fbpx
Skip to main content
beograd,kalemegdan

BEOGRAĐANI IZUMIRU: Glavni grad je za 25 godina izgubio naselje veličine Obrenovca

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Beograd je u proteklih 25 godina izgubio 70.154 stanovnika - naselje veličine Obrenovca.

Uprkos prepunim vrtićima i stalnom potrebom za više prostora za decu, tabela Sekreterijata za upravu-Sektor statistika pokazuje da je sve veći broj žitelja glavnog grada pre rezultat migracija stanovništva iz drugih mesta u Beograd, nego bejbi buma.

Poslednji pozitivan priraštaj 1991.

Pozitivan prirodni priraštaj Beograd je poslednji put beležio 1991. godine - tada je rođeno čak 2.118 beba više nego što je umrlo Beograđana. Od početka ratova, sankcija, odlazaka u inostranstvo, ta brojka je u padu, a u jednom trenu razlika rođeni-umrli iznosila je -5.434 života.

beba sa minđušama
Foto: Profimedia

Nestalo pola Zemuna za 25 godina

Od 1991. do 2016. godine prestonica je samo u toj razlici ostala uskraćena za 70.154 stanovnika. To znači da je nestalo jedno celo naselje veličine Obrenovca, ili Starog grada + Sopota, mesto koje je jedan i po put veće od Savskog venca ili je skoro kao pola Zemuna.

Za sve ovo vreme više se rađalo dečaka nego devojčica, ali je sa druge strane i umiralo više muškaraca nego žena. Ta se statistika promenila samo u prethodne tri godine, kada je više Beograđanki napustilo ovaj svet. 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
3 Beograd