Skip to main content
Džo Bajden i Vladimir Putin

"EVROPA JE MESTO RATA KOJI SE NIKADA NEĆE ZAVRŠITI" Stručnjak izneo mračne prognoze: Rusija i SAD hoće da podele najstariji kontinent?

Foto: Profimedia
Slavoj Žižek u kolumni za britanski Gardijan objasnio šta će se desiti ako birači u EU i Americi izgube apetit za rat kojem, čini se, nema kraja.

Britanski list Gardijan objavio je kolumnu Slavoja Žižeka, slovenačkog filozofa poznatog po komentarisanju političkih tema u zapadnim, a jedno vreme i ruskim medijima, koji je upozorio da rat u Ukrajini može da dovede do toga da SAD i Rusija podele Evropu u skladu sa sopstvenim interesima.

"BIĆEMO IZBRISANI SA MAPE SVETA" Premijerka ove zemlje zavapila zbog mogućeg ruskog napada i uputila apel NATO

"BIĆEMO IZBRISANI SA MAPE SVETA" Premijerka ove zemlje zavapila zbog mogućeg ruskog napada i uputila apel NATO

"RUSI RAZARAJU, ALI..." Britanci tvrde da će se tok rata PROMENITI: Sledi veliki OBRT u Ukrajini?

"RUSI RAZARAJU, ALI..." Britanci tvrde da će se tok rata PROMENITI: Sledi veliki OBRT u Ukrajini?

MOSKVA RAZOTKRILA LICEMERJE POLJSKE: Varšava tvrdi da može bez ruskog gasa, a ipak ga kupuje, evo kako

MOSKVA RAZOTKRILA LICEMERJE POLJSKE: Varšava tvrdi da može bez ruskog gasa, a ipak ga kupuje, evo kako

Žižek je naveo da se "završio san o brzoj ukrajinskoj pobedi".

- U onome što sve više izgleda kao dugotrajna pat-pozicija, Rusija polako napreduje, a njen krajnji cilj je jasan. Više nema potrebe čitati između redova kada Vladimir Putin poredi sebe s Petrom Velikim - napisao je slovenački filozof.

On je podsetio na nedavnu Putinovu izjavu da pomenuti ruski car u ratu sa Švedskom na Baltiku nije uzimao tuđe, već je samo vraćao ono što je rusko, a da to treba da radi i sadašnja Rusija.

- Dakle, šta će se dogoditi ako birači u Evropi i Americi, suočeni s rastućim troškovima energije i širom inflacijom podstaknutom sankcijama protiv Rusije, izgube apetit za rat kojem, čini se, nema kraja? Odgovor je jasan: u tom trenutku evropsko nasleđe će biti izgubljeno, a Evropa će de fakto biti podeljena između američke i ruske sfere uticaja. Ukratko, sama Evropa će postati mesto rata koji se nikada neće završiti - ocenio je Žižek.

Vladimir Putin
Foto: Reuters

On je poručio i da "oni koji zagovaraju smanjenje podrške Ukrajini i veći pritisak na nju da pristane na bolne kompromise, vole da ponavljaju da Ukrajina jednostavno ne može da dobije rat protiv Rusije".

- To možda i jeste istina, ali upravo u tome vidim veličinu ukrajinskog otpora. Rizikovali su nemoguće prkoseći hladnim pragmatičnim proračunima. Najmanje što im dugujemo je puna podrška, a da bismo to učinili, potreban nam je jači NATO, ali ne NATO kao produžena ruka politike SAD - naveo je Žižek.

Finska se decenijama priprema za ruski napad

General Timo Kivinen, načelnik oružanih snaga Finske, izjavio je da se ta zemlja decenijama priprema za ruski napad i ocenio da bi finska vojska pružila jak otpor ukoliko do tog napada i dođe.

- Naša zemlja je izgradila značajan arsenal, ali, pored vojne opreme, ključni faktor je to što će Finci biti motivisani da se bore - poručio je general Kivinen.

Finska je 18. maja, zajedno sa Švedskom, s kojom je do sada delila neutralni status, podnela zahtev za prijem u NATO zbog zabrinutosti da bi moglo da joj se desi ono što se desilo Ukrajini.

Oružane snage Finske imaju oko 280.000 vojnika sa 870.000 obučenih rezervista. Ova zemlja nije ukinula vojnu obavezu za muškarce, kao što su to učinile mnoge druge zapadne nacije nakon završetka Hladnog rata.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd