Skip to main content
Francuski oklopni transporteri u Ukrajini

MOGU LI DO PREOKRETA U RATU?! Primećen ogroman vojni konvoj - hita ka Ukrajini! Evo ko ga šalje (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/Battlefield Reports
NATO države donele odluku o slanju vojne pomoći Ukrajini

Francuska će poslati "značajne količine" oklopnih transportera (APC) VAB u Ukrajinu, otkrio je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekornu u intervjuu za "Le Parisien" 28. juna.

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

ŠOK CENE U GRČKOJ! Turiste u letovalištu koje je popularno među Srbima dočekalo NEPRIJATNO IZNENAĐENJE - GIROS 7 EVRA!

KONAČNO SE USAGLASILE RUSIJA I EU: "Potrebno je samo napraviti plan"

KONAČNO SE USAGLASILE RUSIJA I EU: "Potrebno je samo napraviti plan"

"GEST DOBRE VOLJE" Zašto su se Rusi zaista povukli sa Zmijskog ostrva? Evo nekoliko mogućih razloga

"GEST DOBRE VOLJE" Zašto su se Rusi zaista povukli sa Zmijskog ostrva? Evo nekoliko mogućih razloga

Lekornu je rekao da će ta vozila biti od koristi kijevskim snagama protiv ruske vojske, koja je pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini pre više od četiri meseca.

- Da bi se brzo kretale u područjima pod neprijateljskom vatrom, snagama su potrebna oklopna vozila. Francuska će stoga isporučiti značajne količine VAB vozila, opremljenih oružjem - rekao je ministar francuskom dnevniku.

VAB, ili Vehicule de l’Avant Blinde (Armoured Forward Vehicle), je oklopno vozilo na točkovima koje je razvila francuska kompanija Panhard i Saviem/Renault Group u konfiguracijama 4×4 i 6×6 između 1972. i 1973. godine.

Najčešći model koji koristi francuska vojska je 4X4 VAB VTT, ili Vehicule Transport de Troupe (oklopni transporter), koji ima posadu od tri osobe, uključujući komandanta, tobdžije i vozača i prevozi deset potpuno opremljenih vojnika.

VAB pokreće Renault MIDS 06-20-45 linijski vodeno hlađeni šestocilindrični turbo dizel motor koji razvija 220 KS pri 2.200 o/min. Ima maksimalnu brzinu na putu od 92 kilometra na sat sa maksimalnim dometom krstarenja od 1.000 kilometara. Potpuno zavareni čelični trup vozila obezbeđuje posadi zaštitu od vatre iz malokalibarskog oružja i krhotina granata.

Francuska vojska trenutno zamenjuje svoje stare VAB oklopne transportere Grifonom, novom generacijom oklopnih vozila 6×6. Zbog toga se snabdevanje Ukrajine starim vozilima može obaviti bez ikakvih problema.

Francuska vojska
Francuska vojska
Foto: Profimedia

U stvari, čini se da Francuska već isporučuje VAB APC u Ukrajinu. Četiri dana pre Lekornuove izjave, veliki konvoj francuskih oklopnih vozila primećen je u Slovačkoj, kako se kreće ka Ukrajini.

Vredi napomenuti da je Lekornu takođe potvrdio za La Parisien da će Francuska poslati Ukrajini šest samohodnih haubica CAESAR kalibra 155 mm pored 12 koje su već prebačene kijevskim snagama.

Artiljerija
Foto: Profimedia

Proizveden od strane proizvođača oružja u delimičnom vlasništvu države Nexter Systems, CAESAR je haubica od 155 mm 52 kalibra postavljena na šasiju kamiona sa šest točkova. Haubica može da ispali do šest projektila u minuti i ima domet paljbe od oko 42 kilometra korišćenjem ERFB (prošireni domet, puni kanal) granata i do 55 kilometara pomoću granata uz pomoć raketa.

Francuska se nada da će njena vojna podrška kijevskim snagama produžiti sukob u Ukrajini, iscrpiti rusku vojsku i naterati Moskvu da prihvati poraz. Međutim, izgleda da se situacija na terenu za kijevske snage samo pogoršava.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Stravične scene: Iscureo gas u Jordanu - povređeno više od 100 osoba

 

Vremenska prognoza
Clear sky
24 Beograd