Skip to main content
kovid propusnica

ISPOVEST MLADIĆA ČIJA JE PRIČA ZBUNILA SRBIJU: "Vakcinisan sam i preležao koronu, a konobar me izbacio iz kafića"

Foto: Profimedia
Sve je veća šansa da u svom okruženju imate nekoga ko je zaražen ili preležao korona virus.

Neprijatnost koju sam prošle nedelje doživeo u jednom beogradskom kafiću "naterala me" da odem i sledeći dan primim buster dozu vakcine protiv kovida. Ni kriv ni dužan došao sam u situaciju da se svađam sa konobarom koji mi ne veruje da imam obe primljene doze i da sam preležao koronu, a ja nemam nikakav dokaz za to, govori jedan mladić.

DETALJAN SPISAK: JKP "Javno osvetljenje" izvodi radove na više lokacija

DETALJAN SPISAK: JKP "Javno osvetljenje" izvodi radove na više lokacija

SRAMOTNO IŽIVLJAVANJE NAD BAKOM I DEKOM U BEOGRADU! Sve zbog njihovog političkog uverenja (VIDEO)

SRAMOTNO IŽIVLJAVANJE NAD BAKOM I DEKOM U BEOGRADU! Sve zbog njihovog političkog uverenja (VIDEO)

ČAK 106 INTERVENCIJA LEKARA HITNE POMOĆI: Najveći broj poziva od ove kategorije pacijenata

ČAK 106 INTERVENCIJA LEKARA HITNE POMOĆI: Najveći broj poziva od ove kategorije pacijenata

Sve je veća šansa da u svom okruženju imate nekoga ko je zaražen ili preležao korona virus. U mom slučaju, potajno sam se nadao da će me virus zaobići s obzirom na to da sam na vreme primio obe doze vakcine i koliko-toliko se pridržavao propisanih mera. Ne lezi vraže, baš onda kada sam pomislio da me virus "neće", desilo se ono čega sam se pribojavao, nastavlja mladić, a njegov problem prenet je u potpunosti: 

- Početkom marta primio sam drugu dozu Sinofarm vakcine. Nekoliko meseci kasnije, sredinom septembra, preležao sam i kovid, ali sam zbog ogromne gužve u kovid ambulanti otišao u privatnu kliniku i tamo dobio terapiju. Baš kada sam pomislio da je razmišljanje o pandemiji i strahovanje da li ću nekoga zaraziti nestalo, uvedene su kovid propusnice. Za mene nova noćna mora.

S obzirom na to da izbegavam gužve, nisam mnogo razmišljao o sertifikatima, pravilima i dozvolama koje su mi potrebne kako bih sedeo u kafiću. Međutim, desilo se i to. Nedavno sam zamoljen da napustim kafić jer nisam imao kovid propusnicu - niti mi je dato da objasnim zašto. Kako da objasniš da si imao koronu ako nisi bio u državnoj ambulanti? To bukvalno znači da ne postojiš u sistemu. Naravno, do tog trenutka ja za ovo nisam znao.

vakcinacija, tinejdžer
Foto: Profimedia

Ušao sam na internet i saznao da svako ko ima pozitivan antigenski test na koronu u jednoj od 47 privatnih laboratorija širom zemlje može da se leči u kovid ambulanti, ali ne može na osnovu toga da dobije kovid propusnicu.

Tako sam preležao koronu ali ne i birokratski rebus u kojem sam se našao. Imao sam dve opcije, jedna je da odem po test na antitela na Institutu za primenu nuklearne energije (INEP) ili da primim buster dozu.

Nisam bio siguran šta da radim. Otišao sam u Dom zdravlja Zvezdara i na punktu za vakcinaciju dobio odgovor. Objasnio sam situaciju i rekao da sam sredinom septembra preležao korona virus, na šta mi je doktorka odgovorila:

- Najbolje bi bilo da sačekate još mesec, dva kako bi vaše telo samo proizvelo antitela, ali ne škodi ni sada da primite buster dozu - kazala je a ja sam znao šta mi je činiti.

Kako ne bih dalje odlagao treću dozu, ni proveo zimu između četiri zida zbog toga što nemam papir koji bi (po nekoj logici) trebalo da imam, primio sam Fajzer vakcinu. Već posle nekoliko minuta ušao sam na kod i video da konačno imam zelenu kovid propusnicu. Nakon ovolikog stresa i problema, moram da priznam da mi je laknulo.

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd