fbpx
Skip to main content
Metro

Beogradski metro nam je sve bliži: Formirano javno preduzeće, biće sastavljeno od najboljih stručnjaka

Foto: Profimedia/ilustracija
Kada bude počelo projektovanje JP će se proširiti

Na dnevnom redu sednice Skupština grada danas bi trebalo da se nađe i predlog odluke o formiranju JP koji će se baviti projektovanjem, izgradnjom i upravljanjem metro sistema u Beogradu.

Predsednik gradskog parlamenta, Nikola Nikodijević, najavio je da je to prvi korak ka izgradnji metroa, kao i da će to preduzeće na početku imati nekoliko zaposlenih, mahom profesora sa fakulteta, stručnih ljudi koji se bave temom metroa, a da će se ono širiti, kako bude počelo projektovanje i izgradnja.

Pored odluke o osnivanju novog preduzeća, predloženo je i da se dnevni red dopuni odlukom o izradi plana detaljne regulacije sportskog kompleksa Partizan.

Na dnevnom redu naći će se odluka o zabrani plastičnih kesa od 1. januara 2020. godine u Beogradu, a odbornici bi trebalo da daju i saglasnost na odluke o raspodeli dobiti za prošlu godinu pojedinih gradskih javnih preduzeća.

Metro
Foto: Profimedia/ilustracija

Kada je reč o preduzećima, neka od njih trebalo bi da dobiju nove direktore i vršioce dužnosti direktora posle sednice parlamenta.

U 15 gradskih preduzeća početkom leta je bio raspisan konkurs, održani su razgovori i testiranje kandidata, a nadležna komisija će izveštaj dostaviti Gradskom veću i Skupštini grada na usvajanje.

- Očekujem da će se i izbor direktora preduzeća naći na sednici u utorak. Komisija koja je radila izbor, radila je i prethodnih godina, profesionalno - rekao je Nikodijević.

metro
Foto: Profimedia/ilustracija

Reč je o "Gradskim pijacama", "Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda", "Gradska čistoći", "Adi Ciganliji", "Zelenilu Beograd", "Beograd-putu", "Beogradvodama", "Beogradskim elektranama", GSP-u "Beograd", "Hipodromu", "Javnom osvetljenju", "Parking servisu", "Pogrebnim uslugama", "Sava centru" i "Gradskom stambenom".

Pred odbornicima će se naći i nekoliko predloga planova detaljne regulacije, među kojima i izmene Plana detaljne regulacije sanitarne deponije "Vinča", koji je neophodan kako bi mogla da počne gradnja postrojenja za preradu otpada.

- Verujem da će investitor dobiti građevinsku dozvolu do kraja godina i da će moći da počne sa izgradnjom postrojenja, ali što se tiče grada Beograda, planski uslovi će od utorka postojati za Vinču - rekao je Nikodijević.

Beograd
Beograd
Foto: Profimedia

Odbornici će razmatrati izmene Odluke lokalnim administrativnim taksama, predlog Godišnjeg programa zaštite, uređenja i korišćenja poljoprivrednog zemljišta na teritoriji grada za 2018. i izveštaj o stanju bezbednosti saobraćaja u Beogradu za prošlu godinu

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
9 Beograd