fbpx
Skip to main content
Otpad

Zločin prema životnoj sredini i ljudima: Pronađen otpad kod Obrenovca OPASAN

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministar Goran Trivan obišao selo Vukićevica gde su pronađene supstance u buradima

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan, prilikom obilaska lokacije gde je u selu Vukićevica ponovo pronađen potencijalno opasan otpad, rekao je da je istraga u toku, da će vrstu i pronađene supstance u buradima utvrditi analiza, ali da se osnovano sumnja da je reč o opasnom otpadu.

Upitan ima li osumnjičenih, Trivan je istakao da o tome ne može da govori, podsetivši da je istraga u toku, i dodao je da će javnost o količini i vrsti pronađenih otpadnih supstanci biti naknadno obaveštena.

Goran Trivan
Goran Trivan
Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Akciju nastavljamo i nećemo se na tome zaustaviti. Ovde nije reč o akciji, već o zločinu koji se dešava prema životnoj sredini i građanima, i zato mora biti zaustavljen - ukazao je Trivan. Navodi da je do sada izvađeno 15 buradi sa, za sada, nepoznatim vrstama sadržaja, a rezultati analize biće gotovi za nedelju do dve dana.

Prema njegovim rečima, kako istraga o dosadašnjim pronađenim opasnim otpadima na severu zemlje odmiče, kaže da je moguće da postoji "organizovana grupa ljudi koja se ovim poslom bavi".

Primer odlične saradnje Vlade, Grada i opštine: Mali obišao rekonstruisanu sportsku salu u Zemunu (FOTO)

- To će tužilaštvo utvrditi, a na meni je da javno govorim o tome. Tvrdim da je javna informacija istovremeno i preventivna, kako se ovakve stvari više ne bi dešavale - naglasio je.

Trivan je naveo da je jedan od načina da se ovi "zločini" zaustave da se utvrdi gde se i šta nalazi po Srbiji, te pozvao građane da obaveste Ministarstvo zaštite životne sredine ukoliko sumnjaju da na nekim mestima postoji opasan otpad. Na pitanje novinara na koji način država planira da taj opasan otpad ukloni, Trivan je odgovorio da će otpad "zbrinuti" lokalne samouprave, Ministarstvo i nadležne službe u skladu za zakonom.

- Srbija ima nekoliko kapaciteta za preradu određenih vrsta opasnog otpada, ali ono što Srbija nema jesu postrojenja za preradu, pre svega, fizičko-hemijskog opasnog otpada - rekao je ministar i dodao da će otpad, za koji naša zemlja nema postrojenja, biti uništen u postrojenjima van zemlje.

Vesić u Grockoj: U poslednje 4 godine asfaltirano 80 km puteva i ulica

Kaže da Srbija godišnje proizvede između 150 i 200 hiljada tona opasnog otpada, te da je dugoročna strategija u rešavanju ovog problema izgradnja postrojenja za preradu opasnog otpada. Slobodan Tošović, savetnik u Ministarstvu zaštite životne sredine, rekao je novinarima da otpad, na osnovu površinskog izgleda pronađenih buradi, liči na opasan otpad iz industrije, najverovatnije uljni.

Istakao je da će se naknadnim analizama utvrditi koliko je otpad opasan i da li je radioaktivan, ali i da će biti analizirano zemljište i voda.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
36 Beograd