Skip to main content
Ruska vojska

"BIĆEMO IZBRISANI SA MAPE SVETA" Premijerka ove zemlje zavapila zbog mogućeg ruskog napada i uputila apel NATO

Foto: Profimedia
Estonija bi bila izbrisana sa mape sveta i Evrope, a istorijski centar njenog glavnog grada Talina sravnjen sa zemljom.

To bi se desilo u skladu sa trenutnim planovima NATO-a da odbrani zemlju od bilo kakvog ruskog napada, rekla je premijerka Estonije.

LITVANCI SE OZBILJNO ZAIGRALI: Kremlj najavio kontra-mere zbog Kalinjingrada - oni stoje iza svega (VIDEO)

LITVANCI SE OZBILJNO ZAIGRALI: Kremlj najavio kontra-mere zbog Kalinjingrada - oni stoje iza svega (VIDEO)

"UKRAJINA U EVROPSKOJ UNIJI SREDINOM VEKA" Hladan tuš za Kijev iz Letonije

"UKRAJINA U EVROPSKOJ UNIJI SREDINOM VEKA" Hladan tuš za Kijev iz Letonije

"TO JE POTPUNO NEPRIHVATLJIVO" Estoniju uznemirila izjava Putina o Petru Velikom

"TO JE POTPUNO NEPRIHVATLJIVO" Estoniju uznemirila izjava Putina o Petru Velikom

Kaja Kalas rekla je novinarima u sredu kako postojeći obrambeni planovi saveza za tri baltičke države dopuštaju da budu pregažene pre nego što se oslobode nakon 180 dana, prenosi Financial Times.

Napominjući da je prošlo više od 100 dana otkako je Rusija pokrenula sveobuhvatnu invaziju na Ukrajinu, premijerka je istakla:

- Ako uporedite veličinu Ukrajine i baltičkih zemalja, to bi značilo potpuno uništenje zemalja i naše kulture. Oni od vas koji su bili u Talinu i poznaju naš stari grad i vekove istorije i kulture koji su ovde - sve bi to bilo izbrisano sa mape, uključujući naše građane, našu naciju - izjavila je Kalas.

Njeni komentari dolaze uoči samita NATO-a u Madridu sledećeg utorka, gde će članice alijanse razgovarati o planovima za odbranu svog istočnog krila u svetlu rata, uključujući i pitanje kako bolje braniti baltičke države.

Kaja Kallas
Kaja Kallas
Foto: Profimedia

Estonija, Letonija i Litvanija se zalažu za trenutnu strategiju da u svakoj zemlji ima hiljade stranih vojnika, koji će delovati kao "tripwire force" (vojna sila znatno manja od snage potencijalnog protivnika, što pomaže u odvraćanju agresije kao demonstracija napadačeve posvećenosti da se vojno suprotstavi, čak i ako sama "tripvire" sila ne može pružiti trajni otpor, op.a.), koje će zameniti snage kojima će NATO nastojati da od prvog dana brani svaki deo teritorije tih zemalja, posebno nakon što su zemlje bile svedoci dešavanja Ukrajini koji se pripisuju ruskim snagama.

Komentarišući, kako je nazvala, plan NATO-a "da se izgubi, a zatim oslobodi", ona je rekla da su se zločini koje su počinili navodno ruski vojnici u ukrajinskom gradu Buči dogodili 80-ak dana nakon početka invazije.

- Sada svi vide da takav koncept zapravo ne funkcioniše - rekla je Kalas.

Estonija
Estonija
Foto: Profimedia

Dodala je da je razgovarala sa stranim vojnicima stacioniranim u Estoniji – uglavnom onima iz Velike Britanije – i da su joj rekli da, s obzirom na to da trenutni planovi podrazumevaju da će biti potpuno izbrisani u potencijalnoj ruskoj invaziji, "oni nisu poput ideja da treba da umru".

Kalas zahteva da se vojne trupe, koje bi činile između 20.000 i 25.000 vojnika NATO-a, rasporede u Estoniju, Letoniju i Litvaniju.

- Ali to ne znači da će sve te trupe biti strane ili će morati da budu stalno stacionirane u svakoj zemlji. Hiljade estonskih, letonskih i litvanskih vojnika biće uključeno u možda jednu brigadu - od 3.000 do 5.000 vojnika - stranih trupa stacioniranih u zemlji, a vremenom će se to povećati na dve brigade - rekla je.

BONUS VIDEO:

 

Vremenska prognoza
Clear sky
32 Beograd