fbpx
Skip to main content
zagađenost

KUĆNA LOŽIŠTA I NEKVALITETNA GORIVA IZVOR ZAGAĐENJA: Koje je sve mere Beograd preduzeo da smanji zagađenje vazduha

Foto: Profimedia/ilustracija
Zagađenje vazduha godinama je goruća tema, a od januara Grad je preuzeo niz mera kako bi se smanjila emisija štetnih gasova u prestonici.

Iako se zimi detektuje najveća koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, Sekretarijat za inspekcijske poslove tokom cele godine dobija veliki broj prijava građana.

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE! "DANAS JE ZA 40 ODSTO VIŠA": Vesić objavio kolika je prosečna plata u Beogradu

SJAJNE VESTI ZA GRAĐANE! "DANAS JE ZA 40 ODSTO VIŠA": Vesić objavio kolika je prosečna plata u Beogradu

"Kako smo oterali bahate vozače, tako ćemo rešiti i BRZU HRANU" Vesić o novim pravilima za rad restorana

"Kako smo oterali bahate vozače, tako ćemo rešiti i BRZU HRANU" Vesić o novim pravilima za rad restorana

KOLIKO SU BEOGRAĐANI STARI U PROSEKU? Najviše mladih u Surčinu, centar uveliko osedeo

KOLIKO SU BEOGRAĐANI STARI U PROSEKU? Najviše mladih u Surčinu, centar uveliko osedeo

Osnovni izvori zagađenja u Beogradu su saobraćaj i kućna ložišta koja koriste čvrsta goriva različitog kvaliteta. Najkritičnija situacija je zimi u blizini velikih saobraćajnica, i u delovima u kojima preovlađuju domaćinstva koja imaju individualna ložišta.

Kako su rekli iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine, najveća emisija štetnih čestica je baš u tim delovima grada.

- Ugašene su kotlarnice u SC Vračar, Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju i ortopedsku protetiku "Banjica". Oni su prešli na daljinski sistem grejanja - rekli su u Sekretarijatu za zaštitu životne sredine.

Značaj pošumljavanja

Poboljšanju kvaliteta vazduha trebalo bi da doprinese i pošumljavanje duž obale Save i dopuna postojećih drvoreda. Evropska unija odobrila je sredstva za pokretanje projekta gašenja kotlarnice Narodnog pozorišta. Kontrolisana je i toplana basena "Kolubara", a utvrđeno je da nisu bile prekoračene propisane mere zagađenja i naloženo je kontinuirano merenje emisije.

- Pojedine javne ustanove i privatna preduzeća promenili su energente za ogrev, a pojedine su ugradile sisteme za smanjenje emisije zagađujućih materija u vazduhu - dodali su oni. 

Sekretarijat za javni prevoz u februaru je doneo "Plan mera i aktivnosti za smanjenje aerozagađenja u Beogradu za period 2020-2024", a cilj je da se ublaže posledice javnog prevoza po životnu sredinu u prestonici.

Sproveden je i javni konkurs za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti zaštite životne sredine na teritoriji Beograda, a do sada su finansirana 63 projekta.

Pritužbe građana na adresu Sekretarijata za inspekcijske poslove uvek pristižu. Intenzivniji je broj prijava tokom grejne sezone, ali je sve češća pojava da sugrađani apeluju i na probleme sa individualnim ložištima.

Nakon prijave inspektori iz ovog sekretarijata izlaze na teren, i potom preuzimaju mere u skladu sa Zakonom o zaštiti vazduha.

Ovaj sekretarijat pokrenuo je izradu baze podataka zagađivača u gradu, i to po opštinama, kako bi se adekvatno i brzo informisala javnost i pratio rad gašenja kotlarnica.

Komentari
Pošalji komentar
Postavljanjem komentara potvrđujete da ste saglasni sa našim uslovima korišćenja i politikom privatnosti.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
13 Beograd