fbpx
Skip to main content
skulptura Sime Igumanova

Nakon 70 godina zasijala je u punom sjaju: Skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" ponovo na svom tronu (FOTO)

Foto: Grad Beograd
Davnih pedesetih godina prošlog veka srušen je simbol Igumanove palate i skulptura posvećena srpskom dobrotvoru Simi Igumanovu

Nakon sedamdeset godina, skulptura "Sima Igumanov sa siročićima" danas je vraćena na vrh Igumanove palate na Terazijama. Skulpturu je obnovio vajar Zoran Kuzmanović u Smederevu, a ona je posvećena srpskom dobrotvoru Simi Andrejeviću Igumanovu. 

Pre sedamdeset godina spomenik Sime Igumanova srušen je, a obnovu ovog postumenta je na molbu prethodnog patrijarha srpskog Irineja finansiralo preduzeće Jugoimport SDPR. Postavljanju spomenika prisustvovao je i patrijarh Porfirije uz predstavnike republičke i državne vlasti. 

skulptura Sime Igumanova
Foto: Srbija Danas

Ova skulptura prvobitno je delo slovenačkog autora Lojza Dolinara i nalazila se od 1938. do 1950. godine na ugaonom vrhu Igumanovljeve palate koja je zadužbina Sime Igumanova. Skulptura je montirana na samom uglu iznad poslednjeg sprata velelepnog zdanja Igumanovljeve palate i ona predstavlja Simu Igumanova sa rano preminulim sinom i omladinom čiji je veliki bio  dobrotvor. Ovu tri i po metra visoku bronzanu skulpturu razbili su maljevima i uklonili skojevci nakon Drugog svetskog rata. Očuvano je oko 60 odsto Dolinarove skulpture, a Zoran Kuzmanović uspešno ju je obnovio.

Igumanova palata
Foto: Beogradsko nasleđe

Igumanov je zapamćen kao veliki srpski dobrotvor – ostavio je Srbima veliki broj crkava, škola, sirotišta, pevačkih društava, ali je pomagao i bolesne, nemoćne i siromašne. 

skulptura Sime Igumanova
Foto: Srbija Danas

Izgradnja zgrade Zadužbine Sime Andrejevića Igumanova, započeta je 1937. godine u stilu modernizma, a po projektu braće Petra i Branka Krstića. Na vrhu palate nalazila se tri i po metra visoka skulptura Sime Igumanova sa siročićima, koja je posle Drugog svetskog rata uklonjena. Ime Sime Igumanova sa pročelja zgrade, srećom, nije moglo biti izbrisano, tako i da danas stoji, a od danas tu je ponovo i skulptura. Zbog svog izuzetnog arhitektonskog značaja, ova zgrada je 1977. godine stavljena pod zaštitu države kao spomenik kulture.

skulptura Sime Igumanova
Foto: Srbija Danas

Posle Drugog svetskog rata, kao i većina zadužbina, prestala je sa radom. Zaslugom patrijarha Pavla, zadužbina je 1991. godine obnovila rad, što je podrazumevalo i vraćanje palate na Terazijama.

Sima Andrejević Igumanov spada u red najvećih srpskih zadužbinara. Tokom čitavog života živeo je asketski, bio je u potpunosti predan bogu i humanizmu, tako da je sve što je zaradio koristio za pomoć bolesnim, unesrećenim i pomagao je siromašne učenike. Takođe, pomagao je srpske crkve i manastire, a posebno je bio vezan za manastir Svetog Marka u kome je živeo i školovao se do svoje 18. godine.

Sima Andrejević Igumanov rođen je u Prizrenu davne 1804. godine u porodici poznatog trgovca Andreje Đorđevića. Zbog pomoći ustanicima, pre svega kroz kupovinu oružja i naoružavanje, Adreja, koji je važio za velikog rodoljuba, zapao je u materijalne probleme i ostavio potomstvo u dugovima. Najmlađi od četvorice sinova, Sima, zbog toga je odrastao u manastiru Sveti Marko kod Prizrena, gde je njegov najstariji brat Aksentije bio iguman.

Pod budnim okom bratstva manastira, Sima je naučio da čita i piše, a pošto su ga po bratu već zvali "Sima igumanov", zvanično je uzeo to prezime 1856. godine, pridodavši ga prezimenu koje je već nosio po ocu - Andrejević. Sima Igumanov preminuo je 1883. godine. Sahranjen je u porti Svetog Marka u selu Koriša, kod Prizrena. 

 

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Slaba kiša
11 Beograd