fbpx
Skip to main content
Marko Bastać

Bastać oštetio građane za 122 miliona: Stigao izveštaj inspekcije o trošenju novca u opštini Stari grad

Foto: Srbija Danas
Predsednik opštine Stari grad Marko Bastać izmišljao je da pomaže starim i iznemoglim licima da bi trošio opštinske milione u privatne svrhe i finansirao proteste opozicije.

Na ručkove u papreno skupim restoranima on i njegova ekipa potroišli su minimum 906.141 dinar, dok na usluge mobilne telefonije blizu dva miliona. Ali ovo je samo delić silnih zloupotreba koje je utvrdila zvanična istraga, kad je inspekcija posetila Stari grad. Nalazi inspekcije u koje su mediji imali uvid pokazuju da je opština Stari grad, na čijem je čelu potpredsednik stranke Dragana Đilasa, sprovodila postupke javnih nabavki suprotno zakonu, i to u ukupnoj vrednosti od 121.836.317 dinara.

I ne samo to, Bastać je bez sprovođenja Zakona o javnim nabavkama potrošio 89.550.13 dinara, kaže se u izveštaju. Takođe, opština Stari grad navodno je dobavljačima platila 6.566.121 dinar za razne usluge, za šta ne postoje materijalni dokazi, pa je veliko pitanje gde je taj novac zapravo završio. Tako je jednoj novinskoj agenciji opština bez ikakvih dokaza o izvršenom poslu platila usluge u iznosu od 541.200 dinara.

MINISTAR STEFANOVIĆ EKSKLUZIVNO NAJAVIO: Velika istraga protiv Đilasa pokazaće kako je "ispumpavao" pare iz sistema

MINISTAR STEFANOVIĆ EKSKLUZIVNO NAJAVIO: Velika istraga protiv Đilasa pokazaće kako je "ispumpavao" pare iz sistema

Šokantni detalji! Jeremić sa Roćenom pripremao svadbu za svog kuma koji je uhapšen zbog MILIONSKE PRONEVERE!

Šokantni detalji! Jeremić sa Roćenom pripremao svadbu za svog kuma koji je uhapšen zbog MILIONSKE PRONEVERE!

Otkriveni novi tajni razgovori Vuka Jeremića i srpskog biznismena: Ismevali AKTUELNOG MINISTRA

Otkriveni novi tajni razgovori Vuka Jeremića i srpskog biznismena: Ismevali AKTUELNOG MINISTRA

Opština je firmi koja se bave pružanjem pomoći starijim i iznemoglim licima platila 3.928.511.56 dinara, a dokazi da je usluga izvršena - ne postoje. Stari grad, naime, nije pružio dokaz o vremenu kada su geronto-domaćice korisnicima usluge pružile pomoć, ne postoji pismena potvrda lica korisnika usluga da su im pružene usluge, ne postoji dokaz o vrsti pruženih usluga navedenih članom ugovora, i to: pomoć u nabavci životnih namirnica i ishrani, pomoć u održavanju lične higijene, pomoć u održavanju higijene odevnih predmeta i posteljine, higijene stana... Što je i logično, kada se uzme u obzir da statusom opštine Stari grad nisu predviđena nadležnost poslova pružanja pomoći u kući starim i iznemoglim licima, niti je doneta takva skupštinska odluka.

 Bez dokaza da su uredno uplaćene usluge zaista i izvršene ostalo je i sa JP SRPC "Milan Gale Muškatirović", gde za sportsko-rekreativne usluge u ukupnom iznosu od 2.096.410 dinara opština Stari grad nije pružila dokaze u kojem periodu je korišćeno 112 termina na malom bazenu u okviru programa "Školica sporta" u iznosu od 282.240 dinara, kao i 105 termina na malom bazenu u okviru programa "Školica sporta" u iznosu od 425.250 dinara.

Ugovorom sa firmama "Codex Trade", "Respect Legal" i "ASP Serbia", GO Stari grad obavezao se da će davaocu usluga nadoknaditi troškove prevoza za dolazak i povratak sa posla po nalogu naručioca, uglavnom samo za izvršioce koji su angažovani za pun mesečni fond radnih časova, za udaljenost od 50 kilometara od sedišta naručioca. Opština je od 1. avgusta 2017. do kraja 2018. platila 1.464.499 za nadoknadu troškova prevoza za fantomske radnike koji nisu bili angažovani za pun mesečni fond radnih časova.

