Utorak 19. mar 2024.
Zemun

Obeležena nedelja zdravlja usta i zuba na Zemunskom keju

28. put treća nedelja u maju je posvećena o značajnoj temi

Pod sloganom ''Zdravi zubi u zdravoj porodici'' u Zemunu  je obeležena Nedelja zdravlja usta i zuba, koju je organizovala stomatološka služba Doma zdravlja ''Zemun'', u saradnji sa Predškolskom ustanovom ''Dr Sima Milošević'' i  uz podršku Gradske opštine Zemun.

Tradicionalno 28. put, na nacionalnom nivou, treća nedelja u mesecu maju posvećena je ovoj značajnoj temi, a fokus ovogodišnje kampanje stavljen je na ulogu porodice u formiranju zdravih stilova života i aktivnom odnosu prema očuvanju oralnog zdravlja. 

Na Zemunskom keju uz poruku ''Osmehni se zdravo'' priređen je bazar zdravlja, sa ''Zubić vilom'' i prigodnim programom koji je na popularan način deci i roditeljima preneo poruke o važnosti zdravlja usta i zuba. 

Zemun

Član Veća GO Zemun Vladimir Kostić je tom prilikom naglasio da Opština u kontinuitetu realizuje različite projekte koji se odnose na prevenciju bolesti i popularizaciju zdravih stilova života, naročito kod predškolaca.

- Jedan od najznačajnijih projekata koji u saradnji sa drugim institucijama sistema sprovodimo je završetak izgradnje vrtića u naselju Altina, kao i vraćanje u funkciju vrtića 'Flora' što će svakako doprineti proširenju kapaciteta predškolske ustanove 'Dr Sima Milošević' i omogućiti roditeljima da u blizini mesta stanovanja imaju moderno opremljene vrtiće - rekao je Kostić.

Zemun
Foto: Opština Zemun

Direktorka Doma zdravlja ''Zemun'' Ksenija Uzunović naglasila je da je prezentacija na Keju samo deo aktivnosti koje Dom zdravlja sprovodi, naročito vodeći računa o pravilnom razvoju najmlađih stanovnika Zemuna.

Mališani iz zemunskih vrtića pokazali su zavidno znanje o oralnoj higijeni, a direktorka PU ''Dr Sima Milošević'' Jasmina Bouali Stanojković rekla je da je to rezultat ranog učenja koje sprovode vaspitači u saradnji sa zdravstvenim radnicima i roditeljima, naglasivši da je higijena usta i zuba celoživotna navika koju je potrebno usvojiti na pravilan način. 

Istraživanja su pokazala da su znanja i navike roditelja u direktnoj vezi sa očuvanjem oralnog zdravlja dece i deo su zdravstvene kulture. 

 

Vremenska prognoza
Clear sky
4 Beograd