fbpx
Skip to main content
Obilićev venac

JKP "Parking servis" obradovao Beograđane: Zvanično puštena u rad garaža na "Obilićevom vencu"

Foto: Srbija Danas
Prilikom otvaranja renovrane garaže na Obilićevom vencu direktor preduzeća Andrija Čupković posebno istakao saradnju sa građanima

JKP "Parking servis" završio je renoviranje garaže na Obilićevom vencu koja je od jutros na usluzi građanima prestonice. Reč je o najmodernijoj garaži u ovom delu Evrope koja je prva dobila setifikat "smart (pametni) parking".

Najmodernija u regionu: Počela sa radom renovirana garaža na Obilićevom vencu (FOTO)

Otvaranju garaže prisustvovali su gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Beograda Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Milutin Folić, gradski menadžer Goran Vesić, v.d. sekretara za saobraćaj Dušan Rafailović i direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković. Gradskim čelnicima prezentovano je i kako se napajaju električni automobili, s obzirom na to da su u obnovljenoj garaži postavljeni uređaji za njihovo punjenje. Garaža se, prema njihovoj oceni, uklopila u rekonstruisanu Ulicu Maršala Birjuzova, iz koje je predviđen ulaz za vozila, ali i sa rekonstruisanim Obilićevim vencem u kom su raštrkane automobile zamenili cvećem.

Kako bi garaža bila bezbedno nadograđena, ispod postojećeg objekta utisnuti su novi šipovi, kojima su ojačani temelji i noseća čelična konstrukcija. Takođe, sanirana su nekadašnja oštećenja na konstrukciji garaže. U garažu se ulazi samo iz Ulice maršala Birjuzova, iz koje su otvorena dva ulaza i dva izlaza.

- Ovde je sada raj za pešake - usaglasili su se prilikom prethodnog obilska nove pešačke zone, kojih će prema najavi, tek biti.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je na otvaranju da se radi o jednom od najsavremenijih objekata koji je dobio i naziv "smart park".

– Kao što smo i obećali danas otvaramo rekonstruisanu garažu na Obilićevom vencu, još jedan lep i veoma važan događaj za sve Beograđane jer se radi o jednoj od najmodernijih i najlepših garaža u ovom delu Evrope. Ovo je prva garaža koja je dobila sertifikat „smart park”, prva garaža koja ima solarne panele na vrhu kako bi sama proizvodila energiju, prva garaža u našoj zemlji koja ima šest punjača za elektro automobile - rekao je gradonačelnik i dodao da ova garaža ima i energetski efikasno LED osvetljenje.

Naime, krajem avgusta ili početkom septembra očekuje se sednica Skupštine grada na kojoj će biti donete odluke o privatno-javnom partnerstvu za četiri javne garaže na Kosančićevom vencu, Studentskom trgu, Trgu republike i u Kosovskoj ulici, a prilikom čega se planira i pretvaranje okolnih ulica u pešačke zone, kao i sređivanje fasada.

On je naglasio da mu je posebno drago što se ova garaža arhitektonski potpuno uklopila sa rekonstruisanom ulicom Maršala Birjuzova, sa rekonstruisanim Obilićevim vencem. Prema njegovim rečima na sledećoj Skupštini grada biće i odluka o javno-privatnom partnerstvu za četiri nove podzemne garaže, na Kosančićevom vencu, Studentskom trgu, Trgu republike i u Kosovskoj ulici.

Gradski menadžer Goran Vesić je naglasio da svi veliki gradovi u Evropi imaju pešačke zone u centru grada, kao i da nova garaža ima 804 parking mesta, što je za 200 više nego ranije.

- Garaža ima solarnu elektranu, 24 sata je pod video-nadzorom, a svi koji parkiraju vozilo u garaži imaju na raspolaganju bicikl koji mogu da koriste besplatno. Garaža na Obilićevom vencu je standard kako zapravo treba da izgledaju moderne garaže, a vozačima je omogućeno da parking plaćaju i platnim karticama. Grad je korisnicima usluga parkiranja obezbedio korišćenje parking mesta od 17 časova do ujutru po ceni od 4 hiljade dinara. Već imamo dvadeset zahteva za takva parking mesta. Ono što je najvažnije ukinuli smo 115 parking mesta na ulici gradeći pešačku zonu a otvorili 217. Do juče smo potpisali 77 ugovora, imamo 92 zahteva i 20 za noćna parkiranja – pojasnio je Goran Vesić.

Andrija Čupković
Foto: Srbija Danas

Direktor JKP "Parking servis" Andrija Čupković izrazio je posebnu zahvalnost građanima naseljenim upravo na Obilićevom vencu koji su pokazali strpljenje tokom prethodnih 14 meseci koliko je renoviranje trajalo.

- Mi smo hteli da obezbedimo posebna parking mesta za njih. Iako je garaža možda puna, građani sa Obilićevog venca, doći će do pretposlednjeg nivoa, čekiraće se na drugoj rampi i ući će na svoje mesto. Po ceni od 6.500 dinara dobiće određeno parking mesto koje im niko ne može zauzeti - istakao je  Čupković dodajući da su se predstavnici tog preduzeća prethodno sastajali sa građanima i radili u dogovoru sa njima.

Cena parkiranja po satu je 90 dinara, dok je mesečna pretplata 17.000 dinara. Korisnici usluga parkiranja u garaži „Obilićev venac“ mogu da zakupe i rezervisano parking mesto na period do deset godina. „Parking servis“ je u novootvorenoj garaži „Obilićev venac“ postavio nove naplatne stanice, čime je omogućio korisnicima svojih usluga da parkiranje, osim gotovinom, plate i platnim karticama.

  • Nadogradnjom četiri polunivoa, ovaj parking objekat sada ima ukupno 20.000 kvadrata, potpuno nove temelje, konstrukciju, fasadu i krov. Grad Beograd i „Parking servis“ izašli su u susret stanarima pešačke zone Obilićev venac i nude im pretplatu pod povlašćenim uslovima. Želeli smo da obezbedimo posebna parking mesta za stanare i obeležili smo ih na poslednja četiri polunivoa. Za 6.500 dinara mesečno stanari će dobiti posebno obeleženo parking mesto, koje im niko drugi ne može zauzeti, a koje je 70% jeftinije u odnosu na komercijalnu cenu. Imali smo intenzivne sastanke sa predstavnicima saveta stanara i maksimalno smo im izašli u susret, tako da mislim da će stanari ovog dela grada biti zadovoljni, - rekao je direktor JKP „Parking servis“ Andrija Čupković.

Stanarima pešačke zone, kao i svim dosadašnjim korisnicima povlašćenih parking karata za parkiranje u crvenoj zoni, u skladu sa Rešenjem Sekeretarijata za saobraćaj, uz mesečnu kartu za crvenu zonu omogućeno je i parkiranje u većem delu žute zone, koja se na nju „naslanja“.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
0 Beograd