Skip to main content
Marija Zaharova

"AMERIKA RADI NA TOME DA SUKOB U UKRAJINI BUDE ŠTO KRVAVIJI" Zaharova zagrmela na Zapad

Foto: Profimedia
Rusija pozdravlja inicijativu vlasti Donjecke Narodne Republike o radu na povelji za međunarodni tribunal kako bi se sudilo ukrajinskim nacionalistima iz „Azovstalja“, izjavila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

- Zločini neće proći nekažnjeno. Rukovodstvo DNR planira da formira na teritoriji republike međunarodni tribunal za suđenje nacionalistima iz "Azovstalja". Povelja je trenutno u izradi. Pozdravljamo tu inicijativu - poručila je Zaharova na brifingu.

Kako je rekla, ruski demineri su 24. maja razminiralu luku u Marijupolju, nakon čega je pet stranih brodova uspelo da je napusti.

"ILI ĆE RUSIJA POBEDITI ILI ĆE PATITI CELO ČOVEČANSTVO!" Žestoka poruka jedne od najmoćnijih žena Moskve (VIDEO)

"ILI ĆE RUSIJA POBEDITI ILI ĆE PATITI CELO ČOVEČANSTVO!" Žestoka poruka jedne od najmoćnijih žena Moskve (VIDEO)

RUSIJA SPREMNA DA SE POVEŽE SA KINOM! Lavrov odbrusio Zapadu - novi HLADNI RAT na pomolu?!

RUSIJA SPREMNA DA SE POVEŽE SA KINOM! Lavrov odbrusio Zapadu - novi HLADNI RAT na pomolu?!

"ČESTITAM NAŠIM VOJNICIMA NA BRILJANTNOJ POBEDI" Lider sporne oblasti ne krije RADOST zbog kraha Ukrajinaca u Marijupolju

"ČESTITAM NAŠIM VOJNICIMA NA BRILJANTNOJ POBEDI" Lider sporne oblasti ne krije RADOST zbog kraha Ukrajinaca u Marijupolju

U isto vreme, diplomata je navela da je, bez obzira na to što je Kijev faktički blokirao evakuaciju u Rusiju, na njenu teritoriju ušlo 1.400.000 ljudi, među kojima 240.000 dece. S tim u vezi, dodala je da je više od 2,5 miliona ljudi izrazilo želju da se evakuiše u Rusiju, DNR, LNR ili oslobođene ukrajinske teritorije.

SAD rade sve da sukob u Ukrajini učine još krvavijim

Prema rečima portparolke, Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici iz NATO-a čine sve da otegnu sukob u Ukrajini i učine ga još krvavijim.

- SAD i njihovi saveznici iz NATO-a čine sve da maksimalno odugovlače tok dešavanja, borbenih dejstava. Rade sve da konfrontaciju učine još krvavijom. Više od 30 država, pre svega zemlje Alijanse, pružaju Ukrajini vojnu pomoć koja podrazumeva desetine milijardi dolara, strahujući od potpunog poraza ukrajinske vojske - konstatovala je ona.

Komentarišući snabdevanje Ukrajine oružjem, Zaharova je ocenila da se pomoć NATO-a sastoji u tome da isporučuje što više ubojitog oružja na teritoriju te zemlje.

- Kakva je to pomoć? To nije pomoć. To je samo saučesništvo u uništenju zemlje koja se naziva Ukrajina. Nažalost, mnoge zemlje Alijanse pokušavaju da doprinesu tom procesu, srazmerno ili nesrazmerno svojim mogućnostima. Turska nije izuzetak. Ne udubljujući se u detalje, smatrali bismo ispravnim da ponovo naglasimo važnost razumevanja posebne odgovornosti svih strana koje su na neki način uključene u izgradnju koraka na ukrajinskom pravcu - izjavila je portparolka povodom saopštenja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da Ankara ne učestvuje u regulisanju situacije u Ukrajini, ali da je pružila konkretnu pomoć Kijevu.

O privođenju Dodona

Zaharova se osvrnula i na saopštenje o privođenju bivšeg predsednika Moldavije Igora Dodona, rekavši da Moskva računa na to da će njegova prava biti poštovana.

- U suprotnom, taj slučaj bi mogao da se pretvori u obračun iz političkih razloga, od kojih je glavni taj što Dodon pripada političkim snagama Moldavije koji se zalažu za konstruktivan dijalog sa našom zemljom zasnovan na uzajamnom poštovanju - naglasila je diplomata.

Ranije je lider Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin saopštio da vlasti DNR rade na pripremi dokumentacije za formiranje tribunala kako bi se sudilo ukrajinskim nacionalistima i stranim plaćenicima koji su se predali iz "Azovstalja".

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je 20. maja obavestio je ruskog predsednika Vladimira Putina da je završena operacija potpunog oslobađanja "Azovstalja" i Marijupolja od ukrajinskih ekstremista i vojnika. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, od 16. maja se predalo 2.493 ekstremista iz puka "Azov" i ukrajinskih vojnika, koji su oko mesec dana bili blokirani na teritoriji fabrike.

Vremenska prognoza
Clear sky
35 Beograd