fbpx
Skip to main content
Aleja zaslužnih građana

NEMA BIRANJA: U Aleji zaslužnih građana ZAJEDNIČKE GROBNICE POZNATIH LIČNOSTI (FOTO)

Foto: Srbija Danas/Vikipeida/Youtube printscreen emisija OKO
Aleja zaslužnih građana formirana je na Novom groblju u Beogradu 1963. godine i do sada su u njoj sahranjene 682 osobe.

Aleju zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu projektovao je arhitekta Svetislav Ličina 1963. godine, sa ciljem da tu počivaju svi oni koji su svojim radom i životom obeležili epohu ove države.

U Aleji zaslužnih građana je sahranjeno 682 lica, a ona raspolaže sa nešto više od hiljadu grobnih mesta.

TAJNA GROBA BRANISLAVA NUŠIĆA: Delo MASONA ili poslednja ŠALA SLAVNOG PISCA (FOTO)

Na osnovu odluke Grada Beograda u Aleji zaslužnih građana mogu da budu sahranjeni nosioci najviših odlikovanja u Srbiji, akademici SANU i počasni građani glavnog grada. Gradonačelnik Beograda, ima diskrecino pravo da odluči o dodeli mesta za sahranjivanje ličnosti za koju se proceni da je dala značajan doprinos u nauci, umetnosti, kulturi i javnom životu grada i republike, a ne pripada navedenim kategorijama.

EKSKLUZIVNO: Ovde će biti SAHRANJEN DIMITRIJE TUCOVIĆ (FOTO)

Zanimljivo je da su u Aleji velikana uglavnom grobnice u koje staju po četiri kovčega. Zaslužni građani tako nemaju mogućnost da biraju sa kim će biti sahranjeni, kao što je to na primer slučaj u Aleji velikana. Jedino što oni koji su javne ličnosti mogu da urade jeste da eventualno za života traže da ne budu sahranjeni u Aleji zaslužnih građana, odnosno da izričito u testamentu navedu gde žele da budu ostavljeni na večnom počinku.

VOZILI SMO AUTO-PUTEM KROZ BG U VREME NAJGOREG ŠPICA: Evo zašto je GUŽVA! (VIDEO/FOTO)

Iako su po četiri ličnosti zajedno u istoj grobnici u Aleji zaslužnih građana, Grad Beograd ipak vodi brigu o tome da se, narodski rečeno, ne spajaju babe i žabe. Tako na primer nećete videti da je političar sahranjen uz pisca ili glumca. U ovoj aleji još uvek postoje i grobnice u kojima počiva samo po jedan građanin. Oni koji su još uvek sami u grobnici, dobili su tu privilegiju samo zato što naprosto još uvek nisu umrle druge ličnosti za koje bi bilo logično da budu sahranjene na tom grobnom mestu.

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd