fbpx
Skip to main content
goran-vesic

Beograd uskoro dobija novi izgled: Vesić najavio raspisivanje tendera za uređenje centra grada

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Prestonicu očekuje rekonstrukcija

Gradska uprava Beograda u maju će raspisati tender za uređenje dela Karađorđeve ulice i Trga Republike, ukupne vrednosti 15 miliona evra, a prvi tender biće raspisan u ponedeljak, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je kazao da će istovremeno biti uklonjene i šine, a da će taj prostor biti pretvoren u šetalište.

Beograd
Foto: Beograd.rs

Prema njegovim rečima, traže se i izvođači radova na rekonstrukciji Karađorđeve ulice od Brankovog mosta do Pariske ulice, kao i Savskog keja u istoj dužini.

- Železnička pruga koja se sada nalazi između keja i ulice biće uklonjena do kraja godine, a samo priobalje će biti uređeno na sličan način kao Sava promenada ispred "Beograda na vodi" - izjavio je Vesić.

On je dodao i da se uređuju i plato i spiralne stepenice, koje su veza sa pasarelom koja spaja kej i Beogradsku tvrđavu preko Bulevara vojvode Bojovića.

On je podsetio da je pored te lokacije pristanište kroz koje prolazi veliki broj turista koji kruzerima dolaze u Beograd.

Beograd
Foto: Beograd.rs

- Što se tiče Karađorđeve ulice, već smo uradili fasade. Sada će tramvajska pruga u jednom delu biti izmeštena, a ulica će dobiti šire trotoare i dvosmernu biciklističku stazu - rekao je Vesić.

Govoreći o uređenju Trga Republike Vesić je kazao da će taj prostor ubuduće biti namenjen pešacima, kao i da će biti uklonjene velike žardinjere i trafike, a posađena nova stabla, uređene zelene površine, a biće rekonstruisani i delovi Francuske, Kolarčeve i Makedonske ulice jer su u toj zoni projektovane četiri saobraćajne trake.

- Kada Vlada Srbije bude raspisala međunarodni konkurs za izgradnju zgrade Opere i baleta na mestu sadašnjeg "Staklenca" i kada ova zgrada bude izgrađena, to će biti moderan centralni trg, poput onih koji postoje u svim evropskim gradovima - rekao je Vesić.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd