fbpx
Skip to main content
Beogradski smrad

BEOGRAD PONOVO SMRDI: Neprijatni mirisi se opet šire prestonicom, a evo kada će nestati

Foto: Profimedia/ilustracija
Nekoliko faktora utiče na ovu pojavu

U Beogradu ništa novo: smrad opet štipa za oči prestoničane. O tome se već pisalo.

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

VRAĆA SE SERIJA A: Vreme je za detronizaciju Juventusa

OSTAVILI SU NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI BELOG GRADA: Odužićemo im se spomenikom i mestom u večnosti

OSTAVILI SU NEIZBRISIV TRAG U ISTORIJI BELOG GRADA: Odužićemo im se spomenikom i mestom u večnosti

BEOGRAD CVETA UPRKOS PANDEMIJI: U prestonici se gradi više nego prošle godine

BEOGRAD CVETA UPRKOS PANDEMIJI: U prestonici se gradi više nego prošle godine

Objašnjenje je pre izvesnog vremena dao zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić. On je rekao da u Beogradu postoji 100 direktnih izliva kanalizacije iz kojih se na godišnjem nivou u reke izlije 60.000 olimpijskih bazena fekalija.

- Ne postoji grad koji na taj način uništava svoje reke. Kada padne vodostaj reka, oseća se miris tih fekalija. Kada sam 2014. godine došao u grad nisam video nijedan projekat o izgradnji fabrika za preradu vode, a toliko se o tome pričalo - rekao je Vesić.

Objašnjenje je svojevremeno stiglo i od Zavoda za javno zdravlje grada Beograda.

- U vreme trajanja talasa vrućine, građani se javljaju i pitaju za njihovo poreklo. Ima nekoliko razloga za njihovu pojavu, a izvori su različiti: konkretno, sa stalnim porastom temperature, i dužim periodom bez padavina, došlo je do povlačenja vode reka Sava i Dunav u pojedinim delovima njihovog toka, što je doprinelo da deo obale, a posebno oni delovi gde se ulivaju kanalizacioni delovi iz kolektora isparavaju u vazduh okoline. Vetrovi doprinose prenošenju neprijatnih mirisa od isparavanja organskih materija fekalnog i drugog priobalnog nanosa.

Pored ovoga, na široj teritoriji grada nalaze se mnogobrojna poljoprivredna dobra (sa ekstenzivnom poljoprivrednom proizvodnjom), na kojima se primenjuju mere đubrenja zemljišta u cilju obogaćivanja. Uglavnom se radi o prirodnim đubrivima koja posuta na velikim površinama takođe isparavaju na izuzetno visokim temperaturama i to su te neprijatne "mirisne" materije (tzv. lako isparljive). Ne treba zanemariti ni centralne zone (urbane) gde se prolaskom pojedinim delovima može u određenom periodu osetiti i neprijatan miris urina.

Važno je obavestiti stanovništvo da iako neprijatnog mirisa, to nisu materije koje potiču iz prljavih tehnoloških procesa, niti se radi o toksičnim gasovima. Remeti se komfor stanovanja i boravak u spoljnoj sredini. Trajanje je ograničeno i sa promenom meteoroloških prilika doći će do nestanka ovih neprijatnih "mirisa".

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd