fbpx
Skip to main content
zgrada

BEOGRAĐANI DOBIJAJU NOVI ''KUĆNI RED'': Nema više žurki do pet ujutru!

Foto: Srbija Danas
Zaboravite na žurke do pet ujutru! Stanari zgrada u Beogradu će uskoro morati da poštuju nova pravila stanovanja

''Kućni mir'' će od sada trajati od 16 do 18 časova i od 22 do 7 radnim danima (to jest od 22 do 8 subotom i od 22 do 10 nedeljom).

Sve je spremno za 47. FEST: Očekuje nas više od 500 projekcija i čak 125 premijernih filmova

Znatno se razlikuje od starog zakona o kućnom redu koji je donet 1996. godine i po kome je vreme za odmor bilo od 13 do 15, odnosno od 22 do 6 časova.

Iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove objašnjavaju da je do promene došlo pošto je 2017. godine stupio na snagu novi zakon o stanovanju i održavanju zgrada i on nalaže da opštine moraju da propišu nova i koriguju stara pravila kućnog reda. Novo vreme odmora je prilagođeno novom radnom vremenu, zaposleni sada najčešće rade od 8 ili 9 do 16 ili 17 časova.

Zgrada
Foto: Profimedia/ilustracija

Proslave koje su trajale do kasno u noć odlaze u istoriju. Novim zakonom će se dodatno pooštriti kriterijumi za održavanje kućnog reda. Upravnici zgrada će morati da plate kaznu u visini od 25.000 dinara ako u zgradi ne istaknu vreme odmora i ostale napomene koje stanari moraju da znaju.

Viđate ih svakog dana, rade 24 sata, a zbog Beograđana rizikuju svoje živote (FOTO)

Porodične proslave će smeti da slave samo do jedan posle ponoći i stanari su dužni da o tome obaveste komšije. Na terasama više neće smeti da se drži stari nameštaj. Novim kućnim redom će se korigovati dozvoljeni nivo buke u zajedničkim prostorijama, pravila držanja kućnih ljubimaca, uslovi  pod kojima se mogu obavljati određene privredne delatnosti, pojam stambene i stambeno-poslovne zgrade.

Ako stanari ne poštuju propisana pravila, predviđene su sankcije, koje izriče komunalni inspektor izdavanjem prekršajnog naloga. Međutim, kazne za remećenje kućnog reda će biti gotovo upola manje.

Radnici zimske službe "Parking servisa" cele noći čistili: Nastavili i danas!

Milanka Blekčić, stanarka sa Dorćola, rekla je:

- Apsolutno se slažem s novim promenama, logično je da sada vreme odmora počinje od 16, ljudi uglavnom rade do 15 i imaju prava da danu dušom kad stignu kući. Što se tiče proslava, ja sam za to da traju najkasnije do ponoći. Građani moraju da poštuju ova pravila, da provere budu češće. Ne sme niko da se iživljava nad komšijama.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
33 Beograd