fbpx
Skip to main content
NATO bombardovanje

ZVUK KOJI LEDI KRV U ŽILAMA: 24. marta u 20.05 čuli smo OVE REČI koje nikada nećemo zaboraviti! (AUDIO)

Foto: Tanjug arhiva/Vladimir Dimitrijević
Da se ne ponovi!

Danas je tačno 20 godina od kada su avioni NATO vojnog saveza počeli bombardovanje Jugoslavije, a u vazdušnim udarima koji su trajali 78 dana život je izgubilo najmanje 2.500 osoba, a neki izvori tvrde da je broj žrtava dostigao i 4.000. Šteta naneta našoj zemlji, u materijalnom smislu, procenjuje se i do 100 milijardi dolara.

A RAK KOSI ŽIVOTE: Ovo su tačne LOKACIJE U SRBIJI gde je NATO bacao OSIROMAŠENI URANIJUM (MAPA)

STRAŠNA ISPOVEST MIRKA KOME SU NATO BOMBE UBILE SINA (13): Poznao sam ga samo po patici!

- PAŽNJA, PAŽNJA, VAZDUŠNA OPASNOST ZA BEOGRAD! - dopiralo je te ratne godine, uz pratnju sirena, sa Studija B.

Upozorenje je 24. marta 1999. godine, kao i narednih 78 dana, izdavao Avram Izrael, tadašnji načelnik beogradskog Centra za obaveštavanje koji je tih ratnih dana postao takoreći simbol grada koga su Beograđani slepo slušali i bezgranično mu verovali s obzirom da je bio jedan od retkih izvora necenzurisanih informacija.

On je tačno 146 puta upozorio građane da su avioni krenuli na njih sa "Pažnja, pažnja", i pružao im trenutnu utehu rečju "Gotovo".

- Pažnja, pažnja, vazdušna opasnost za Beograd. Beograđani pođite odmah put svojih skloništa i zaklona. Otvorite prozore, spustite roletne, isključite električnu energiju, zatvorite plin i sa sobom ponesite pripremljene stvari. Ako ste u vozilu parkirajte ga sa strane i pođite u najbliže sklonište. Vazdušna opasnost za Beograd, molimo da sledite instrukcije i uputstva koja ćemo davati iz gradskog Centra za obaveštavanje. Gotovo. - reči su koje smo tada svakog dana slušali i nikada ih nećemo zaboraviti.

Ovako je glasilo upozorenje za vazdušnu opasnost koje smo prvi put čuli 24. marta 1999. godine.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Opet's picture

Opet

Upoređujući današnje i tadašnje vreme, žalim za njim. Tada sam bio čovek a sada sam samo jedan crv, koji se brine samo na se, u se i poda se. Iskreno nedostaju mi sirene jer sam tad disao punim plućima a sada sam samo zombi mio i drag zapadnim demonkratama.

6 | 0

SD društvo

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
30 Beograd