fbpx
Skip to main content
zemun

Izložbom "Zemun kroz prostor i vreme" počeli "Dani evropske baštine" u Zemunu

Foto: Opština Zemun
Gradska opština Zemun je i ove godine deo velike evropske porodice realizujući ''Dane evropske baštine''.  

Gradska opština Zemun je i ove godine deo velike evropske porodice realizujući ''Dane evropske baštine''.  

Manifestacija je počela 10. septembra, izložbom fotografija  ''Zemun kroz prostor i vreme'', koju je Turističko društvo Zemun predstavilo publici u prostoru Kancelarije za mlade Gradske opštine Zemun. 

Izložbu su priredili Ljiljana Aćimović, viši kustos Muzeja grada Beograda i koautor Davor Rančić.

JEDVA SU DOČEKALI! Ameri krenuli sa KRITIKAMA na račun Srbije! (VIDEO)

JEDVA SU DOČEKALI! Ameri krenuli sa KRITIKAMA na račun Srbije! (VIDEO)

NAJNOVIJA VEST: Đorđević POVUKAO ovaj potez posle Argentine!

NAJNOVIJA VEST: Đorđević POVUKAO ovaj potez posle Argentine!

NI ON GA NIJE KRITIKOVAO: Pavlović je imao šta da poruči SALETU posle poraza od Argentine! (FOTO)

NI ON GA NIJE KRITIKOVAO: Pavlović je imao šta da poruči SALETU posle poraza od Argentine! (FOTO)

Mirjana Nikolić u ime organizatora Turističkog društva Zemun pozdravila je mnogobrojnu publiku i pozvala ih da u maniru dobrog duha druženja koji su Zemunci negovali sa kraja 19. veka, što svedoče plakati i posteri izloženi na izložbi, nastave da neguju kulturno-zabavni program, naglasivši da nam tadašnji programi mogu biti nadahnuće i pokretač.

Autorka izložbe ''Zemun kroz vreme i prostor'' LJiljana Aćimović je predstavljajući publici eksponate, rekla da ova izložba koja otvara Dane evropske baštine u potpunosti odgovara na ovogodišnju temu manifestacije ''Umetnost i zabava – Nasleđe u fokusu'', budući da prezentuje tradiciju kulture, zabave i druženja Zemunaca.

- To je priča o zajedničkom životu, koji počinje da se razvija osamdesetih godina 19. veka sa pevačkim društvima i pozorišnim družinama, cirkuskim predstavama i kermesima, tipičnim za Zemun, koji su se održavali u Gradskom parku u okviru muzičkog paviljona. Organizatori tih posebnih zabava bila su različita dobrotvorna društva, tako da je zabava uvek imala humanitarnu i kulturno-prosvetnu misiju - istakla je Ljiljana Aćimović.

Plakati pod naslovima ''Fotografska izložba amatera'' iz 1931. godine, ''Glavne konjičke utakmice'' iz 1946, ili za predstave ''Pepeljuga'', ''Otelov Uspeh'' i ''Domaći učitelj'' iz 1929. i 1936, te poziv Trgovačke omladine 1940, pod naslovom ''Svira odlična alonska džez muzika'' ilustruju nam društveni život Zemuna, koji je naročito između dva rata bio mesto u koje su na zabavu dolazili mnogobrojni Beograđani. 

Zemun je bio i centar sportskih događaja od fudbala do regata na Dunavu, ili zabava na Lidu koje ilustruje prostor pod nazivom ''Skulpture od peska na Lidu''. 

Izložba je almanah Zemuna, od kraja 19. veka do danas, i važan dokument kontinuiteta društvenog života. 

Dani evropske baštine u Zemunu 2019. nude raznovrstan i sadržajan program u dvadeset različitih formi i na različitim lokacijama sve do do 15. oktobra 2019. godine. 

Mnogobrojni programi koje će posetioci imati prilike da pogledaju i da učestvuju u njima poziva ih da u sebi probude stvaraoce, zaštitnike nasleđa i poznavaoce umetnosti.

Dani evropske baštine obeležavaju se od 2002. godine kao deo manifestacije Saveta Evrope u kojima učestvuje oko 50 evropskih država.

Cilj programa je da se širokoj javnosti u evropskim državama približi i učini dostupnim kulturno nasleđe i da se tom prilikom istakne jedinstvo raznolikosti zajedničkog evropskog nasleđa, kao jednog od najkarakterističnijih činilaca evropskog identiteta. 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd