Skip to main content
Džo Bajden

KUVALO SE ŽESTOKO IZA KULISA: Šta se krije iza saudijske podrške Rusiji, jedan Bajdenov poziv promenio je sve

Foto: Profimedia
Nafta u centru pažnje

Sve do danas američki predsednik je odbijao da direktno razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, rekavši da je njegov kolega 86-godišnji kralj Salman. Kao odgovor na ovo, princ pokušava da iskoristi svoju moć nafte kako bi naterao predsednika Sjedinjenih Država da prizna da nema razlike između njega i njegovog oca u upravljanju zemljom, navode izvori Rojtersa.

DA LI JE ZELENSKI POBEGAO U POLJSKU? Sat vremena pre toga objavio je OVO na internetu

DA LI JE ZELENSKI POBEGAO U POLJSKU? Sat vremena pre toga objavio je OVO na internetu

POGLEDAJTE MAPU NAPREDOVANJA RUSKE VOJSKE U UKRAJINI: U toku su žestoke borbe za OVE gradove! (MAPA)

POGLEDAJTE MAPU NAPREDOVANJA RUSKE VOJSKE U UKRAJINI: U toku su žestoke borbe za OVE gradove! (MAPA)

(UŽIVO) DEVETI DAN SUKOBA U UKRAJINI: SAD i Velika Britanija šalju militante u Ukrajinu, Moskva uzvratila zabrane Zapadu (FOTO/VIDEO)

(UŽIVO) DEVETI DAN SUKOBA U UKRAJINI: SAD i Velika Britanija šalju militante u Ukrajinu, Moskva uzvratila zabrane Zapadu (FOTO/VIDEO)

U znak svoje želje da bude deo dijaloga sa Vašingtonom, princ Mohamed je otkazao put u Kinu kako bi prisustvovao Zimskim olimpijskim igrama da bi Bajdena uverio da će biti uz oca u vreme kada je Bajden pozvao kralja Salmana bin Abdulaziza 9. februara. Državni mediji su preneli da je tokom poziva, koji se odnosio na energetiku, Iran i Jemen, kralj govorio o održavanju stabilnosti tržišta i istakao potrebu očuvanja sporazuma OPEK Plus.

- Situacija je i dalje ista, uporediva sa prethodnom situacijom, ali imajući u vidu tešku situaciju za Sjedinjene Države, mogu se napraviti ustupci - dodajući da princ Muhamed "želi zvanično priznanje od Sjedinjenih Država i podršku Vašingtona u kampanji Rijada u Jemenu, koja traje već sedam godina" - rekao je diplomata iz Rijada.

Muhamed bin Salman
Foto: Profimedia

U odgovoru na zahtev za komentar, portparol američkog Stejt departmenta je rekao: "Iako su pitanja energetike i bezbednosti važna politička pitanja za obe zemlje, nećemo razgovarati o detaljima naših privatnih diplomatskih aranžmana."

- Kao što smo javno izjavili, imali smo razgovore sa Saudijskom Arabijom o kooperativnom pristupu za rešavanje potencijalnih pritisaka tržišta koji proističu iz ruske invazije na Ukrajinu - dodao je on.

Ova tenzija između njih dvojice jedan je od razloga otpora princa Muhameda američkom pritisku da pumpa više nafte kako bi se smanjile cene koje su skočile od početka ruske vojne operacije u Ukrajini, kao i da Rijad sačuva svoj naftni sporazum sa Moskvom. 

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Foto: Profimedia

Snažni odnosi Rijada i Vašingtona su poljuljani kada je Bajden objavio izveštaj američke obaveštajne službe prema kome je princ Muhamed umešan u ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine i time je stavljena  tačka na podršku SAD ofanzivnim operacijama u skupom ratu Rijada protiv Huta, saveznika Irana u Jemenu.

U intervjuu za magazin "The Atlantic" princ Muhamed je rekao da mu je cilj da ojača istorijski odnos Rijada i Vašingtona, ali je dodao da ga nije briga da li ga je Bajden pogrešno razumeo. Princ Muhamed negira bilo kakvu umešanost u ubistvo Kašogija.

Od početka ruske operacije u Ukrajini, cene nafte su skočile na najviši nivo od 2012. godine, vođene strahom od poremećaja u snabdevanju, sa malim globalnim viškom kapaciteta za pumpanje više sirove nafte.

Džo Bajden
Džo Bajden
Foto: Profimedia

Vašington želi da savez proizvođača, poznat kao OPEK+, poveća proizvodnju bržom stopom od avgusta, ali samo nekoliko zemalja ima višak kapaciteta, uključujući Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate. OPEK+ se obavezao na svoje dugoročne planove da postepeno povećava proizvodnju za 400.000 barela dnevno svakog meseca, a ne da ubrza tempo konsolidacije snabdevanja.

- Odgovor koji smo dobili od Saudijaca je da oni na sporazum OPEK+ sa Rusijom gledaju kao na dugoročnu obavezu i da nisu spremni da ugroze ovu saradnju dok jasno stavljaju do znanja da stoje uz Zapad u pogledu bezbednosne saradnje - rekao je zapadni diplomata iz Rijada.

On dodaje da oni "pokušavaju da ostanu što neutralniji, ali sada kada je ruski predsednik Vladimir Putin došao do tačke sveopšte invazije, možda više nemaju taj luksuz". Drugi izvor je rekao: "Jedina karta Muhameda bin Salmana je naftna politika da izvrši pritisak na Amerikance da mu daju ono što želi - priznanje i oružje za rat u Jemenu".

Više informacija o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

Vremenska prognoza
Clear sky
29 Beograd