fbpx
Skip to main content
Novi Beograd

KADA JE NASILJE POSTALO "KLASIČNA TUČA", "DISCIPLINOVANJE", "SAMOODBRANA"? Gnusni komentari ispod snimka prebijanja devojke

Foto: Instagram/Printscreen/moj_beo_grad
Brutalno prebijanje devojke ljudi su okarakterisali kao "klasičnu tuču", "disciplinovanje", pa čak i samoodbranu

Novi snimak nasilja na ulici potresao je javnost. U Ulici dr Ivana Ribara na Novom Beogradu, muškarac je mučki prebio devojku. Ne samo da su prisutni stajali i posmatrali, već je i internet ponovo, kao i svaki prethodni put kada se dogodilo nešto slično, prepun opravdanja za nasilnika i traženja krivca u žrtvi.

KAKAV ŠOKANTNI OBRT NASILJA NA NOVOM BEOGRADU: Prebijenoj ženi krivična prijava, nasilniku samo prekršajna, poznato šta se dešava

KAKAV ŠOKANTNI OBRT NASILJA NA NOVOM BEOGRADU: Prebijenoj ženi krivična prijava, nasilniku samo prekršajna, poznato šta se dešava

"Manijak SILUJE devojke u podzemnom prolazu na Terazijama": Društvenim mrežama se širi UPOZORENJE (FOTO)

"Manijak SILUJE devojke u podzemnom prolazu na Terazijama": Društvenim mrežama se širi UPOZORENJE (FOTO)

PADAJU KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG HAOSA NA VRAČARU: Investitor će morati da obešteti stanare zbog rušenja zgrade

PADAJU KRIVIČNE PRIJAVE ZBOG HAOSA NA VRAČARU: Investitor će morati da obešteti stanare zbog rušenja zgrade

Takav slučaj je i sa komentarima ispod ove vesti, od kojih tek nekolicina oštro osuđuje brutalno prebijanje devojke, dok ostali traže "olakšavajuće okolnosti".

"Klasična ulična tuča, kakav nasilnik", jedan je od komentara.

Bilo kakva ulična tuča nije nešto što je normalno, niti bi kao takvo trebalo da bude predstavljeno. A šutiranje devojke u bradu, udaranje pesnicama u glavu, dok ona pokušava da se zaštiti, daleko je od "klasične ulične tuče".

"Ona je prva počela"

Polemika se povela i o tome ko je koga prvi napao, te se time pravda nokautiranje devojke od strane muškarca.

"Discipline mora biti", "Kako sejemo, tako i žanjemo", "Zašto žene biraju nasilnike, pa posle kukaju? Je l' to neki fetiš?", komentari su koji upućuju na to da je žrtva sama kriva za ono što joj se dogodilo.

Ukoliko je bilo kome "potrebna disciplina", bilo da je ta osoba muško ili žensko, nije na nekom drugom da ih disciplinuje pesnicama i nogama. Sve dok muškarci "disciplinuju" žene jer se ne ponašaju po njihovim zacrtanim pravilima, nastaviće se serija nasilja nad ženama i nasilja u porodici, koje može da rezultira i gore nego što je ovog puta bio slučaj.

Teško da će ijedna žena sa namerom da odabere muškarca koji je tuče. Nasilnici su dovoljno dobri manipulatori da u startu gotovo uvek deluju kao savršene osobe. Kasnije se otkriva njihova prava priroda, a žene nasilje neretko trpe zbog straha da će pretrpeti još veće posledice ukoliko nasilje prijave.

"Dao joj je sve, ona ima drugog"

Naravno, uvek ima i onih koji na osnovu jednog snimka sami kreiraju narativ o tome šta je pozadinska priča događaja.

"Prevara", "Sve je to Viber, Fejsbuk... Dao joj sve u životu, a ona ima drugog ili se dopisuje", "To će sutra da bude majka i domaćica! Zar ne vidite da je sebi izabrala alfa mužjaka kom će da izrodi najmanje troje dece? Dok je takvih sve više i više, nema sekiracije za opstanak nacije".

"Nokautirao je u samoodbrani"

Ipak, najgnusniji komentari iz kategorije "žrtva je kriva" su oni koji govore o tome kako je ovaj čin nasilja opravdan jer se "momak branio".

"On se, koliko vidim, brani", "Ona kidiše, on joj vraća. Tako to ide", "Lepo se vidi kako žena napada čoveka i tek tada je ovaj patosira. Do tada ju je gurao i šamarao, to jest smirivao", "To što on radi je samoodbrana. Nikada muškarac neće napasti ženu ako nije ugrožen, to jednostavno stoji u DNK", najgori su komentari koje smo pročitali.

Ne samo što se muškarcu daje za pravo da ženu "prevaspitava", već je, tom logikom, opravdano ženu "patosirati" ukoliko se svađa s muškarcem ili mu se suprotstavi. Nekim ljudima je očigledno normalno da se na "kidisanje", svađu, ili kako god to želeli da nazovete, odgovara udarcima nogama u glavu i nokautiranjem žene.

Takođe, prema stavovima pojedinaca koji su ostavljali takve komentare, opravdano je i normalno osobu smirivati guranjem i šamarima. Pa ako ne upale, sledi "patosiranje".

Što se tiče poslednjeg komentara, dovoljno je pogledati snimak napada kako bi se videlo koliko je muškarac u ovom slučaju bio ugrožen, da bi morao da se "brani" na takav način. Sa druge strane, tvrdnju da muškarcima "nasilje nije u DNK" nažalost opovrgavaju brojni slučajevi nasilja u porodici i nasilja nad ženama, kao i najgore situacije u kojim su ženama nasilnici oduzeli živote.

Oboje dobili prijave

Kako se nezvanično pisaložena je nakon incidenta dobila krivičnu prijavu, muškarac prvo prekršajnu za remećenje javnog reda i mira, a sada će se utvrditi i na koji način će se još teretiti nasilnik.

Kada je policija došla njih dvoje su se, navodno, tukli međusobno i bili su pod dejstvom alkohola.

Takođe, nezvanično, policija ih je odvela na trežnjenje od 12 sati, a žena je u policiji pravila probleme i protiv nje je podneta krivična prijava zbog ometanja službnenog lica u vršenju službene dužnosti.

Ipak, dežurni tužilac Trećeg osnovnog tužilaštva u Beogradu prepoznao je problem i naložio policiji da prikupi potrebne informacije i utvrdi šta se tačno dogodilo. Nakon toga će biti utvrđeno na koji način će se teretiti osumnjičen muškarac - da li za nasilničko ponašanje, nasilje u porodici ili neko drugo krivično delo.

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
6 Beograd