJDENOVE izjave o suđenju PUTINU potpune nebuloze

RUSIJA ZADALA ŽESTOK UDARAC, NEMAČKA DRHTI: Obustavljeno punjenje najvećeg skladišta gasa!

RUSIJA ZADALA ŽESTOK UDARAC, NEMAČKA DRHTI: Obustavljeno punjenje najvećeg skladišta gasa!

Veruju da će dolaru presuditi rat u Ukrajini i sankcije Rusiji. 

Dolar počinje da propada, zaključak je istraživanja američke investicione banke Goldman Saks

Rast dugova

Analitičari Goldman Saksa upozorili su svoje velike investitore da ozbiljno shvate rizike u poslovanju sa američkom valutom. Analitičarka te banke, ekonomistkinja Kristina Tesari, izjavila je da se dolar suočava sa velikim brojem izazova sličnih onima sa kojima se susrela britanska funta pre nego što je prestala da bude glavna svetska rezervna valuta.

- Ti izazovi podrazumevaju to što SAD imaju nesrazmeran odnos između toga koliko učestvuju u svetskoj trgovini i onoga koliko se koristi njihova valuta. Tačnije, Amerika ima relativno mali udeo u globalnoj trgovini, a dolar dominira u globalnom plaćanju. Osim toga, SAD su urušile svoju stabilnu finansijsku poziciju podizanjem spoljašnjeg duga. Na sve to, Amerika se suočava sa geopolitičkim problemima, poput rata u Ukrajini. Naime, veliki broj zemalja mogao bi da napusti trgovinu u dolarima nakon što su Amerika i njeni saveznici zamrzli devizne rezerve Ruske centralne banke, jer je to dodatno urušilo poverenje u SAD da može da održi dominaciju svoje valute - objasnila je Tesarijeva.

Inflacija u SAD najveća u poslednjih 40 godina

Amerika se, prema ocenama stručnjaka, nalazi pred velikom krizom. Inflacija u poslednjih godinu dana iznosi čak 7,9 odsto. To je najviše u poslednjih 40 godina. Analitičari kažu da se to desilo zbog drastičnog skoka cena goriva, hrane i troškova stanovanja. Taj skok se naglo desio nakon početka ukrajinske krize.

Njen kolega Zak Pendl dodaje da je naročiti problem to što se Amerika suočava sa ogromnim dugom, koji je nastao jer je ta zemlja veliki uvoznik robe.

- Međunarodni investitori su polovinom prošlog veka bili sve obazriviji kad je funta bila u pitanju jer je Britanija upala u ogromne dugove nakon Drugog svetskog rata. Isto se dešava sada sa dolarom. Ako spoljašnji dug neke zemlje raste u odnosu na BDP, stranci će sve manje želeti da imaju njenu valutu - objasnili su stručnjaci Goldman Saksa.

Na slično je prošle nedelje upozorila i zamenica direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Gita Gopinat. Ona je rekla da bi zapadne sankcije Rusiji mogle da dovedu do novog globalnog ekonomskog sistema, koji bi mogao da naškodi dolaru.

- Povećana upotreba drugih valuta u svetskoj trgovini dovešće do toga da centralne banke počnu da se oslobađaju dolara. One će početi devizne rezerve da pretvaraju u druge valute - izjavila je zamenica direktora MMF.

Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Zlatna rublja

Inače, poverenje u dolar drastično je opalo nakon početka rata u Ukrajini i nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin počeo da prodaje gas u rubljama, čiju je vrednost vezao za zlato.

Osim toga, Rusija je sa Kinom i Indijom napravila dogovor da trguje u domaćim valutama, ne u dolaru, a za takvo poslovanje zainteresovano je još mnogo zemalja. Stručnjaci kažu da bi to na kraju moglo da dovede do rušenja sadašnjeg sistema, koji je nametnula Amerika, i nastanka novog multivalutnog globalnog mehanizma trgovine.

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd