Utorak 19. mar 2024.
Novi bulevar

NAJBRŽI BULEVAR U BEOGRADU: Od Požeške do Tošinog bunara za SAMO 5 minuta! (FOTO)

Foto: SD/ilustracija
Novi bulevar biće najbrža direktna veza između Zemuna i Novog Beograda sa Banovim brdom, Adom Ciganlijom i putem za Rakovicu

Beograd će uskoro dobiti najmoderniji bulevar, koji će ujedno biti i najbrža ruta u glavnom gradu Srbije. Novi bulevar prostiraće se od Mosta na Adi do Ulice Tošin bunar, ali će u praksi spojiti Novi Beograd i Zemun sa Požeškom ulicom, odnosno Banovim brdom, ali i Obrenovačkim putem, te putem za Rakovicu, Topčider i Košutnjak.

NOVI BEOGRAD DANAS SLAVI ROĐENDAN: Otkrivamo koja je prva završena zgrada na ovoj opštini (FOTO)

SRPSKA ZASTAVA KOJU ĆE GLEDATI CEO BEOGRAD: Postavlja se jarbol od 100 metara na ušću Save u Dunav

Od Požeške do Tošinog bunara, uz zeleni talas na semaforima, moći će da prođe za svega pet minuta. Ne treba napoimnjati da sada ta ruta u vreme kada nije saobraćajni špic traje najmanje 20 minuta.

Trasa novog bulevara
Foto: SD/ilustracija

Novi bulevar skratiće vožnju i do Beogradskog sajma svima koji idu iz pravca Novog Beograda, Zemuna, Bežanijske kose, Ledina i Suričina.

Španci i Srbi zajedno grade

Završetak izgradnje severne pristupne saobraćajnice Mostu na Adi, odnosno novog bulevara, planiran je za kraj juna. Radove u vrendosti od 13, 5 miliona evra izvodi španska firma „Rubau“, a u poslu joj pomažu isključivo domaći podizvođači. Sredstva za izgradnju povučena su iz Evropske banke za obnovu i razvoj.

Naziv bulevara još uvek nije poznat, ali ne treba sumnjati da će dobiti ime po nekom velikanu pošto će biti paralelan sa bulevarima Milutina Milankovića, Zorana Đinđića i Mihaila Pupina.

Novi bulevar biće dugačak oko dva kilometra i prostiraće se nadvožnjakom preko ulica Đorđa Stanojevića i Španskih boraca, preprečiće Omladinskih brigada i „sudariće“ se sa Tošinim bunarom u neposrednoj blizini istoimene železničke stanice.

Četiri trake i biciklistička staza

Po onome što se već može videti, nema sumnje da će biti urađen po najmodernijim svetskim standardima. Imaće četiri trake, kao i zaustavnu traku, a uz to će se duž njega prostirati i biciklistička staza.

Grad Beograd planira da odmah po završetku radova na novom bulevaru započne uređivanje pristupnih saobraćajnica sa druge strane mesta, od Careve ćuprije u pravcu Rakovice. Tek kada i te saobraćajnice budu gotove, onda će Most na Adi praktično biti stavljen u punu funkciju.

Biće gotov pre leta

Iako još uvek nije zvanično potvrđeno, novim bulevarom najverovatnije će saobraćati tri autobuske linije GSP Beograd. U pitanju su linije 94 (Miljakovac – Blok 45), 85 (Banovo brdo – Borča) i 89 (Vidikovac – Blok 72).

Radove na novom bulevaru malo je usporila neusaglašenost plana podzemnih instalacija vodovoda sa stvarnim stanjem na terenu, pa su morale da se zamene sve stare cevi, ali iz Grada obećavaju da će on Beograđanima ipak biti na raspolaganju pre leta.

Ovo su nam potvrdili i radnici na gradilištu koji kažu da se ubrzano radi i da za sada sve ide po planu, tako da bi asfaltna podloga trebalo da bude završena u junu.

 

Pročitajte i:

Vremenska prognoza
Clear sky
2 Beograd