fbpx
Skip to main content
gsp

DA LI OBEZBEĐENJE U JAVNOM PREVOZU U BEOGRADU SME DA LEGITIMIŠE PUTNIKE? Evo šta kažu gradske odluke

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Zamenik gradonačelnika Goran Vesić obratio se kompaniji "Kentkart" povodom odluke da angažuje licencirano obezbeđenje

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić obavestio je danas kompaniju "Kentkart" koja vrši naplatu karata u javnom prevozu da licencirano privatno obezbeđenje nema pravo niti osnov da legitimiše putnike u javnom gradskom prevozu.

Mobilna ekspozitura Banke Poštanska štedionica od četvrtka ponovo na pijaci "Zvezdara"

Mobilna ekspozitura Banke Poštanska štedionica od četvrtka ponovo na pijaci "Zvezdara"

Na Dan ustanka položeni venci

Na Dan ustanka položeni venci

NE TREBA ŠIRITI PANIKU, ODGOVORNOST GRAĐANA NA PRVOM MESTU: Kako građani mogu da pomognu u suzbijanju komaraca

NE TREBA ŠIRITI PANIKU, ODGOVORNOST GRAĐANA NA PRVOM MESTU: Kako građani mogu da pomognu u suzbijanju komaraca

- Prema gradskim odlukama, kontrolu karata vrše kontrolori, a ovlašćenje za legitimisanje, u skladu sa pozitivnim propisima, imaju samo i isključivo službena lica među kojima su i komunalni milicionari - napisao je Vesić.

On se kompaniji "Kentkart" obratio povodom odluke da angažuje licencirano obezbeđenje u javnom prevozu putnika u Beogradu.

- Razumem vašu potrebu da zaštitite kontrolore u obavljanju svojih radnih obaveza, s obzirom na to da je samo tokom ove godine bilo oko pedeset fizičkih napada na njih od strane putnika koji ne plaćaju karte u javnom prevozu - naveo je Vesić.

On je podsetio da Beograd za javni prevoz izdvaja oko 240 miliona evra godišnje, od čega se od kupovine karata naplati oko sedamdesetak miliona, što znači da se javni prevoz dotira sa oko 180 miliona evra godišnje.

goran-vesic
Foto: Srbija Danas

- Evropski prosek je da se javni prevoz dotira sa otprilike trećinom sredstava, što znači da Beograd daje 95 miliona evra više nego što bi trebalo. Za taj novac svake godine mogli bismo da kupimo skoro 300 autobusa, da izgradimo 46 vrtića ili škola, ili da završimo regionalni vodovod Makiš-Mladenovac. Toliko godišnje iz budžeta od svih građana uzmu oni koji ne plaćaju prevoz. Osim toga, nastavljamo da širimo mrežu javnog prevoza. Naš grad, u kome javni prevoz postoji od 1892. godine, trenutno ima 503 linije, 2,5 miliona vožnji svakog dana i skoro 5.400 stajališta. U odnosu na 2012. godinu, naši prevoznici godišnje pređu 12.697.991 kilometar više, sa 1.127 polazaka više i sa 72 linije više - napisao je Vesić.

Dodao je da će Grad nastaviti da apeluje na građane da plaćaju prevoz jer će na taj način doprineti ne samo boljim uslovima u korišćenju ove usluge već i razvoju grada.

- Zakon koji reguliše rad fizičko-tehničkog obezbeđenja "Profi Team Plus" (FTO) određuje pravo radnika obezbeđenja da legitimiše lica. Konkretno, u ovom slučaju, to bi se odnosilo samo na putnike koji grubo krše obavezu posedovanja putne legitimacije i koji odbijaju svaki vid saradnje sa kontrolorom ili koji, u najekstremnijem slučaju, ugrožavaju bezbednost kontrolora - objasnili su ranije iz navedene kompanije.

 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd