fbpx
Skip to main content
beograd

NIJE GREŠKA MAJSTORA: Gospodska ulica u Zemunu planski osmišljena kao REKA SA OBALOM

Foto: Srbija Danas
Ovim projektom Gospodska ulica se približava duhu vremena u kome živimo

Gosopodska ulica u Zemunu planski je popločana granitnim kamenom i kamenim kockama, tako da pešačka zona izgleda kao reka sa obalom – objasnio je Milutin Foilić, glavni gradski arhitekta, povodom utiska građana da su majstori omanuli u poslu i da nisu pravilno, geometrijski uredili korzo.

NA NOVOM GROBLJU LEŽI PRVA ŽRTVA PRVOG SVETSKOG RATA: Šokiraće vas UZROK SMRTI (FOTO)

Folić je objasnio da se ovim projektom ulica približava duhu vremena u kome živimo, a daje poseban kontekst starom jezgru Zemuna i njegovom povezivanju sa Dunavom.

- Prolaznik koji razgleda izloge ne kreće sa istom brzinom kao užurbani pešak koji ide sredinom ulice – priča Folić.

beograd
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

U tom kontekstu kamene ploče najvećeg formata, postavljene su u srednjoj zoni ulice gde je najveći intenzitet pešačkog kretanja, dok se ka zgradama kamen usitnjava.

Prema Folićevim rečima, Gospodska ulica urađena je u savremenom duhu po ugledu na centralnoevropske prestonice, poput Beča i Ljubljane. A za ovakav izgled zemunskog korzoa zaslužan je kao savetnik bečki profesor Boris Podreka.

SINIŠA MALI: Ove godine realizacija projekata vrednih pola milijarde evra! (FOTO)

Za popločavanje je korišćen kamen granit, jer on kao materijal predstavlja najlepše, najtrajnije i najduže staze ekonomski najisplativije rešenje, što se pokazalo na primeru Knez Mihailove.

Žitelji Zemuna na društvenim mrežama protestovali su i zbog toga što granitne ploče nisu pravilno geometrijiski ukopljene. Svaki red odstupa za po dva centimetra.

- Minimalnim smicanjem kamnih ploča postiže se ukrućenje, čime se smanjuje mogućnost lomljenja, habanja i pucanja. Blago pomerene ploče, koje su u sivoj boji, daju prirodni izgled, reinterpretirajući površinu Dunava kroz popločanje. Upravo tim smicanjem se dobija utisak „treperenja“ prilikom šetnje – zaključuje Folić.

 

Pročitajte i:

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
14 Beograd