Skip to main content
Patrijarh Pavle

Beograd dobija spomenik patrijarhu Pavlu: Biće postavljen u novembru, a izgledaće kao da LEBDI (FOTO)

Foto: Facebook/printscreen/ Zoran Males
Sedeća figura će biti odlivena u bronzi

Spomenik patrijarhu Pavlu, koji bi 15. novembra trebalo da bude postavljen u Tašmajdanskom parku, nadomak Crkve Svetog Marka, trenutno je na livenju, otkriva, za "Novosti", njegov autor, beogradski vajar Zoran Maleš (1962). Model od gline, kaže umetnik, napravio je u Kikindi, tokom jula, kao učesnik kolonije "Tera".

- Osnovna ideja bila je da patrijarha Pavla predstavim u činu molitve, u sedećem položaju skrštenih ruku, kako se moli za sve nas - objašnjava autor, kome je 44. naslednik na tronu Svetog Save, umetnička preokupacija gotovo celu deceniju.

Pre osam godina, u Nacionalnoj galeriji u Beogradu, Maleš je priredio izložbu na kojoj su bila predstavljena upravo dela posvećena u narodu omiljenom patrijarhu:

- Tu postavku su činile slike, skulpture i grafike u njegovu čast - dodaje Maleš. - Patrijarha Pavla krasile su neke osobine, danas veoma retke, kao što su skromnost, dobročinstvo, ljubav za ceo naš narod.

Sedeća figura, koja će biti odlivena u bronzi, neće se oslanjati ni na šta, pa će delovati kao da lebdi, tvrdi autor spomenika:

- Uradio sam to prema nekom ličnom osećanju. Možda se to nekome i neće dopasti, ali želeo sam da spomenik ne bude klasičan. Utisak da patrijarh Pavle lebdi postigao sam upravo time što se u tom sedećem, molitvenom položaju ne oslanja na neko postolje.

Visina samog spomenika je metar i osamdeset centimetara, a s postamentom biće dva metra i dvadeset centimetara.

- Ne bi bilo primereno da bude monumentalnih dimenzija. Sam patrijarh Pavle nije bio naročito visok čovek, a izrazito veliki spomenik ne bi bio ni u skladu sa njegovom skromnošću - kaže vajar, čija namera nije bila da predstavi telesno, već duhovno biće istinskog filozofa koji nas je učio da su smisao života ljubav i sloboda neukaljana zavišću, pohlepom i mržnjom.

Podizanje spomenika na Tašmajdanu blagoslovio je patrijarh Irinej, a u odboru za njegovo podizanje su episkop Stefan, gradski urbanista Milutin Folić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković i zamenica predsednika Skupštine grada Andrea Radulović. Podizanje obeležja, koje će koštati 50.000 evra, finansiraće "Atlas grupa". Inače, spomenici pokojnom poglavaru Srpske pravoslavne crkve, otkako se upokojio 15. novembra 2009. godine, podignuti su u Leposaviću, Bajinoj Bašti i Trebinju.

Vajar Zoran Maleš rođen je u Beogradu, gde je 1990. godine završio Fakultet primenjenih umetnosti i dizajna, odsek vajarstva. Član je ULUPUDUS-a, a svoja dela do sada je izlagao u Srbiji, Belgiji, Holandiji i Francuskoj.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Slaba kiša
23 Beograd