fbpx
Skip to main content
Beograd, Trg republike, platani

Centar prestonice u novom ruhu: Od sutra novi radovi na Trgu republike

Foto: Beoinfo
Na ovaj način biće unapređen izgled i funkcionalnost Trga republike i njegove okoline, kažu iz Zelenila - Beograd.

Javno komunalno preduzeće "Zelenilo-Beograd", u sklopu redovnih aktivnosti na zameni drvorednih stabala u okviru koje je ove godine zamenjeno oko 230 stabala u glavnom gradu, sutra započinje radove na zameni stabala na Trgu republike i na površini ispred TC "Staklenac".

Prekomerna upotreba antibiotika može biti ŠTETNA: Uradite OVO i smanjićete rizik od infekcija!

Prekomerna upotreba antibiotika može biti ŠTETNA: Uradite OVO i smanjićete rizik od infekcija!

HAOS ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE: Vozilom probio zaštitnu ogradu, policija brzo reagovala (VIDEO)

HAOS ISPRED SKUPŠTINE SRBIJE: Vozilom probio zaštitnu ogradu, policija brzo reagovala (VIDEO)

JEDINI U REGIONU: Beograd otvorio dodatne kapacitete za pomoć beskućnicima!

JEDINI U REGIONU: Beograd otvorio dodatne kapacitete za pomoć beskućnicima!

- Pojedina stabla vrste gorski javor, koja su prethodno bila zasađena na Trgu republike, biće izvađena, a na njihovo mesto biće zasađene visokokvalitetne sadnice platana visine deset metara. Sadnice je "Zelenilo-Beograd" nabavilo tokom jeseni kako bi na centralnom trgu bila zasađena ova kvalitetna stabla velike visine - navedeno je u saopštenju iz ovog preduzeća.

Na ovaj način, rekonstruisani Trg republike dobiće ujednačen izgled po pitanju vrste drveća koje će ga krasiti, čime će estetski doživljaj biti unapređen. Krošnje ovih stabala moći će da se orezuju posebnom tehnikom i da se oblikuju na različite načine kako se to radi na velikim trgovima u svetskim metropolama. Na Trgu republike će biti zasađeno ukupno dvanaest stabala platana.

Sadnice gorskog javora, koje su u dobrom stanju, biće presađene na druge lokacije u gradu, u skladu sa planom sadnje ovog preduzeća. Po završetku sadnje na Trgu republike, tokom naredne nedelje će se nastaviti sadnja i na površini ispred Tržnog centra "Staklenac", gde će, umesto lipa, biti zasađeno devet sadnica jasena.

Kvalitetne sadnice platana i jasena "školovane" su u rasadniku i već su dostigle zavidne dimenzije. Zbog toga će nova stabla u veoma kratkom vremenskom periodu po sadnji dati estetski efekat ulepšavanjem gradskog pejzaža i ostvarivati sve ekološke funkcije koje vrši zelenilo u gradskim sredinama - zaštita od buke, prečišćavanje i poboljšanje kvaliteta vazduha, ublažavanje temperaturnih ekstrema i regulacija mikroklime Trga republike, ublažavanje udara vetrova i slično.

- Na ovaj način biće unapređen izgled i funkcionalnost Trga republike i njegove okoline, na radost Beograđana i gostiju našeg grada - ocenjeno je u saopštenju. 

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
4 Beograd