Utorak 19. mar 2024.
Zaporožje

SB UN DANAS O ELEKTRANI ZAPOROŽJE: Rusija zahteva da Kijev prekine sa gađanjem NUKLEARKE - dovodi svet u opasnost! (VIDEO)

Foto: Youtube/Printscreen/CatcllaTH
Preti velika opasnost

U Savetu bezbednosti UN danas će, na inicijativu Rusije, biti održana sednica o situaciji u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, koju su ukrajinske snage više puta granatirale dovodeći svet u opasnost od nuklearne katastrofe.

SNAGE DNR UŠLE U SOLEDAR I BAHMUT! Rusi neće u Avdejevku već opkoljavaju grad, Ukrajincima ostavljen izbor

SNAGE DNR UŠLE U SOLEDAR I BAHMUT! Rusi neće u Avdejevku već opkoljavaju grad, Ukrajincima ostavljen izbor

ZELENSKI RAZOTKRIVEN! Ukrajinski agent prešao na stranu Rusa pa sve ispričao, otkrivena velika TAJNA Kijeva!

ZELENSKI RAZOTKRIVEN! Ukrajinski agent prešao na stranu Rusa pa sve ispričao, otkrivena velika TAJNA Kijeva!

NEMAČKOJ MINISTARKI PRESEO ŠAMPANJAC U KIJEVU: Zajedno sa Kličkom na balkonu uživa dok Ukrajina krvari! (FOTO)

NEMAČKOJ MINISTARKI PRESEO ŠAMPANJAC U KIJEVU: Zajedno sa Kličkom na balkonu uživa dok Ukrajina krvari! (FOTO)

Rusija ističe da Ukrajina odmah mora da prekine sa granatiranjem elektrane i nada se da Sekretarijat UN ovoga puta neće sprečiti da ekspertska misija Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) poseti objekat kao što se prethodno dogodilo.

Naime, ruska strana i rukovodstvo IAEA su 3. juna usaglasili maršrutu i raspored kretanja međunarodne misije u Zaporoškoj elektrani. Misiju su činili i istaknuti stručnjaci iz niza zemalja, kao i generalni direktor IAEA, ali je nju sprečio departman za bezbednost Sekretarijata UN.

- Upućivanje misije ponovo dolazi na dnevni red. Navodno je i generalni sekretar UN počeo javno da govori da je potrebna misija. Daj bože. Želimo da se nadamo da sledeći put njegovi potčinjeni neće biti prepreka realizacije misije - rekao je stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi odlučio je da prekine odmor i da se obrati na sednici putem video-veze. On je izjavio da se priprema ekspertska misija koja bi trebalo da poseti Zaporošku nuklearnu elektranu i da namerava da lično bude na njenom čelu.

- Informisaću Savet bezbednosti o svojim planovima i pripremama da lično budem na čelu misije IAEA koja će posetiti elektranu u najskorije vreme. Kako nikada do sada prisustvo misije Agencije je od prvorazrednog značaja kako bi se smanjila opasnost od potencijalne nuklearne katastrofe - rekao je Grosi.

Zaporoška nuklearna elektrana

Nuklearna elektrana Zaporožje se nalazi na levoj obali Dnjepra, u blizini grada Energodara. To je najveća nuklearna elektrana u Evropi po broju blokova i kapacitetu. Stanica ima šest energetskih blokova VVER-1000, svaki kapaciteta 1 gigavat.

Elektranu od marta čuva ruska vojska. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije istaklo je opravdanost preuzimanja kontrole nad elektranom od strane ruske vojske u smislu sprečavanja curenja nuklearnih i radioaktivnih materijala. Ministarstvo je takođe podsetilo da stanicu trenutno kontroliše ukrajinski operator.

Ukrajinska vojska je gađala iz višecevnih bacača raketa "Uragan" nuklearnu elektranu Zaporožje u Energodaru. Fragmenti i raketni motor pali su na oko 400 metara od pogonske jedinice stanice. Prilikom približavanja energetskim blokovima, raketa je izbacila fragmentacionu municiju.

U pogođenom području našlo se suvo skladište istrošenog nuklearnog goriva i punkt automatizovane kontrole radijacione situacije. Udarni elementi oštetili su zgrade uprave i teritoriju skladišta.

Više o dešavanjima u Ukrajini pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Dronovima napadnuta nuklearna elektrana Zaporožje

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd