fbpx
Skip to main content
beograd,narodni muzej

I Beograd ima svoj trougao: Ko u njega uđe, pitanje je da li će izaći

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Poželite sreću svakom ko krene tuda

Nije Bermudski, već beogradski trougao. Ko uđe u njega, pitanje je kada će i kako da izađe.

Evo kada će biti završeni radovi na SLAVIJI, Brankovom mostu, RUZVELTOVOJ i Bulevaru oslobođenja

Čudesni izvor Svete Petke: U njemu se umivaju slepi i nerotkinje, u nadi da će ih spasiti (VIDEO)

Tako bi ukratko mogao da se opiše deo grada oivičen Gazelom, Brankovim mostom i Takovskom, odnosno Ulicom kneza Miloša. Ova tri pravca, koji nemaju mnogo veze jedni sa drugima, tangiraju Savamalu, a prepoznaju se po dugim kolonama automobila koje se polako pomiču tokom popodnevnog špica. Oni, zapravo spajaju različite pravce, a kroz centar uglavnom tranzitiraju. To je veza Novog Beograda sa Karaburmom i Borčom (Brankov most), potom Novog Beograda sa sa Konjarnikom i Autokomandom (Gazela), kao i pravac Čukarica - Karaburma/Borča (Kneza Miloša).

Gužva u Bulevaru despota Stefana
Foto: Srbija Danas

Prokletstvo beogradskog "bermudskog" trougla traje decenijama. Problem je što ga je gotovo nemoguće izbeći - svi putevi vode kroz njega!

U međuvremenu izgrađeni su Most na Adi i Pupinov most, koji su sa po svojih šest traka obećavali pravu blagodet za rešenje saobraćajne gungule. Ali, ne pomaže. Gazela je i dalje preopterećena, Brankov most posustaje, a Kneza Miloša i Takovska postaju poput "zone usporenog saobraćaja".

Mračna strana istorije Beograda: Crveni fenjeri goreli na Vračaru i Zemunu

Da li su problem navike vozača ili što alternative za ove pravce ipak nema. Čini se da su ove saobraćajnice, zapravo, idealno pozicionirane i da bez mnogo kruženja dovode do odredišta mnogih Beograđana. Pupinov most nekada vam i duplira kilometražu, a Most na Adi tako je postavljen da pomaže samo onima koji se upute ka Čukarici. Pa čak i za to putovanje mnogi i dalje radije koriste Gazelu. Kažu, jednostavnije je.

Problem je i sve veći broj četvorotočkaša u gradu, a kao rešenje za premošćavanje beogradskog "bermudskog" trougla nadležni predlažu tunel ispod centra grada. On bi polazio od sadašnjeg Starog savskog mosta do Bulevara despota Stefana. I Kneza Miloša trebalo bi nakon rekonstrukcije da dobije traku više, a buduće metro linije trebalo bi da se ukrštaju baš u srcu tog trougla - kod Beograda na vodi.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
16 Beograd