fbpx
Skip to main content
proslava

Obeležen praznik opštine Zemun: Položeni venci palim borcima i održan javni čas (FOTO)

Foto: GO Zemun
Praznik opštine Zemun – 5. novembar obeležen je polaganjem venaca na Spomen-kosturnicu palim borcima u oslobodilačkim ratovima 1914-1918 i javnim časom o oslobođenju Zemuna u Prvom svetskom ratu, koji su pripremili zemunski osnovci i srednjoškolci.

Vence na Spomen-kosturnicu položili su predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac i sekretar Skupštine opštine Zemun Marko Janković, predstavnici Saveza udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije 1912-1920, kao i predstavnici Saveza potomaka ratnika.  

U duhu praznika Savez udruženja ratnika oslobodilačkih ratova Srbije od 1912. do 1920. godine i potomaka – Opštinski odbor ''Branko Vukosavljević'', Zemun,  u velikoj sali Doma vazduhoplovstva tradicionalno je organizovao prigodnu akademiju, kojoj je prisustvovao pomoćnik predsednika GO Zemun Milorada Radulović. 

poroslava
Foto: GO Zemun

Centralna proslava - Svečana sednica Skupštine gradske opštine Zemun održana je u Operi i teatru ''Madlenianum''. Sednicu je otvorio predsednik Skupštine opštine Zemun Nenad Vranjevac. 

Predsednik opštine Zemun Dejan Matić u svom obraćanju istakao je da su sve aktivnosti Opštine usmerene na projekat ravnomernog razvoja Zemuna, a time i boljih uslova života građana.   

proslava
Foto: GO Zemun

- Zemun je preuzeo svoj deo odgovornosti koji je Vlada Republike Srbije postavila kao zadatak svima nama - to je  stabilnost ekonomska, regionalna i politička, što su uslovi za nove investicije, radna mesta i snažniju privrednu aktivnost. Napredak je naš imperativ. Ponosni smo što na tom putu imamo pouzdane partnere i iskrene prijatelje koji su danas i u ovoj sali sa nama. Sve ovo je garant da politika koju vodimo ima svoje uporište i podršku građana - rekao je predsednik Matić.

Povodom Praznika opštine, predsednik Gradske opštine Zemun Dejan Matić uručio je javna priznanja ovogodišnjim laureatima Biljani i Jovanu Popoviću, graditeljima violina, Petru Đukiću, sportskom radniku, Danijeli Rakić, profesorki harmonike i kamerne muzike, Jovici Zariću, privredniku i dobrotvoru, dr Mariji Zdravković, lekarki. Dobitnik Povelje o javnom priznanju sa medaljom - počasni građanin Zemuna za 2019. godinu je general-major Ranko Živak, komandant RViPVO u penziji, dok je Povelja o prijateljstvu sa ključem Zemuna uručena Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

proslava
Foto: GO Zemun

U ime dobitnika zahvalila se direktorka KBC Bežanijska kosa dr Marija Zdravković i biranim rečima podsetila na drevnost Zemuna, kulturno-istorijski značaj, građansku tradiciju i humanost Zemunaca koji su prihvatili prognane sunarodnike, na opštinu koja se može pohvaliti svojim profesionalizmom, edukacijom, mladošću i lepotom.

Proslavi Praznika opštine Zemun prisustvovali su predstavnici Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, gradskih opština, institucija, verskih zajednica, kao i privrednici i mnogobrojni građani Zemuna.

U okviru svečanog programa posvećenog 101 godini od oslobođenja Zemuna u Prvom svetskom ratu prisutni su mogli da pogledaju film o Zemunu. U umetničkom delu učestvovali su učenici Muzičke škole ''Kosta Manojlović''. Program je vodio doajen Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Miletić.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD beograd

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Slaba kiša
6 Beograd