fbpx
Skip to main content
Fest

Sve je spremno za 47. FEST: Očekuje nas više od 500 projekcija i čak 125 premijernih filmova

Foto: Grad Beograd
Danas je u Skupštini grada održana prva konferencija za medije povodom predstojećeg 47. FEST-a.

Na konferenciji su govorili Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, Damir Handanović, direktor Cebef-a, Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a i Darja Bajić Božović, glavna producentkinja festivala.

Konferencija je počela minutom ćutanja u čast nedavno preminulog Dušana Makavejeva u čijem znaku će proteći FEST.

Glavna producentkinja festivala, Darja Bajić Božović, izjavila je da su vizuelni identitet i slogan ovogodišnjeg festivala "Bez granica" posvećeni ovom velikom umetniku kome će posthumno biti dodeljen Beogradski pobednik za izuzetan doprinos filmskoj umetnosti.

Fest
Foto: Grad Beograd

Damir Handanović, direktor Cebef-a, zahvalio se gradu Beogradu na podršci i izjavio da se nada velikoj posećenosti, kao i gostima iz inostranstva, budući da je ovo međunarodni internacionalni festival. Handanović je najavio da nas očekuje više od 500 projekcija u deset festivalskih dana, a Jugoslav Pantelić, umetnički direktor FEST-a, najavio je čak 125 premijernih filmova.

On je zaključio da je francuska kinematografija veoma zastupljena sa čak tri ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu i naglasio da je ove godine značajan broj rediteljki prisutan u programu - dvadeset dve. Festival će otvoriti film "Miljenica" Jorgosa Lantimosa, dok će na zatvaranju biti prikazan film "Oni" Paola Sorentina.

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu, najavio je da odbor FEST-a od pre dva meseca radi u novom sastavu koji čine Dragan Karadžić, Dragan Jeličić, Miloš Đukelić, Damir Handanović i Ivan Karl, a glavni zadatak odbora biće da sistemski reši neke probleme na koje je FEST nailazio. Takođe je najavio da je Jugoslav Pantelić odabran za još jedan dvogodišnji mandat umetničkog direktora.

Fest
Foto: Grad Beograd

- Grad Beograd je ove godine izdvojio 35 miliona dinara za FEST dok je na konkursu Ministarstva kulture odobreno devet miliona dinara kao i prošle godine - izjavio je Karl.

On se osvrnuo i na ovogodišnji izbor bioskopskih sala od kojih svaka ima neko svojevrsno obeležje. Tako je i Centar "Sava" kao i ranijih godina mesto za FEST gala, revijalne filmove i Oskarovce dok je "Kombank" dvorana mesto budućnosti FEST-a koja je već počela pre četiri godine uvođenjem takmičarskog programa.

Fest
Foto: Grad Beograd

Umetnički direktor osvrnuo se na Glavni takmičarski program koji čine filmovi o kojima se ovih dana mnogo govori, a koji su odabrani mnogo pre nego što su ušli u trku za nagrade raznih akademija, udruženja i festivala, poput filma "Kapernaum" koji je nominovan za Oskara.

- Program "Srpski film" konačno je postao ono što je bila njegova zamisao, da u istoj ravni sa srpskim filmovima budu i manjinske srpske koprodukcije. Značaj manjinskih koprodukcija je lako primetiti, ako pogledamo kako su u poslednjih nekoliko godina izgledali neki, neretko i glavni, programi najuticajnijih svetskih filmskih festivala – rekao je Pantelić.

Kao najsvežiji primer istakao je srpsko-nemačku koprodukciju "Bio sam kod kuće", ali koja će se takmičiti za Zlatnog medveda u Berlinu, a samo nekoliko dana kasnije u Beogradu će se takmičiti za Beogradskog pobednika.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd