fbpx
Skip to main content
Tramvajska okretnica kod Crkve svetog Marka

NOĆ MUZEJA 2018. - Beogradski gradski prevoz pobednik kroz vekove

Foto: Srbija Danas
U subotu, 19. maja 2018. godine JKP GSP "Beograd" je po šesti put bilo učesnik "Noći muzeja", manifestacije koja je ove godine obeležila 15 godina postojanja.

Od 17 časova posle podne do jedan čas posle ponoći, gradski prevoznik je širom otvorio svoje kapije za preko dve i po hiljade posetilaca. Kao i prethodnih godina, celokupno kulturno - istorijsko nasleđe najvećeg gradskog prevoznika u regionu bilo je predstavljeno Beograđanima i njihovim gostima.

U duhu sa ovogodišnjom temom "Noći muzeja" – Pobede i pobednici – GSP je svoju postavku nazvao "Beogradski gradski prevoz - pobednik kroz vekove" i predstavio je u dva segmenta:

PRVI, koji obuhvata retrospektivnu izložbu fotografija gradskog prevoza između dva velika rata. Fotografije su predstavljene u autentičnom prostoru tramvaja BBC II – Braun Boveri, prvom tramvaju proizvedenom u domaćim fabrikama 1936. godine.

DRUGI, izložba starih reprezentativnih vozila:

- Model prvog tramvaja na konjsku vuču s kraja XIX veka napravljen uz pomoć kolega iz SP "Centrala" – Depo Livnica i OJ "Centralni remont" – Stolarska radionica. Prva linija broj 1 svečano je puštena u saobraćaj 14. oktobra 1892. godine ispred Suda Opštine varoši Beograda na relaciji Kalemegdan – Slavija. JKP GSP "Beograd" se zahvalio Istorijskom arhivu Beograda na ustupljenoj fotografiji i kompanijama Info Media Group i AD "Kaolin" Valjevo na pomoći.

  • Lejland - nabavljen tokom 1961/62. godine. Beogradu je isporučeno 160 ovih autobusa;
  • "Čičica" - turistički tramvaj nastao 1976. godine prepravkom motornih kola Đuro Đaković tipa 101;
  • Zastava 620 - hemijsko vatrogasno vozilo S 500;
  • Glačalica (garažni broj 01) - 1953. godište, napravljena od predratnih motornih kola "Škoda";
  • Šindler BBC (garažni broj 456) – iz 1958. godine. Iako namenjen bazelskom tramvajskom muzeju, poklonjen je Beogradu 2001. godine;
  • Tramvaj Škoda I - garažni broj 81 iz 1928. godine;
  • Tramvaj BBC II - prvi tramvaj proizveden u domaćim fabrikama 1936. godine;
  • asortiman voznih karata, pretplatnih legitimacija, markica i isprava; poništivač karata, tehnička dokumentacija i druge zanimljivosti iz istorije javnog gradskog prevoza u Beogradu;
  • muzej "Kovačnice GSP" sa mašinama i alatima sa početka XX veka - u ovom autentičnom ambijentu posetioci su mogli da vide preko 25 mašina i brojni ručni kovački alat.

I ove godine čuli su različiti svetski jezici; publika bogata u svojoj različitosti - bebe u kolicima, mladi i zaljubljeni parovi, stariji sugrađani… Posećenost najveća do sada, a već prepoznatljive gspove vanilice, voda, sokići, kafa i čaj za osveženje stvorili su atmosferu koju nam je najbolje ilustrovala Beograđanka rekavši: "Veliko vam hvala sto ste nam prikazali magiju Kovačnice. Zaista nezaboravno iskustvo. Sve ste mnogo lepo spremili, oseća se domaćinska atmosfera, prisnost zbog čega sam se ovde veo lepo osećala. Želim vašem preduzeću još bolje dane."

Ove godine, lokacije manifestacije Noć muzeja bile su grupisane u sedam gradskih zona i osam različitih tematskih tura. Postavka JKP GSP "Beograd" bila je u programu čak četiri tematske ture čime se na još jedan način pokazalo da naše preduzeće nije samo lider u obavljanju funkcije javnog gradskog prevoza, već da ima kapacitet da učestvuje i u međunarodnim projektima i manifestacijama kakva je, širom Evrope i sveta, poznata Noć muzeja.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
13 Beograd