fbpx
Skip to main content
Beograđanka

GLAVNI GRAD SRBIJE DOBIJA POTPUNO DRUGAČIJI IZGLED? Spremaju se velike izmene za Knez Mihailovu ulicu

Foto: Profimedia
Na sajtu grada Beograda objavljen je Plan detaljne regulacije šireg područja uz Knez Mihailovu ulicu.

Planom su obuhvaćene viskoškolske ustanove, naučno istraživački centri, zelene površine, skver, trg, državne ustanove, saobraćajnice, gradske i opštinske uprave, javna garaža.

Cilj ovog Plana je da se očuva vredan građevinski fond i karakter prostora uz poštovanje postojeće ulične matrice, rekonstrukcija i restauracija većeg broja objekata strogo kontrolisana nova izgradnja, kao i očuvanje, uređenje i unapređenje postojećih javnih prostora i zelenih površina, uz poštovanje uslova i mera zaštite i spomeničkog statusa područja.

 

 

 

Plan obuhvata deo teritorije Gradske opštine Stari grad, prostor između ulica Кnez Mihailove, Кralja Petra, Uzun Mirkove, Studentski trg, Vase Čarapića, Trga Republike, Sremske, Maršala Birjuzova, Carice Milice, Cara Lazara, Gračaničke i Pariske.

Plan se donosi sa ciljem zaštite, očuvanja i unapređenja kulturno-istorijskog nasleđa i definisanja pravila uređenja i građenja na tom području.

Ulica Kneza Mihaila će i nadalje činiti osnovu pešačke zone koja obuhvata najveći deo ulica u okviru granice ovog Plana i čini njegovu glavnu karakteristiku.

Planirano je i postepeno uvođenje mreže savremenog gradskog kapacitetnog šinskog sistema. Jedan krak tog sistema je planiran podzemno kroz centralno gradsko područje i prelazi reku Savu preko planiranog novog mosta nizvodno od "Brankovog mosta", neposredno uz njega. Trasa ovog kraka šinskog sistema se nalazi unutar granice predmetnog prostora.

U ulicama Кralja Petra, Uzun Mirkovom i Vase Čarapića planirane su biciklističke staze.

Razvoj javnog graskog prevoza putnika ovog dela grada, kako se napominje u Planu, planiraće se u skladu sa razvojnim planovima Sekretarijata za javni prevoz. Za nove sadržaje, kako se navodi, potrebno je planirati potreban broj parking mesta

U okviru granice Plana zadržava se postojeća javna garaža, na adresi Obilićev venac 14-16. Planirana garaža ima 804 parking mesta za automobile i 48 za bicikle.

Plan
Plan
Foto: Grad Beograd

Ta garaža, kako se ocenjuje u Planu, zadovoljava deo potrebnih parking mesta na tom području, a deo potrebnih parking mesta rešavaće se u neposrednom okruženju planirane i javne garaže Trg Republike, Studentski trg – Rektorat i Tadeuša Košćuška.

Što se tiče regulacije skvera/trga navodi se da je u slučaju rekonstrukcije obavezno sačuvati zelenu površinu u postojećim granicama, kao i propisati mere zaštitite postojećih kulturno – istorijskih vrednosti.

Takođe, nije dozvoljena izgradnja novih nadzemnih i podzemnih objekata, a potrebno je i ukloniti privremene objekte, te rekonstrukciju izvršiti u stilu u kojem je zelena površina podignuta.

Kada se radi o planu za zelene površine dodatno će se razmotriti mogućnost uvođenja dodatnih načina ozelenjavanja prostora (vertikalno zelenilo, krovno zelenilo, zelenilo iznad podzemnih objekata).

Mešoviti gradski centri

Što se tiče mešovitih gradskih centara, u okviru granice Plana, njihova površina iznosi oko 5.81 hektara. Mešoviti gradski centri podrazumevaju kombinaciju komercijalnih sadržaja sa stanovanjem.

U postojećim objektima u površinama za mešovite gradske centre planira se transformacija prizemlja, suterena i eventualno ostalih etaža u poslovne i javne sadržaje. Nova izgradnja na pojedinačnim parcelama podrazumeva izgradnju kako poslovnih tako i stambenih objekata sa obaveznim poslovanjem najmanje u prizemlju.

Komercijalni objekti

Planirana površina za komercijalne sadržaje iznosi oko 3,3 hektara. Planirani komercijalni sadržaji podrazumevaju sadržaje poslovanja (finansijske institucije, predstavništva, administracija) i ugostiteljstva (hoteli, pansioni, restorani, agencije...), umetničke galerije...

U okviru komercijalnih sadržaja nije dozvoljeno stanovanje, kao kompatibilna namena.

Visokoškolske ustanove

Ukupna površina zemljišta u granici Plana, planirana za visokoškolske ustanove iznosi oko 1,11 hektara. Planirano je da se zadrže postojeće visokoškolske ustanove, ali i da se radi na njihovom daljem unapređivanju.

Na postojećim lokacijama tako će se zadržati Rektorat Univerziteta (u zgradi Кapetan Mišinog zdanja) Filozofski fakultet, Fakultet likovnih umetnosti u Pariskoj 16, kao i Filološki fakultet.

U Planu se podseća da je za deo nastavnog i naučnoistraživačkog rada Biološkog i Geografskog fakulteta, koji svoju delatnost trenutno obavljaju u ulici Studentski trg 3, planirano preseljenje na novu lokaciju. Napominje se da je u toku izrada tehničke dokumentacije za izgradnju objekta tri fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Zadržavaju se i postojeće ustanove kulture: Narodni muzej, Кolarčev narodni univerzitet, Beogradska filharmonija, Muzej grada Beograda i Biblioteka grada Beograda Zmaj Jovina, Muzej Jugoslovenske kinoteke, Кuća legata, kao i Španski kultueni centar.

Novina je to da je planiran novi objekat kulture – muzej nauke i tehnike u Ulici Đure Jakšića br. 9, na lokaciji na kojoj se trenutno nalazi privremeni javni parking.

Koji su očekivani efekti?

Plan
Plan
Foto: Grad Beograd

Neki od efekata koji se očekuju od ovakvog planiranja su obezbeđivanje urbanističkih uslova za prostornu i ekonomsku obnovu, rekonstrukciju i nastavak transformacije celokupnog područja Knez Mihailove ulice, kao i omogućivanje realizacije planiranih rešenja, stvaranje uslova za nastavak regeneracije starog gradskog centra, ostvarivanje sadržajne veze između spomenika kulture i funkcije savremenog gradskog života.

Očekuje se i uređenje i unapređenje javnih zelenih površina, povećanje ambijentalnih vrednosti celine kroz uklanjanje postojećih objekata bez posebnih vrednosti i izgradnju novih objekata.

Među očekivanim efektima je i uređenje površina javne namene prema najvišim standardima, stvaranje mogućnosti za realizaciju sadržaja koji treba da povećaju atraktivnost, kvalitet i nivo usluge poštujući spomenički status prostora.

Plan je na ranom javnom uvidu od 25. januara do 8. februara.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd