Skip to main content
Zmijsko ostrvo, Ukrajina

"GEST DOBRE VOLJE" Zašto su se Rusi zaista povukli sa Zmijskog ostrva? Evo nekoliko mogućih razloga

Foto: Google Earth/Printscreen
Isto objašnjenje je dato i kad su se ruski vojnici povukli iz okoline Kijeva i sa aerodroma Gostomelj oko koga se vodila žestoka bitka

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da su se snage koje su bile na Zmijskom ostrvu od početka maja povukle.

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

"ŠVEDSKA JE DALA REČ" Erdogan likuje i slavi, kaže - ovo je velika pobeda Turske!

"ŠVEDSKA JE DALA REČ" Erdogan likuje i slavi, kaže - ovo je velika pobeda Turske!

ZELENSKI PRIZNAO: "Ukrajinska vojska se nalazi u veoma teškoj situaciji", Lisičansk na kolenima!

ZELENSKI PRIZNAO: "Ukrajinska vojska se nalazi u veoma teškoj situaciji", Lisičansk na kolenima!

Portparol Ministarstva odbrane Rusije general Igor Konašenkov saopštio je da je odluka o povlačenju ruskih vojnika gest dobre volje. Inače isto objašnjenje je dato bilo i kad su se ruski vojnici povukli iz okoline Kijeva i sa aerodroma Gostomelj oko koga se vodila žestoka bitka.

Međutim, zapad sumnja u ovu teoriju Moskve i smatra da je više plod pritiska pre svega dopremanja oružja visoke preciznosti u Odesku oblast, pre svega protivbrodskih raketa "Harpun" i višecevnih bacača raketa tipa HIMARS, kao i dalekometne artiljerije, odnosno laserski vođenih projektila tipa "Ekskalibur" i MEM lansiranih sa drona Bajraktar TB-2, sa čime su ruske snage na ostrvu dospele pod žestoki udar.

Zmijsko ostrvo, Ukrajina
Zmijsko ostrvo, Ukrajina
Foto: Google Earth/Printscreen

Prvi napad preciznim projektilima na Zmijsko ostrvo usledio je noću 27. juna kada je na površinu od 17 hektara ispaljeno 10 vođenih artiljerijskih projektila od kojih je nekoliko pogodilo PVO sistem Tor. U četvrtak rano ujutro 29. juna pogođen je Pancir S-1 koji je nedavno dopremljen na ovo ostrvo.

S druge strane u medijima se pojavila spekulacija da je povlačenje sa Zmijskog ostrva ustupak da se prekine ruska blokada luke Odesa i time se otvori put ka izvozu ukrajinskih žitarica u svet kako bi se ublažila kriza globalnog snabdevanja hranom.

Igor Konašenkov
Foto: Profimedia

Prema neimenovanim ruskim izvorima, koji su se pojavili na Telegramu glavni razlog zašto su ruski komandanti doneli ovakvu odluku leži u tome što je obezbeđenje i odbrana objekata na samom ostrvu koji su na dohvat ruke ne samo taktičkih balističkih raketa, raketnih sistema i artiljerije dugog dometa se pokazala veoma problematičnom i skupom.

Da je u pitanju trampa, puno je spekulacija, pa tako jedna od ruskih teorija je da je Zmijsko ostrvo ustvari razmena za Kalinjingrad u okviru pregovora o žitu. Prema nepotvrđenim informacijama, koje su plod spelukacija i koje je za sad nemoguće potvrditi i proveriti, ali veoma odgovaraju istini jer su plod diplomatije "ispod žita" Ruska Federacija povlači trupe sa Zmijskog ostrva, omogućava čišćenje crnomorskih luka od morskih mina i počinje da izvozi žito u Tursku.

Navodno je Rusija zahtevala da svaki natovareni brod bude potvrgnut inspekciji, ali je Kijev to odbio. Međutim u priču je uključena eksklava Kalinjingrad prema kojoj su EU uvele sankcije i blokirali transport robe koja je pod sankcijama EU. Navodno ponedeljak 4. jul je dan kada bi transport robe železnicom trebao da krene put Kalinjingrada.

Ovaj događaj poklopio se se prebacivanjem samohodnih topova CEASAR koje je donirala Francuska i taktičkih balističkih raketa Točka-U kojih Ukrajina ima na stotine.

Ruski vojnik
Ruski vojnik
Foto: Profimedia

Osim toga oni ističu glavni razlog je nedostatak opreme za izviđanje, osmatranje i nišanjenje operativno-taktičkog nivoa kako na brodovima Crnomorske flote, tako i radarskih sistema vazdušnokosmičkih snaga, što bi omogućilo efikasnije otkrivanje i uništenje, aviona, dronova, poput MQ-9 Reaper.

Taktičke bespilotne letelice mogu se lansirati sa teritorije ostrva, ali ne obezbeđuju danonoćno izviđanje neprijateljskih ciljeva do dovoljne dubine, zbog čega postaje veoma teško pogoditi manevarski cilj.

Ruski vojnik
Ruski vojnik
Foto: Profimedia

Vojni izvori smatraju da je ostrvo je potrebno vratiti ili kada se uspostavi kontrola nad Odeskom oblasti, ili neposredno pre potpisivanja primirja. U suprotnom će biti samo nepotrebnih žrtava.

S druge strane ruski analitičar Jurij Podoljak (nema veze sa savetnikom Zelenskog Jurijim Podoljakom) naveo je da je još 18. juna Vladimir Zelenski zahtevao da se krene u ofanzivu na Zmijsko ostrvo, koja je realizovana poslednjih nekoliko dana upotreboma artiljerije velikog dometa i raketnim sistemima visoke preciznosti, koje su uprkos PVO odbrani ostrva padali učestalo na infrastrukturne objakete. U utorak 29. juna na vatrenom položaju na samom ostrvu uništen je jedan PVO sistem Pancir S-1.

Vladimir Zelenski
Vladimir Zelenski
Foto: Profimedia

Zelenski prema njegovim rečima zahteva da se ostrvo zauzme kako bi konsolidovao informatvni neuspeh zbog žestokog poraza ukrajinske vojske u Donbasu i Lugansku.

Međutim, vojska je i dalje protiv takve akcije zbog straha od nepotrebnih gubitaka i da će ih Rusi ako se i iskrcaju na ostrvu poklopiti raketama i oni će se naći faktički u jednoj vrsti zamke iskrcali se na napušteno ostrvo i onda uništeni.

Više informacija o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd