Skip to main content
vrtić

NADLEŽNI U BEOGRADU STRAHUJU: Zbog širenja gripa uvedene VANREDNE MERE u vrtićima!

Foto: Profimedia/ilustracija
Izolacija bolesne dece, detaljna dezinfekcija soba, igračaka i podova, te povratak mališana isključivo uz potvrdu lekara, neke su od preventivnih mera koje se primenjuju u vrtićima zbog širenja gripa

Predškolske ustanove su nastavile sa redovnim radom bez obzira na to što je školarcima produžen raspust.

POTPISAN PROTOKOL: Beogradske opštine započinju saradnju sa opštinama na Kosovu

POTPISAN PROTOKOL: Beogradske opštine započinju saradnju sa opštinama na Kosovu

- Uveli smo niz pravila i procedura kojih se striktno svi moraju pridržavati. Neophodno je kod svake promene zdravstvenog stanja dete izolovati iz grupe i o tome obavestiti roditelje, uputiti ga odmah lekaru, a onda pregledati ostalu dece. Grupe u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama ne smeju se mešati sa ostalim grupama - kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Zaposleni kod kojih se uoče simptomi bolesti biće odmah udaljeni sa radnog mesta.

- Važno je obaviti pranje i dezinfikovanje pribora, opreme i nameštaja u prostorijama u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama. Neophodno je svakodnevno prati i dezinfikovati igračke i boksove za njihovo odlaganje. U ustanovama treba sprovesti vlažno čišćenje podova i tepiha - objašnjava Gak.

Vrtić, deca
Foto: Profimedia/ilustracija

Svako dete kod kog su uočeni simptomi bolesti biće odvojeno u prostoriju za izolaciju, a kasnije tu istu prostoriju zaposleni će detaljno oprati i dezinfikovati.

Biće kontrolisani razlozi odsustva dece tako što će se kontaktirati s roditeljima, a narednih dana strogo će se pratiti broj prisutne i odsutne dece.

VESIĆ: Savez za Srbiju zlonameran prema Beogradu!

VESIĆ: Savez za Srbiju zlonameran prema Beogradu!

- Prijem dece u kolektiv biće odobren samo uz potvrdu pedijatra - završava Gak.

- Bez obzira na preventivne mere, mališani u vrtićima su najugroženiji. Smatram da je preporuka o prestanku rada zbog epdemije gripa trebala da važi i za vrtiće - rekla je Bosiljka Jovanović, predsednica Samostalnog sindikata preškolskih ustanova.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd