fbpx
Skip to main content
Nikola Kovačević

Nikola je apsolutni genije: Napravio je rukavicu koja može da prepozna lica, emocije i jačinu svetlosti (VIDEO)

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Nekadašnji maturant Elektrotehničke škole "Nikola Tesla", a danas student Računarskog fakulteta u Beogradu Nikola Krstić, konstruisao je rukavicu za slepe koja detektuje udaljenost predmeta, jačinu svetlosti, čak i prepoznaje lica i emocije. 

U plemenitoj želji da pomogne, brucoš Računarskog fakulteta Nikola Krstić (20) napravio je pametnu rukavicu koja slepima i slabovidima umnogome olakšava svakodnevni život.

SPEKTAKL NA KALEMEGDANU: Otvorena izložba "Kineski festival svetla" (FOTO)

Osnovna funkcija joj je navođenje, pa ako se u blizini nalazi objekat ili osoba, rukavica emituje jače vibracije, a programirana je da detektuje svetlosne niti i boje i prepozna lica i emocije.

- Prototip je napravljen u dve verzije, napredna može da se poveže sa mobilinim telefonom radi povezivanja sa govornim asistentom, dok je osnovnu dovoljno navući na ruku i spremna je za korišćenje - priča mladi inženjer koji je svoj rad prezentovao na Beogradskom sajmu knjiga, u okviru programa "Znanjem do cilja" koji organizuje Grad.

Umrežen s telefonom, mehanizam izgovara imena boja, datum i vreme, šalje fotografije, pojednostavljuje pisanje i čitanje poruka i preuzima sadržaje sa Interneta, a jednog dana moglo bi da se implementira i u druge mobilne aplikacije.

Na ideju da kreira ovakvo pomagalo došao je, kada je kao učenik ETŠ "Nikola Tesla" učestvovao u takmičenju "Najbolja preduzetnička ideja", osvojivši na njemu drugo mesto. Nakon zavidnog plasmana, Grad Beograd je Nikoli donirao novac kako bi zamisao pretočio u delo, a uz dobijena sredstva dodeljeno mu je i mesto u Naučno-tehnološkom parku.

Krstić dodaje da svaki mladi čovek treba da se bori, da se raspituje, jer najlakše je otići iz zemlje, treba ostati i boriti se, ideje se ne kradu, ideje se stvaraju.

Pogedajte zanimljiv video  prilog sa mladim inovatorom Nikolom Krstićem

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Umerena kiša
15 Beograd