Skip to main content
NATO bombardovanje

ZVUK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: 24. marta u 20.05 čuli smo OVE REČI koje nikada nećemo zaboraviti! (AUDIO)

Foto: Tanjug arhiva/Vladimir Dimitrijević
Da se ne ponovi!

Danas je tačno 20 godina od kada su avioni NATO vojnog saveza počeli bombardovanje Jugoslavije, a u vazdušnim udarima koji su trajali 78 dana život je izgubilo najmanje 2.500 osoba, a neki izvori tvrde da je broj žrtava dostigao i 4.000. Šteta naneta našoj zemlji, u materijalnom smislu, procenjuje se i do 100 milijardi dolara.

A RAK KOSI ŽIVOTE: Ovo su tačne LOKACIJE U SRBIJI gde je NATO bacao OSIROMAŠENI URANIJUM (MAPA)

STRAŠNA ISPOVEST MIRKA KOME SU NATO BOMBE UBILE SINA (13): Poznao sam ga samo po patici!

- PAŽNJA, PAŽNJA, VAZDUŠNA OPASNOST ZA BEOGRAD! - dopiralo je te ratne godine, uz pratnju sirena, sa Studija B.

Upozorenje je 24. marta 1999. godine, kao i narednih 78 dana, izdavao Avram Izrael, tadašnji načelnik beogradskog Centra za obaveštavanje koji je tih ratnih dana postao takoreći simbol grada koga su Beograđani slepo slušali i bezgranično mu verovali s obzirom da je bio jedan od retkih izvora necenzurisanih informacija.

On je tačno 146 puta upozorio građane da su avioni krenuli na njih sa "Pažnja, pažnja", i pružao im trenutnu utehu rečju "Gotovo".

- Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd. Beograđani pođite odmah put svojih skloništa i zaklona. Otvorite prozore, spustite roletne, isključite električnu energiju, zatvorite plin i sa sobom ponesite pripremljene stvari. Ako ste u vozilu parkirajte ga sa strane i pođite u najbliže sklonište. Vazdušna opasnost za Beograd, molimo da sledite instrukcije i uputstva koja ćemo davati iz gradskog Centra za obaveštavanje. Gotovo. - reči su koje smo tada svakog dana slušali i nikada ih nećemo zaboraviti.

Ovako je glasilo upozorenje za vazdušnu opasnost koje smo prvi put čuli 24. marta 1999. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Opet's picture

Opet

Upoređujući današnje i tadašnje vreme, žalim za njim. Tada sam bio čovek a sada sam samo jedan crv, koji se brine samo na se, u se i poda se. Iskreno nedostaju mi sirene jer sam tad disao punim plućima a sada sam samo zombi mio i drag zapadnim demonkratama.

6 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD beograd

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd