fbpx
Skip to main content
Beograd

KOMUNALCI KONTROLIŠU POŠTOVANJE MERA U GRADSKOM PREVOZU! Ovo je cenovnik prekršaja i kad NE MORATE da platite kaznu

Foto: Profimedia
Za kršenje mera izriče se kazna u visini od 5.000 dinara, u slučaju da je "krivac" plati u roku od osam dana, iznos je upola manji.

- Devojče, šta ono beše staje na Slaviji? Daj mi pomozi! Žuri deda - raspitivao se vremešni sugrađanin na autobuskom stajalištu na Terazijama. Mlada žena uzdiše duboko i pokušava da pomogne zbunjenom čoveku, a ljudi koji su stajali na stanici odjednom su se uskomešali.

"CVETIĆ" OBELEŽIO ČETIRI DECENIJE USPEŠNOG POSLOVANJA: Proslavu upotpunio najomiljeniji gost (FOTO)

"CVETIĆ" OBELEŽIO ČETIRI DECENIJE USPEŠNOG POSLOVANJA: Proslavu upotpunio najomiljeniji gost (FOTO)

Nove led sijalice na zgradi Starog DIF-a zahvaljujući JKP "Javno osvetljenje"

Nove led sijalice na zgradi Starog DIF-a zahvaljujući JKP "Javno osvetljenje"

RADOVI NA MREŽI ŠIROM BEOGRADA: Detaljan plan aktivnosti JKP "Javno osvetljenje"

RADOVI NA MREŽI ŠIROM BEOGRADA: Detaljan plan aktivnosti JKP "Javno osvetljenje"

- Pusti, čiča, sad to... Evo, dolaze "komunalci". Još samo i kontrola da naiđe i biću "na konju", pošto se švercujem... Gde mi je maska? - nervozno mrmlja mladić i vadi iz džepa zgužvanu masku od platna sa amblemom poznatog sportskog kluba. Za tili čas svi putnici na stajalištu bili su propisno "maskirani" i spremni kao zapete puške da se ukrcaju u vozila javnog gradskog prevoza. Ljubazne komunalne milicionere, Milan Krndija i Milan Divović, brza reakcija putnika na stajalištu nije iznenadila.

- Sugrađani prepoznaju naše uniforme. Čim nas vide, oni koji ne nose, odmah stave maske - objašnjavaju momci u plavom. Pozdravljaju vozača, ulaze u vozilo, a malobrojni putnici nisu obraćali pažnju Što i ne čudi, zato što su svi do jednog nosili maske

- Stariji i sredovečni putnici poštuju mere - kaže milicioner Krndija i dodaje da među mlađim putnicima ima onih koji ne nose maske u prevozu. Za ovaj prekršaj, kako naglašavaju, izriče se kazna u visini od 5.000 dinara. U slučaju da je "krivac" plati u roku od osam dana, onda je iznos upola manji, odnosno 2.500 dinara. Ovo pravilo, međutim, ne važi u slučaju maloletnih putnika koji često "hvataju krivine".

- Ako putuju bez roditelja ili staratelja, ne možemo da im pišemo kazne zato što ne nose maske - navode Krndija i Divović i dodaju da nije poenta u novčanoj kazni, koliko u tome da putnici shvate ozbiljnost epidemiološke situacije i da bi zbog toga trebalo da poštuju mere. U toku kontrole vozilo stoji, a pošto su komunalni milicioneri obavili svoj posao, oni su izašli a trolejbus je nastavio put. 

- Šta li se ovde desilo? A pa to su komunalci.... - kaže starija sugrađanka. Putnici znatiželjno gledaju u momke u plavim uniformama, ali čini se da nisu bili iznenađeni, niti uplašeni. Svi su nosili zaštitu preko nosa i usta, a neki su blagim klimanjem glave pozdravili posetioce u plavim uniformama, koji su im uzvratili pozdrav. Zanimalo nas je da li komunalni milicioneri i u civilu kontrolišu nošenje maski i da li tada susreću više onih koji krše mere. Momci se smeše i potvrdno klimaju glavom.

- Pljušte izgovori i objašnjenja... Neki putnici tvrde da ne smeju da nose masku iz zdravstvenih razloga, neki da su preležali virus korona, neki se pravdaju kompletnom vakcinacijom... - priča Krndija i napominje da nije teško saslušati šta putnici imaju da kažu u svoju odbranu.

- Ako ne pokažu neki papir koji potvrđuje njihove reči, ne možemo da prihvatimo opravdanje - objašnjavaju Krndija i Divović.

Beograđani i Beograđanke koji su stajali na autobuskom stajalištu mrmljaju sebi u bradu da ovi komunalci izlaze niotkuda, da ih ima ko žutih mrava, da će uskoro početi da izlaze i iz frižidera... Maske, koje su neki stavili čim su ih ugledali, međutim, nisu skinuli ni onda kada se milicionersko vozilo izgubilo iz vidokruga.

Vremenska prognoza
Clear sky
0 Beograd