fbpx
Skip to main content
Opština Zemun

Obeležen praznik opštine Zemun - 5. novembar

Foto: Opština Zemun
Praznik opštine Zemun – 5. novembar obeležen je polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1914-1918 i javnim časom o oslobođenju Zemuna u Prvom svetskom ratu.

Vence na Spomen-kosturnicu položili su predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac i sekretar Skupštine Gradske opštine Zemun Marko Janković, predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920, a prigodan recital izveli su učenici OŠ ”Lazar Savatić”.

OBELEŽENA GODIŠNjICA OSLOBOĐENjA ZEMUNA (FOTO)

Obeležavanje velikog jubileja nastavljeno je Svečanom akademijom u sali Kluba Doma vazduhoplovstva u organizaciji Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920, kojoj je prisustvovao član Veća Gradske opštine Zemun Zoran Borjan.

Centralna proslava – Svečana sednica Skupštine Gradske opštine Zemun održana je u Operi i teatru ”Madlenianum”. Sednicu je otvorio predsednik Skupštine Gradske opštine Zemun Nenad Vranjevac.

Predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić u svom obraćanju istakao je da su dostojanstvo, čestitost, privrženost otadžbini, pravdoljubivost temelji na kojima su uzdignuti današnja Srbija i današnji Zemun.

- Naša vizija budućnosti ima za cilj srećnog i zadovoljnog građanina koju možemo ostvariti samo zajedničkim naporima i težnjom da sačuvamo mir koji su nam tako veliki preci iznedrili pre sto godina. Zadali smo sebi cilj da Zemun bude industrijski, trgovinski, prosvetni, zdravstveni, kulturni i turistički centar, moderna opština na Dunavu, samo svoj i prepoznatljiv na karti Srbije, Evrope i sveta. Zemun ima ljude sa vizijom i energijom koji će sačuvati najvrednije iz prošlosti, crpeti iskustva sadašnjosti i pretočiti ih u ono najbolje i stvoriti svetsku metropolu, autentičnu i za sve Zemunce uvek tako jedinstvenu i posebnu -  rekao je između ostalog predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić.

Povodom Praznika opštine, predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić uručio je javna priznanja ovogodišnjim laureatima: privredniku i dobrotvoru Draganu Vukasu, kardiologu dr Miloju Marjanoviću, muzičaru Aleksandru Saši Lokneru,  turističkom radniku Mirjani Nikolić, učitelju i maratoncu Zlatku Piperskom i dobrotvoru iz Norveške Aleksandru Raduloviću. Povelja o javnom priznanju sa medaljom – Počasni građanin Zemuna za 2018. godinu dodeljena je NJ.E. gospodinu Li Mančangu, ambasadoru NR Kine u Srbiji, dok je  Povelja o prijateljstvu sa ključem Zemuna dodeljena Zemunskoj gimnaziji.

U ime dobitnika zahvalio se ambasador Narodne Republike Kine NJ.E. Li Mančang.

- Domaćini misle da sam jedini stranac među dobitnicima nagrada, ali zaboravili su na jednu činjenicu – od ovog momenta ja sam Počasni građanin Zemuna. Ovo je najveće priznanje u mom životu. Ove godine navršavaju se četiri decenije otkada sam prvi put došao u Beograd. I sada znam da je moja opština Zemun. Dao sam sve od sebe da bilateralni odnosi između Kine i Srbije budu što bolji. Odnosi između Kine i Srbije su sada na visokom nivou. Moj veliki prijatelj i vaš predsednik Aleksandar Vučić vredno radi na unapređenju prijateljskih odnosa između Kine i Srbije što će rezultirati i izgradnjom velelepnog kinesko – srpskog industrijskog parka pored Pupinovog mosta -  rekao je ambasador NR Kine Li Mančang obraćajući se skupu u ime laureata.

Proslavi Praznika opštine Zemun prisustvovali su mnogobrojni građani Zemuna, predstavnici kulturnog i javnog života prestonice, verskih zajednica i diplomatskog kora.

U okviru svečanog programa posvećenog stogodišnjici oslobođenja Zemuna u Prvom svetskom ratu učestvovali su glumci Predrag Miletić, Lepomir Ivković i muzičari Aleksandar Saša Lokner i Miloš Radovanović.

Pratite nas i na našem Instagramu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-2 Beograd