fbpx
Skip to main content
Beogradski metro

GRAĐANI BIRAJU! Ovo su predlozi za izgled Beogradskog metroa - koji vam se najviše dopada? (FOTO)

Foto: BeoInfo
O tome kako će metro izgledati glasaće od večeras građani Beograda.

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić prisustvovao je večeras u Starom dvoru prezentaciji izgleda vagona za Beogradski metro, nakon čega je na platou ispred dvora emitovana 3d projekcija četiri vagona pod nazivom "Svetlost, snaga, sloboda i sigurnost".

"MOGU DECA DA SE RAZBOLE" Ono što je ova žena učinila sa psom na Savskom keju je sve zgrozilo (FOTO)

"MOGU DECA DA SE RAZBOLE" Ono što je ova žena učinila sa psom na Savskom keju je sve zgrozilo (FOTO)

Konkurs "Mladi su zakon 2021" u okviru GO Zemun

Konkurs "Mladi su zakon 2021" u okviru GO Zemun

BEOGRADU JOŠ MALO NEDOSTAJE DO 750.000 VAKCINISANIH: Obe vakcine primilo 53,8 odsto stanovništva

BEOGRADU JOŠ MALO NEDOSTAJE DO 750.000 VAKCINISANIH: Obe vakcine primilo 53,8 odsto stanovništva

O tome kako će metro izgledati glasaće od večeras građani Beograda.

Beogradski metro
Foto: BeoInfo
KOJI DIZAJN BEOGRADSKOG METROA VAM SE NAJVIŠE DOPADA?

Prezentaciji su prisustvovali francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni, podpredsednik kompanije Alstom Filip Deler, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća i predstavnici GSP-a.

Vesić je naglasio da će glasanje trajati tačno dva meseca, do 15. septembra, kada ćemo znati koji su dizajn izabrali građani Beograda i kako će u narednim vekovima izgledati beogradski metro. 

- Pred vama se nalaze četiri predloga, oni su nazvani simbolično Svetlost, Snaga, Sloboda i Sigurnost jer kada Srbi i Francuzi nešto rade zajedno onda rezultat može da bude ono što je simbolišu ove četiri reči. Zajedno smo ginuli u prošlosti za slobodu Evrope, a sada zajedno gledamo u budućnost i razvijamo našu zemlju – istakao je Vesić.

Goran Vesić
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

On je dodao da će ove godine Beograd ostvariti san koji traje pedeset godina jer će početi izgradnja beogradskog metroa

- Skoro da nije bilo gradonačelnika ili funkcionera Skupštine grada koji ovih pedeset godina nije obećavao izgradnju metroa i tako je od 4. decembra 1971. godine kada je tadašnji gradonačelnik Beograda Branko Pešić na dan kada su otvoreni most Gazela i Terazijski tunel svečano obećao da će Beograd početi izgradnju metroa i železničke stanice Prokop. Za ovih pedeset godina bilo je vremena kada je Beograd imao para za izgradnju metroa, a bilo je i onih teških vremena, ali očigledno nije bilo ni političke volje, ni znanja da se metro gradi. Zato će ova 2021. godina ostati zabeležena u istoriji Beograda kao godina kada je Beograd počeo da gradi metro – naglasio je zamenik gradonačelnika.

Goran Vesić
Foto: Srbija Danas/Saša Džambić

On je ovom prilikom izrazio posebnu zahvalnost predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću koji je obezbedio 4,6 milijardi evra koliko će koštati izgradnja prve dve linije metroa. 

- Budžet Beograda iznosi 1,219 milijardi evra, najveći je u istoriji, ali vrednost ovog projekta je četvorogodišnji budžet grada i jasno je da Beograd sam ne bi mogao da ga sprovede. Radovi počinju u novembru ove godine i od danas će svi građani biti uključeni u ovaj proces tako što će glasati za jedan od četiri predloga koji smo ponudili. Metro pripada svim građanima i zato svi treba da budemo uključeni jer metro koji ćemo napraviti ostaće vekovima. Beograđani zaslužuju da imaju metro i standard koji imaju građani Pariza ili Londona. Metro je veliki korak u tom pravcu, ali nije jedini, svaka fasada, ulica, zgrada, trg, autobus, kilometar novog vodovoda ili kanalizacije približavaju nas modernom i evropskom Beogradu. Posebno sam srećan što je naš partner u ovom poslu jedna od najvećih svetskih kompanija Alstom i što ovaj posao radimo sa našim prijateljima Francuzima. Najveće infrastrukturne projekte u Beogradu rade francuske kompanije i to nije samo metro već i deponija komunalnog otpada Vinča, Aerodrom Beograd, a ove kompanije menjaju naš grad i uvode ga u 21. vek. Danas počinje nova stranica u istoriji Beograda, Beograd danas pobeđuje - rekao je Vesić.

Francuski ambasador u Srbiji Žan-Luj Falkoni je izrazio zadovoljstvo da učestvuje u predstavljanju nove etape projekta Beogradski metro. 

- Beogradski metro je već više godina najveći zajednički poduhvat u odnosima Srbije i Francuske. Posle posete predsednika Francuske Emanuela Makrona, koji je bio u Beogradu u julu 2019. godine, Francuska se obavezala da će podržati razvoj ovog projekta kroz ekspertizu i usluge visokog kvaliteta, kao i finansijsku podršku. Kao što večeras možemo da vidimo, Francuska ispunjava svoj deo dogovora. Birajući dizajn vagona, Beograđani imaju priliku da Beogradski metro zaista učine svojim - rekao je Falkoni.

Filip Deler podpredsednik kompanije Alstom rekao je da mu je izuzetno drago što je Beograd ukazao poverenje ovoj kompaniji. 

- Veliko nam je zadovoljstvo što ćemo učestvovati u izgradnji Beogradskog metroa. Za izgradnju će biti korišćena najsavremenija tehnologija. U odnosu na tradicionalne načine izgradnje, koristićemo nešto drugačije modele kako bismo postigli maksimalnu uštedu energije i optimalno korišćenje infrastrukture koja će biti izgrađena. Dizajn metroa će takođe pribegavati najmodernijim metodama - rekao je Deler.  

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd