Skip to main content
Ukrajinska vojska

"UKRAJINI VIŠE NEMA ČIME DA SE POMOGNE" Česi saopštili Kijevu loše vesti

Foto: Profimedia
Zapadne zemlje aktivno podržavaju Ukrajinu na rečima, ali su u stanju da pruže sve manje stvarne pomoći. Ovo mišljenje izneo je bivši šef vojne obaveštajne službe Češke, general-major Andor Šandor, u intervjuu za Parlamentarni list.

Prema njegovim rečima, neke evropske zemlje su u početku izabrale umeren put po ovom pitanju i ne žure da pruže aktivnu podršku Kijevu. Kao primer, general je naveo Nemačku, koja je obećavala dosta, a uradila malo. Glavni problem je što se gotovo nema šta poslati: poslati su protivvazdušni raketni i protivtenkovski sistemi koje Ukrajinci umeju da koriste, a zalihe "sovjetskog nasleđa" uskoro će nestati.

Šandor je napomenuo da sama Češka sada neće imati dovoljno oružja u slučaju sukoba. Osim toga, premijer Petr Fiala je nedavno priznao da Kijevu nema više čime da se pomogne.

- Rezerve i mogućnosti odbrambene industrije su ograničene, a jasno je da sama Alijansa nije dozvolila ideju da u Evropi počne dug sukob. Problem je što nemamo mnogo opreme za dugi rat. Nemamo pojma kako da prestrojimo civilnu industriju na vojni vid - rekao je general.

Govoreći o preduslovima za sukob, Šandor je izneo mišljenje da zemlje Zapada dugo nisu uzimale u obzir logične zahteve Rusije. Prema njegovom mišljenju, potrebno je prestati da se pretvaramo da je "odluka uvek naša", inače će članice Severnoatlantske alijanse morati da povećaju broj armija za dugoročne vojne operacije, a to je bremenito katastrofalnim finansijskim gubicima.

- Ostaje pitanje da li su ove zemlje spremne da preuzmu takav teret - zaključio je on.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

Vremenska prognoza
Clear sky
34 Beograd