fbpx
Skip to main content
Goran Vesić i Zoran Đorđević

Jevrejsko groblje je kulturno-istorijski spomenik: Vesić najavio proširenje i rekonstrukciju (FOTO)

Foto: BeoInfo
"To je kulturno-istorijski spomenik"

Jevrejsko groblje je kulturno-istorijski spomenik, rekao je gradski menadžer Goran Vesić i istakao da to groblje pokazuje koliko je jevrejska zajednica bila važna u Beogradu i koliko je doprinela njegovom razvoju.

Odlukom grada Beograda, Jevrejsko groblje biće prišireno, najavio je Goran Vesić koji je groblje obišao sa ministrom za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoranom Đorđevićem i ambasadorkom Izraela u Srbiji Alonom Fišer Kam.

Rekao je da je to groblje kulturno-istorijski spomenik i da je danas bilo reči o njegovoj rekonstrukciji.

Jevrejsko groblje
Jevrejsko groblje
Foto: BeoInfo

- Razgovarali smo o tome šta možemo da učinimo da se groblje renovira, jer ono je deo istorije Beograda. Beogradski Jevreji su deo naše istorije i sećanjem na te ljude pamtimo svoju istoriju - rekao je Vesić.

Sa ponosom je istakao da je Grad Beograd poslednjih nekoliko godina uradio mnogo na boljoj saradnji sa jevrejskom zajednicom.

Naveo je da je Skupština Grada Beograda 2014. godine donela odluku da se 10. maj proglasi Danom sećanja na žrtve Holokasusta u Beogradu, a učinjen je i veliki napor da se sa "mrtve tačke" pokrene pitanje Starog sajmišta.

Goran Vesić na Jevrejskom groblju
Goran Vesić na Jevrejskom groblju
Foto: BeoInfo

- Veoma intenzivno pričamo sa jevrejskom zajednicom kako da ona ponovo postane deo života Beograda. Nažalost, posle Drugog svetskog rata, zbog Holokausta i iseljavanja u Izrael, ostalo je malo Jevreja u odnosu na broj stanovnika u Beogradu - rekao je Vesić.

Počinje upis u vrtiće, mesta ima više nego prošle godine, a poznato i koja deca imaju PRIORITET

Gradski menadžer je naveo da jevrejska zajednica nije bila puno primetna u životu grada, ali da su se sada stekli uslovi da ona ponovo zauzme mesto koje je uvek imala u Beogradu, da bude "dragulj Beograda" i da ponovo da svoj doprinos razvoju naše zemlje.

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je rekao da su groblja ogledala naše prošlosti i da "mi svakako želimo da im posvetimo veliku pažnju, pa tako i Jevrejskom groblju".

Goran Vesić na Jevrejskom groblju
Goran Vesić na Jevrejskom groblju
Foto: BeoInfo

Đorđević je dodao da je danas bilo reči o tome da se to groblje preuredi.

- Nadam se da ćemo vrlo brzo krenuti sa tim projektom, jer mislim da ovo groblje zaslužuje i ima prostora da bude daleko bolje i funkcionalnije - naglasio je Đorđević.

Kada je reč o saradnji sa jevrejskom zajednicom, Đorđević je rekao da će ta saradnja biti nastavljena.

VELIKA ČAST: Besmrtni puk će i ovog 9. MAJA marširati ulicama Beograda! (FOTO/VIDEO)

Predsednik Jevrejske opštine Beograd Danilo Medić je zahvalio gradskoj vlasti što je donela još jednu u nizu dobrih odluka kada je reč o revitalizaciji jevrejske zajednice u Srbiji, a naročito u Beogradu.

- Zahvaljujem gradskom menadžeru što sa velikom energijom gura projekte da bi jevrejsku zajednicu vratio na mesto na kojem je bila ranije. Nadam se da ćemo i u budućnosti imati isto ovako uspešnu saradnju i sa Gradom i sa Republikom Srbijom - rekao je Medić.

Ocenio je da je "ovo period kada stvarno dolazi do renesanse jevrejske zajednice u Srbiji".

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd