fbpx
Skip to main content
Beograd

NOVI PROJEKAT U BEOGRADU: Među prvima u Evropi širi centar grada prilagođava osobama sa invaliditetom

Foto: Profimedia
Ideja je da širi centar grada bude prilagođen osobama sa posebnim potrebama, naročito kada su u pitanju slepi i slabovidi ljudi.

Glavni gradski urbanista Marko Stojčić najavio je da je Grad Beograd započeo rad na projektu čiji je cilj da srpska prestonica do kraja 2022. godine postane mesto prilagođeno osobama sa invaliditetom i smetnjama u razvoju.

Spomenik Stefanu Nemanji biće otkriven sutra: Profesor Avramović pojasnio zašto drži mač, a ne krst

Spomenik Stefanu Nemanji biće otkriven sutra: Profesor Avramović pojasnio zašto drži mač, a ne krst

Sutra svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, prisustvuje i predsednik Srbije

Sutra svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, prisustvuje i predsednik Srbije

SVI DETALJI VAKCINACIJE U BEOGRADU: Gde se možete vakcinisati, do kada rade punktovi...

SVI DETALJI VAKCINACIJE U BEOGRADU: Gde se možete vakcinisati, do kada rade punktovi...

Stojčić je rekao da se projekat sastoji iz nekoliko koraka, kao i da je ideja da tokom tekuće i naredne godine širi centar grada u potpunosti bude prilagođen osobama sa posebnim potrebama, naročito kada su u pitanju slepi i slabovidi ljudi.

- Naša obaveza je da grad prilagodimo svim ljudima koji imaju potrebe da se kreću kroz grad, a primera radi u Beogradu živi oko 12.000 slepih ljudi. Oni svakog dana doživljavaju situacije u kojima ne mogu slobodno da se kreću. Njihovo kretanje je veoma ograničeno i zbog toga u svojim domovima provode veći deo vremena nego što bi to bio slučaj da je grad u potpunosti prilagođen njihovim potrebama. Na nama je da uradimo sve elemente urbanog mobilijara, ali i elemente koji se nalaze na kolovozu i trotoaru, kako bi osobe sa invaliditetom mogle slobodno da se kreću - rekao je Stojčić.

On je podsetio da na Trgu republike postoje taktilne ploče koje predstavljaju pomoć slepim i slabovidim ljudima pri kretanju.

- Imamo jasno definisane pozicije pešačkih prelaza, a jako je važno da su kolovoz i prostor predviđen za pešake u istom nivou. Veoma je važno da ne postoje fizičke prepreke, kako bi se osobe sa invaliditetom slobodno kretale bilo da su, primera radi, slabovidi, da se otežano kreću ili su u invalidskim kolicima. Pored fizičkih prepreka koje će biti uklonjene u svim važnijim pešačkim koridorima, kao i u blizini svih gradskih atrakcija. Biće uvedeni različiti vidovi signalizacije, poput zvuka koji će osobama koje imaju problema sa vidom omogućiti da u svakom trenutku znaju da li je u tom trenutku predviđen prelazak ulice za pešake ili ne. Vrlo brzo će takva vrsta signalizacije biti na raspolaganju slabovodim i slepim ljudima na Trgu republike - istakao je Stojčić.

Prema njegovim rečima, u sva vozila javnog prevoza će uskoro biti dodati uređaji za zvučna obaveštenja o lokaciji na kojoj se trenutno nalazi vozilo kako bi slepi i slabovidi ljudi mogli lakše da se snalaze u prostoru.

- Postoji puno segmenata ovog projekta, a prvi korak je javni poziv da građani pošalju predloge koje smatraju potrebnim za lakše funkcionisanje svih osoba sa invaliditetom. Sve to će biti objedinjeno, a nakon toga uslediće raspisivanje javnog konkursa za izgled svih tih elemenata u prostoru. Kada dobijemo idejna rešenja, ove godine ćemo uraditi projektnu dokumentaciju i obezbediti sredstva za 2022. godinu kako bi najznačajnija mesta i pravci u gradu bili u potpunosti prilagođeni osobama sa invaliditetom. Beograd će biti jedan od prvih gradova u Evropi koji će na taj način osobama sa posebnim potrebama prilagoditi najznačajnije lokacije u gradu - zaključio je Stojčić.

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
6 Beograd