fbpx
Skip to main content
Savski trg

Muzej, spomenik Stefanu Nemanji, fontana, ali bez AUTOMOBILA: Savski trg uskoro dobija budući izgled

Foto: BeoInfo
Graditeljski poduhvat finansiraće preduzeće "Beograd na vodi"

Kako će u budućnosti izgledati Savski trg i kompletan prostor ispred sadašnje Železničke stanice, biće poznato nakon urbanističko-arhitektonskog konkursa koji bi, prema najavama gradskog urbaniste Milutina Folića trebalo da bude raspisan za mesec dana.

Novi trg biće sličan Trgu Republike. Prostor između zgrade Železničke stanice, koja će najverovatnije biti pretvorena u istorijski muzej Srbije i spomenika Stefanu Nemanji neće presecati saobraćajnica. Na platou će se naći zelenilo, česma, klupe, fontana... Vozila će biti usmerena po obodu bliže bolnici Sveti Sava – objašnjava Folić i dodaje da će ovaj graditeljski poduhvat finansirati preduzeće "Beograd na vodi".

Sređivanje saobraćajnica, prema njegovim rečima, moglo bi da počne čim se završi bulevar u Savskom amfiteatru koji će poneti ime Vudroa Vilsona.

Savski trg
Trg neće presecati saobraćajnica
Foto: BeoInfo

- Bulevar dužine dva kilometra i širine 40 metara, sa po dve trake u oba smera, povezaće Sajam i Stari savski most i biće završen ove godine, dok se Železnička stanica zatvara 1. jula i sav saobraćaj seli u Prokop - dodao je Folić.

Podsetimo, već je poznato da će spomenik osnivaču srpske države Stefanu Nemanji, biti delo ruskog vajara Aleksandra Rukavišnjikova, pobednika međunarodnog konkursa za izradu tog spomen-obeležja.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
-3 Beograd