Marko Bastać
Marko Bastać
Foto: Srbija Danas

Stari grad je sportskom centru "Milan Gale Muškatirović" iz budžeta preneo 2.968.273 dinara, suprotno zakonu. Opština je, po posebnom programu korišćenja pomoći, iz budžeta za 2018. prenela sredstva za pokriće dela tekućih troškova amortizacije objekata i opreme za bazen u ukupnom iznosu od 6.000.000 dinara, pri čemu JP SRPC "Milan Gale Muškatirović" nije podneo izveštaj o korišćenju tih sredstava, niti je GO Stari grad to zahtevao.

Mediji su već pisali da je Bastać napravio dil sa firmom "Codex", kako bi novcem koji pripada građanima finansirao svoje besmislene proteste u centru Beograda. Tu firmu angažovao je za poslove redovog čišćenja zgrada za potrebe opštine Stari grad i na račun te firme za samo nekoliko meseci uplatio neverovatna 58.341,082 dinara. Sada se u izvešaju inspekcije pominje firma "Codex Trade", kojoj je Bastać uplatio 22.705.754 dinara za posredovanje prilikom angažovanja radnika za obavljanje nesistematizovanih poslova.

Kako je novac građana Srbije i Crne Gore otišao u džepove Mila Đukanovića i Duške Jeknić: Bogataši na plećima naroda

Kako je novac građana Srbije i Crne Gore otišao u džepove Mila Đukanovića i Duške Jeknić: Bogataši na plećima naroda

"Radije bih bio SRBIN, nego Britanac!" Poznati holivudski glumac IZNENADIO IZJAVOM!

"Radije bih bio SRBIN, nego Britanac!" Poznati holivudski glumac IZNENADIO IZJAVOM!

Nakon što je procurio razgovor u kom Jeremić i Roćen "Je*u majku Srbiji i Crnoj Gori", USLEDILE PRETNJE NOVINARIMA

Nakon što je procurio razgovor u kom Jeremić i Roćen "Je*u majku Srbiji i Crnoj Gori", USLEDILE PRETNJE NOVINARIMA

Radoslav Marjanović, zamenik šefa odborničke grupe SNS-a u Skupštini grada Beograda, komentarišući ovaj izveštaj inspekcije, navodi da nije iznenađen zbog nepravilnosti "jer je to obrazac ponašanja i rada odlazećeg predsednika opštine Stari grad".

- On je potpuno uzurpirao sve opštinske resurse i stavio ih je u funkciju političke kampanje stranke Dragana Đilasa. Sve to što je utvrdila inspekcija samo je potvrda svega onoga što smo mi govorili, a to je da se ogromna suma javnih sredstava ispumpava iz budžeta opštine Stari grad i koristi za političke akcije Bastaća. Većina odbornika koja glasa za taj budžet, prema informacijama koje imamo, praktično dobija plate indirektno iz budžeta opštine, što je veliki problem i time se državni organi moraju pozabaviti. Sve što se radi poslednjih meseci pokušaj je da se skrene pažnja s brojnih afera koje su otkrivene u SC "Milan Gale Muškatirović". Treba se zapitati koliko starih i iznemoglih je trebalo da dobije pomoć od opštine, a nisu je dobili, da ne govorim o skandaloznom trošenju para od građana na kafane. Bastać stalno govori da nema veliki budžet, a ovde se jasno vidi da zapravo i te kako ima budžet kojim se rasipa - kaže on i dodaje:

- Treba ispitati navode da u opštini Stari grad imaju kancelarije TV Šabac, što je vrhunac zloupotrebe. U kontakt-centru opštine rade ljudi koji su učestvovali u rušenjima gradilišta - naveo je on. 

BONUS VIDEO: Oni su GENIJI koji su promenili svet, ali su stradali od sopstvenih izuma (VIDEO)

 

Vremenska prognoza
Light snow
0 Beograd