Skip to main content
Finska

ISPRAVKA: Finski tenkovi na viralnom videu nisu transportovani na granicu s Rusijom, već na vojnu vježbu

Foto: Printscreen/ Telegram/ Операция Z: Военкоры Русской Весны
Vojna vežna "Arrow 22" je unapred planirana i redovno se održala na zapadu Finske.

Analizom portala rasinkavanje.ba utvrđeno je da teks na našem sajtu Srbija Danas.com o slanju finskog teškog naoružanja na granicu sa Rusijom predstavlja prenošenje lažnih vesti.

UTVRĐENE ČINJENICE: 

Snimak koji su objavili pomenuti mediji zaista prikazuje finske tenkove koji se transportuju vozom, ali ne prema granici s Rusijom, već prema zapadu zemlje. Takođe, njihovo prebacivanje nema nikakve veze s ratom u Ukrajini niti je motivisano strahom od ruskog napada. Reč je o ranije zakazanoj godišnjoj vojnoj vježbi, koja se održavala na zapadu zemlje. Granica Finske s Rusijom nalazi se na istoku te zemlje. Ovo su potvrdile i finske oružane snage na svom zvaničnom Twitter nalogu.

Pukovnik u finskoj vojsci Rainer Kuosmanen objavio je fotografije tenkova na svom Twitter nalogu 2. maja, navodeći u opisu da se jedinice oklopne brigade tradicionalno transportuju vozom. Takođe je naveo da se transport vrši radi vojne vežbe Arrow 22.

Analizom je utvrđeno da snimak u članku koji su objavili pojedini mediji, a među njima i korisnici/e društvenih mreža ne prikazuje transport tenkova finske vojske ka granici s Rusijom, već ka zapadu zemlje, gdje je održana ranije planirana vojna vježba. Portal Srbija Danas se izvinjava čitaocima zbog prenošenja neproverenih informacija za koje je utvrđeno da su lažne.

U nastavku prenosimo izmenjenu vest sa izmenjenim naslovom članka u skladu sa činjenicama koje su utvrđene.

Pukovnik u finskoj vojsci Rainer Kuosmanen objavio je fotografije tenkova na svom Twitter nalogu 2. maja, navodeći u opisu da se jedinice oklopne brigade tradicionalno transportuju vozom. Takođe je naveo da se transport vrši radi unaprd planirane vojne vežbe Arrow 22 koja se odvijala za zapadu te zemlje, a ne na istoku gde je granica sa Rusijom.

HITNO SE OGLASILA MOSKVA! "Imamo kontrolu nad Marijupoljom"

HITNO SE OGLASILA MOSKVA! "Imamo kontrolu nad Marijupoljom"

NOVI UDARAC ZA MOSKVU! Evropa zabranjuje uvoz svih ruskih energenta

NOVI UDARAC ZA MOSKVU! Evropa zabranjuje uvoz svih ruskih energenta

Na železničkim platformama - primećeno je nekoliko desetina tenkova Leopard 2A6, pešadijskih oklopnih vozila i drugih oklopnih vozila. 
Podsetimo, od početka rata u Ukrajini, Finska i Švedska razmatraju apliciranje za članstvo u NATO savezu, što bi predstavljalo radikalnu promenu politike za nordijski region.

 

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
26 Beograd